14 Haziran 2014 06:00

Verilmeyen ödenek mahkemede

“Özel tiyatrolara verilen desteğin kesilmesine” karşı Dostlar Tiyatrosu’nun Kültür Bakanlığı’na açtığı dava duruşması Ankara’da dün görüldü.

Verilmeyen ödenek mahkemede
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara


Kültür Bakanlığı’nın muhalif özel tiyatrolara ödenek vermemesine ilişkin davanın duruşması dün görüldü. Kültür Bakanlığı’nın özel tiyatroların projelerine yönelik yapacağı destek listesinde geçen yıllar destek alan birçok tiyatroya 2013-2014 sezonu için ödenek çıkmamıştı. Değerlendirme Komisyonu’ndan geçmelerine rağmen Kültür Bakanı Ömer Çelik tarafından bu tiyatroların üstünün, ‘Gezi Direnişi’ni destekledikleri için çizildiği iddia edilmişti.
Ferhan Şensoy’un açtığı davanın ardından Dostlar Tiyatrosu da bakanlıktan şikayetçi oldu. Dostlar Tiyatrosu’nun bazı muhalif özel tiyatrolara verilmeyen ödenekle ilgili açtığı davanın Ankara 15. İdare Mahkemesi’nde görülen duruşmasında konuşan Tiyatrocu Genco Erkal, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın muhalif tiyatrolara destek vermediğini söyledi. “Biz 30 yıldır bu ödeneği alıyoruz” diyen Erkal, bu yıl ise ilk defa ödenek alamadıklarını ifade etti. Nikolay Vasilyeviç Gogol’un yazdığı “Bir Delinin Hatıra Defteri” oyununun klasik bir oyun olduğunu belirten Erkal, bu nedenle bakanlığın ödenek vermesi gerektiğini dile getirdi. Erkal, bakanlık avukatlarının “Bakanlık bu yıl ödeme kriterlerini değiştirmiş. Sadece yerli ve amatör oyunlara destek vereceğini belirtmiş. Mahkeme heyetini bu idari kararı sorgulamaz” sözlerini de yalanladı. Sadece  yerli ve amatör oyunlara değil, 17 profesyonel tiyatroya, 20 yabancı oyuna yardım yapıldığını söyleyen Erkal, Gezi eylemlerine destek verdikleri kendilerine ödenek verilmediğini vurguladı.

FERHAN ŞENSOY’UN KAZANDIĞI DAVA DA BOZULDU

Gazetemize konuşan Erkal, “Bakanlık bunu kabul etmeyebilir ama Gezi nedeniyle bize ödenek verilmedi” dedi. Konuyla ilgili Ferhan Şensoy’un açtığı davayla yürütmeyi durdurma kararı aldığını belirten Erkal, Erkal üst mahkeme tarafından bozulmasaydı, bu kararı emsal olarak göstermek istediklerini dile getirdi.
Ödenek verilmeyen tiyatroların bazıları şöyle; Dostlar Tiyatrosu, Ortaoyuncular, Ankara Sanat Tiyatrosu, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Duru Tiyatro, Tiyatrokare, Oyun Atölyesi, Tiyatro Pera, Altıdan Sonra Tiyatro, Destar Tiyatro.

ÖNCEKİ HABER

Soma işçisine birlik ve mücadele kazandıracak

SONRAKİ HABER

Ukrayna: Tanklar kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...