20 Haziran 2014 19:14

Şırnak maden işçileri: Kapatmayın önlem alın

Şırnak'ta madenlerin kapatılmasından sonra maden işçileri Şırnak’ın Ömer Kabak Meydanından Valiliğe yürüyerek, madenlerin kapatılmak yerine koşuların düzeltilmesini istedi.

Şırnak maden işçileri: Kapatmayın önlem alın
Paylaş

Şırnak’ta son dönemde meydana gelen maden kazalarından sonra bu sabah Şırnak Valiliği’nin emri ile madenlerinin elektrikleri kesilerek, jandarma tarafından madenlerin bulunduğu alanda güvenlik önlemleri alındı. Madenlerin kapatılmasından sonra maden işçileri Şırnak’ın Ömer Kabak Meydanından Valiliğe yürüyerek, madenlerin kapatılmak yerine koşuların düzeltilmesini istedi. İşçiler, “Şırnak’ta yapacağımız başka bir iş yok. Ekmek teknemizi kapatmayın gerekli denetimleri yapıp, önlemleri alarak insanca çalışacağımız koşulları yaratın” dediler.

Yüzlerce madenci ve yakınları ‘Şırnak halkının tek geçim kaynağı maden ocakları kapatılmasın’ pankartı taşıyarak, ‘Vali istifa’ ve ‘Ekmeğimizle oynamayın’, sloganları atarak Şırnak Valiliği önüne kadar yürüyüp, burada oturma eylemi yaptı. Valilik önünde TOMA ve zırhlı araçlarla işçilerin önü kesildi. Burada İl Emniyet Müdür Yardımcısı olduğu öğrenilen bir polis amiri basın açıklaması yapmak isteyen işçilere “Siz kimsiniz Valilik önünde vali istifa diyorsunuz, derhal burayı terk edin. Yoksa müdahale ederiz” dedi.

ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLSİN

İşçiler ise eylemi sürdürdü. Maden işçileri adına basın açıklamasını okuyan Fatih Onar  isimli işçi, yıllardır dayatılan politikalar nedeniyle çiftçilik ve hayvancılığın bittiğini, Şırnaklıların maden ocaklarında çalışmak zorunda bırakıldığını söyledi. Maden ocaklarının Şırnak’ın tek ekonomik faaliyeti, tek geçim kaynağı olduğunu söyleyen Onar, “Maden ocaklarında iyileştirme yapmak, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri almak yerine ocakların kapatılıyor. Bizler madenlerin kapatılmasını değil, şartların iyileştirilerek tekrar açılmasını istiyoruz” dedi.
Bu kez de Şırnak’ta yapılan termik santrallerde çalışmaya mecbur bırakıldıklarını söyleyen Onar, bölgede kurulmak istenen termik santrallere karşı olduklarını söyledi. Onar, “Emeklerimizin, alın terimizin çocuklarımıza zehir olarak geri dönmesini istemiyoruz” dedi. (Şırnak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gül, İhsanoğlu ile karşılaşmamak için camiyi değiştirdi

SONRAKİ HABER

Van’da İŞKUR işçileri trafiği kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...