Rusya Ukrayna\'ya asker gönderme iznini iptal etti
Rusya Parlamentosu, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talebi doğrultusunda Ukrayna'ya asker gönderme yetkisini iptal etti. Yetki iptali Ukrayna'da 6 aydır yaşanan çatışmalarda barışa yönelik en önemli adım olarak görülüyor.
Ukrayna'nın ateşkes kararına uyan Rusya yanlılarının ardından Rusya Parlamentosu da Devlet Başkanı Putin tarafından gündeme getirilen Ukrayna'ya asker gönderme yetkisinin iptalini talebini kabul etti. Ukrayna'ya artık ordusunu gönderemeyecek olan Rusya'nın bu adımı, Ukrayna'da 6 aydır yaşanan çatışmalarda taraflar arasında doğrudan görüşme yolunu açan, barışa yönelik ilk önemli adım olarak değerlendirildi.
Bilindiği üzere Federasyon Konseyi, Kiev'de meydana gelen ve Moskova tarafından ''darbe'' olarak nitelendirilen yönetim değişikliğinin ardından, 1 Mart'ta aldığı kararla Rus Ordusu'nun gerektiğinde Ukrayna'ya gönderilmesi ve bu ülke topraklarında kullanılmasının önünü açmıştı.
Öte yandan, söz konusu karar, Rusya'nın ordusunu Ukrayna'ya kesin olarak göndereceği manasına gelmediği açıklanmasına karşın, gerek Ukrayna'dan gerekse batı ve ABD'den sert tepki görmüştü.
ABD, AGİT VE BM'DEN PUTİN'E DESTEK
Putin'in, tezkerenin iptali talebi, hem AGİT hem de BM tarafından memnuniyetle karşılanmış ve her iki kurum da Putin'e destek açıklaması yapmıştı. Konuya ilişkin açıklama yapan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric desteği; "Putin'in talebi, sadece Ukrayna'daki gerilimi düşürmeyecek, aynı zamanda barış müzakerelerinin gerçekleşme şansını da yükseltecek" sözleri ile açıklarken, AGİT Dönem Başkanı ve İsviçre Konfederasyonu Başkanı Didier Burkhalter ise AGİT gözlemcilerinin önkoşulsuz bir şekilde serbest kalması konusunda Rusya'nın vereceği yardımın hayati olduğuna dikkat çekmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise Washington'un desteğini, "doğru yönde atılmış güzel bir adım" sözleriyle açıkladı.
Evrensel'i Takip Et