26 Haziran 2014 16:58

Kanal İstanbul 3 mahalle için sürgün mü getirecek?

Başbakan Erdoğan’ın “çılgın projelerinden” olan Kanal İstanbul’un güzergahında bulunan ve son dönemde yoğunlaşan uyuşturucu kullanımı sebebiyle yaşanan ölümlerle gündeme gelen Başakşehir ilçesinin Altınşehir, Güvercintepe ve Şahintepe mahallerinde proje nedeniyle verilen ‘rezerv alanı’ kararı, beraberinde devreye sokulabilecek “kentsel dönüşüm” projelerini gündeme getirdi.

Kanal İstanbul 3 mahalle için sürgün mü getirecek?
Paylaş

Başbakan Erdoğan’ın “çılgın projelerinden” olan Kanal İstanbul’un güzergahında bulunan ve son dönemde yoğunlaşan uyuşturucu kullanımı sebebiyle yaşanan ölümlerle gündeme gelen Başakşehir ilçesinin Altınşehir, Güvercintepe ve Şahintepe mahallerinde proje nedeniyle verilen ‘rezerv alanı’ kararı, beraberinde devreye sokulabilecek “kentsel dönüşüm” projelerini gündeme getirdi. Çoğunlukla yoksul kesimlerin yaşadığı mahallelerde yurttaşlar projeler nedeniyle yerlerinden edilme endişesi yaşıyor.

REZERV ALANI İLAN EDİLDİ

Başbakan Erdoğan’ın 2009 yerel seçimleri öncesi açıkladığı  “çılgın proje”lerden olan  Kanal İstanbul’un güzergahı ve güzergahta yapılacak yeni yerleşim birimleri ile rezerv alanlarının netleşmesinin ardından Başakşehir ilçesinin Altınşehir, Güvercintepe ve Şahintepe mahalleleri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına istediği gibi plan ve proje yapma yetkisi veren “rezerv alanı” ilan edildi. 150 bin nüfusu bulunan ve çoğunlukla yoksul kesimlerin ve zorunlu göç mağduru Kürtlerin yaşadığı mahalleler şimdi ise uyuşturucu çeteleri tarafından gençler arasında yaygınlaştırılan uyuşturucu kullanımı sebebiyle yaşanan ölümlerle gündemde.

Mahallelerin rezerv alanı ilan edilmesinin ve “Yeni İstanbul’un yüzük taşı” olacağı iddiasıyla yeninden şehirleştirilmesi planları yapılırken mahalleye uyuşturucu çetelerinin aleni bir şekilde sokulması ise “Akıllara kentsel dönüşüm öncesi mahalleler insansızlaştırılmak mı isteniyor?​” sorusunu getiriyor.
15 yıldır Bayramtepe’de ikamet eden Özgür Atar, yaşam alanlarının zenginlere peşkeş çekildiğini ifade ederek, kendi evini satarak mahalleden ayrılma kararı aldığını söyledi. Atar, “Buraların rezerv alanı ilan edilmesi nedeniyle mağdur olan insanlardan biri benim. Tüm yasal yükümlülükleri ve imar planı olmasına rağmen iskan alamadım. Çok sayıda iskan alan yurttaş var ama mahallenin büyük bölümü mağdur edildi” dedi.

15 yıllık Mahalle Esnafı Kamil Kahraman da, “Burada yaşanan belirsizlik nedeniyle iş yapamaz hale geldik” dedi.  İnsanlar yatırımlarını yapmaz hale geldiğini kimsenin arsası üzerine ev yapamadığını belirten Kahraman, “Artık belirsizlik nedeniyle psikolojimiz bozuldu” dedi.
(İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tekin: Bonzai’ye neden göz yumuluyor?

SONRAKİ HABER

AOÇ\'de Başbakanlığa bir red daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...