13 Temmuz 2014 17:23

Kalekollar neyin nesi?

Biz de Lice’yle beraber soruyoruz: Madem barış, madem çözüm süreci, Kürdistan’ın dört yanındaki karakol-kalekol inşaatları, güvenlik barajı inşaatları neyin nesi

Kalekollar neyin nesi?
Paylaş

Çağla Yolaşan
AMED

Diyarbakır’ın Lice ilçesine karakol-kalekol, güvenlik barajı inşaatlarına karşı hepimizin bildiği bir direniş vardı. Çözüm sürecinin tam ortasındayken bölgede yapımına son sürat devam edilen karakollar, akıllara ‘bunlar neyin hazırlığı’ sorusunu getirdi haklı olarak. Çözüm iddaasında olan hükümetin, Kürdistan’ın birçok yerinde savaş hazırlığı yapması Liceli’leri, savaşın getirdiklerini iyi bilenleri harekete geçirdi. Lice’nin kadınlarıyla, gençleriyle, çocuklarıyla barışı haykırmasıyla direniş patlak verdi.
Askerin halka ‘imha’ anonsu yapmasına kadar vardı Lice’de olaylar ve en sonunda Ramazan Baran ve Baki Akdemir TSK tarafından katledildi. Bu dakikadan sonra bilindik senaryo gerçekleşti. Ana akım medya Lice’de iki insanın hayatını kaybetmesini görmedi, görenlerin gözüne de ‘gerginlik’ olarak göründü. Vali katledilenleri suçladı. Sahi barış istemek ne zamandan beri katliam sebebi oluyor?

LİCE’NİN SESİNE KULAK VERMELİ


Lice’nin sesine kulak vermek gerekiyor çünkü aramızda savaşı en çok yaşayıp barışı en çok isteyenlerden onlar. Parçalanmış bedenini annesinin eteğinde topladığı Ceylan Önkol’un anısıyla yaşayanlar Liceli’ler. Barış ve gelecek için topyekün mücadele ediyor Lice, analardan çocuklara hep birlikte barış haykırıyor. Talep ediyor, mücadele ediyor ve barış istiyor. Ceylan gibi Ramazan gibi evlatlarını savaşa kurban vermek istemiyor.
Biz de Lice’yle beraber soruyoruz: Madem barış, madem çözüm süreci, Kürdistan’ın dört yanındaki karakol-kalekol inşaatları, güvenlik barajı inşaatları neyin nesi?


BAYRAK
Bir diğer mesele de ‘bayrak provokasyonu’ diye gündeme getirilen Diyarbakır merkezde hava kuvvetleri komutanlığında bulunan bayrağın indirilmesiydi. Bir gencin hava kuvvetleri komutanlığına girip bayrak direğine tırmanıp bayrağı indirmesine, askerin bunu fark edip yalnızca fotoğrafını çekip, gitmesine müsaade edileceğine inanılıyor. Öyleyse aynı ordunun askeri neden Lice’de barışı haykıranları ‘imha etmekle’ tehdit ediyor ve katlediyor?
 

ÖNCEKİ HABER

Kaç gün?

SONRAKİ HABER

Suriye’den İzmir’e taşınan dram

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...