18 Mayıs 2014 06:00

Kürtçe kitaplar okurla buluşacak

lYayın hayatına ‘Yayıncılığın toplumcu damarı’ sloganı ile 1988’de başlayan Evrensel Basım Yayın Diyarbakır’da 5’incisi yapılacak kitap fuarına Kürtçe kitaplarıyla katılacak. Yayınevi 11’i çocuk edebiyatı olmak üzere iki tane de Marksist klasik eser ile önemli bir okur kitlesiyle buluşan Vatandaş Abuzer'in Kürtçe çevirisiyle fuardaki yerini alacak.

Kürtçe kitaplar okurla buluşacak
Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul


Yayın hayatına ‘Yayıncılığın toplumcu damarı’ sloganı ile 1988’de başlayan Evrensel Basım Yayın Diyarbakır’da 5’incisi yapılacak kitap fuarına Kürtçe kitaplarıyla katılacak. Yayınevi 11’i çocuk edebiyatı olmak üzere iki tane de Marksist klasik eser ile önemli bir okur kitlesiyle buluşan Vatandaş Abuzer'in Kürtçe çevirisiyle fuardaki yerini alacak.

Diyarbakır fuar alanında yapılacak kitap fuarı 20-25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. ‘Yazının Kadim Coğrafyasına Yolculuk’ başlığıyla gerçekleşecek fuarda Diyarbakırlılar kitaplarla buluşacak.

11 KÜRTÇE ÇOCUK KİTABI

Evrensel Basım Yayın Editörlerinden Onur Öztürk, daha önce de yayınevi olarak, Kürt Kültürü ve Tarihi Dizisi ile 20’ye yakın kitap yayımladıklarını hatırlattı. 6 yıldan beri de Kürtçe kitaplar yayımladıkları bilgisini veren Öztürk, yeni Kürtçe kitaplarıyla birlikte fuara katılacaklarını kaydetti. Çok beğenilen kitaplar arasında yer alan Vatandaş Abuzer’in Kürtçeye çevrildiğini anlatan Öztürk şunları söyledi; “Çeviriyi çok zor koşullarda cezaevinde gerçekleştiren Emîn Gurban’a da çok teşekkür ediyoruz. Yine Lenin-Stalin’in “Marksizm ve Ulusal Sorun” kitabı ile kısa bir süre önce Ne Yapmalı?​’yı da Kürtçeye çeviren Tonguç Ok tarafından bu kitaplar Kürtçeye kazandırıldı, bu çok önemliydi. Yine çok önemsediğimiz Kürtçe Çocuk ve İlk Gençlik kitaplığımıza 11 yeni kitabı Casimê Celîl’in seçkisi ile kazandırmış oldu.”

‘KÜRTÇE YAYINCILIĞI GÜÇLENDİRECEĞİZ’

Kürtçe yayıncılıkta çocuk yayıncılığını da önemsediklerini kaydeden Öztürk, “Kürtçe kitap dizimizde 15’i ilk kez Diyarbakır Fuarı’nda okuyucularımız ile buluşacak olan toplam 36 kitaba ulaşmış oluyoruz” dedi. Öztürk devamında şunları söyledi: “Kürtçe kitapların yaygınlaşması ile baskı ve yasakların ortadan kaldırılması için verilen mücadele birbirini geri besleyen bir süreç.” Kürtçe kitaplara yönelim olduğunu söyleyen Öztürk, Kürtçe yayınlarını güçlendirerek devam ettireceklerini belirtti. Öztürk, “Ana dil önündeki engellerin kaldırılması bakımından hâlâ ciddi anlamda sıkıntılar yaşanıyorken Kürtçe yayınların artırılması ve yaygınlaşması bu engellerin kaldırılması bakımından çok kritik bir rol oynuyor” diye konuştu.
Yayınevi olarak 25. yılı da geride bıraktıklarını söyleyen Öztürk, 600’e yakın bir kitapla fuarda olacaklarını ve kitapseverlerle buluşacaklarını da ifade etti.


ÖDÜL TÖRENİ YAPILACAK

Arjen Ari Şiir Yarışması ödülleri 24 Mayıs’ta Konferans Salonu II’de tören yapılacak.Tören saat 18.00 ila 19.30 arası gerçekleşecek. 25 Mayıs’ta Konferans I Salonunda saat 15.15 ila 16.15 arası “Arjen Ari’yi Anmak/Anlamak: Kürt Edebiyatındaki Arjen Ari’nin Yeri” başlığıyla söyleşi yapılacak. Söyleşiye konuşmacı olarak gazetemizin yazarlarından Berken Bereh ve Şeyhmus Sefer katılacak.


ARJEN ARÎ ANISINA...

30 EKİM 2012’de yaşamını yitiren Kürt şiirinin çağdaş öncülerinden Arjen Arî anısına Arjen Arî’nin ailesi, Evrensel Basım Yayın, Amed Büyükşehir Belediyesi, Lis Yayın, Ronahi Yayın, Belki Yayınları, Enstitüye Kurdî’nin ortaklaşa şiir yarışmasını düzenledikleri bilgisini de veren Onur Öztürk, 1 Nisan’da sonuçlandığını belirtti  Yarışmanın ödül törenin TÜYAP ile birlikte fuarda gerçekleştirdiklerini kaydeden Öztürk, yarışmayı her yıl aynı tarihlerde yapacaklarını ifade etti. Yarışmayı düzenleyerek Arjen Arî’nin anısını yaşatmak istediklerini anlatan Öztürk, “Böylelikle Kürt şiirine yaptığı katkılarla zaten çoktan ölümsüzleşen şairimiz Arjen Arî, genç Kürt şairlerin yetişmesi için katkı sunmayan devam edecektir. Bu sene seçici kurul tarafından birinciliğe layık görülen Selamî Esen’in Qijikên Xêrê isimli dosyasını da kitaplaştırdık ve Diyarbakır Fuarı’nda okurlarıyla buluşacak” diye konuştu.


SÖYLEŞİ PROGRAMI

22 MAYIS Perşembe Konferans Salonu I: 13.15-14.15- Söyleşi: “Çocuğun Dünyası: Kürt Çocuk Edebiyatı Üzerine” Konuşmacılar: İsmail Dindar, Mem Bawer
23 Mayıs Cuma Konferans Salonu I: 15.45-16.45 - Söyleşi: “Kürt Romanı” Konuşmacılar: Adnan Gerger, Gani Türk.
24 Mayıs Cumartesi Konferans Salonu I: 12.00-13.00 - Söyleşi ve Müzik Dinletisi: “Kadim Dikranagerd’in Kadim Sırları” Konuşmacılar: Adnan Gerger, Yervant Bostancı (Udi Yervant)


İMZA GÜNLERİ

YAYINEVİNİN yazarları da kitaplarını fuarda kitapseverler için imzalayacak. Kitaplarını imzalayacak yazarlar ise şöyle: 21 ve 22 Mayıs’ta İsmail Dindar, 22 Mayıs’ta Kenan Güneş, 23 ve 24 Mayıs’ta Adnan Gerger, 24 Mayıs’ta Selamî Esen, 25 Mayıs’ta Şafak Pala ve Berken Bereh.

ÖNCEKİ HABER

Evlatlar babalarını anlatıyor

SONRAKİ HABER

İsveçli sendikacılar: Soma\'da yaşananlar mazur görülemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...