22 Haziran 2011 12:57

Çıkmaz sokak

Dalgaların kayaları yalayıp geçtiği düşlerdeyim şimdi. Baktığım yerde irili ufaklı çakıl taşlarını görüyorum kayalarından kopan. Her bir vuruşta yüreğimi yakıyor ağıtları… Denizin sesi yeşiliyle mavisine kan kusan hırçın, yaramaz bir bebek gibi inil inil inlemekte. Ağladıkça ağlıyor… Yüzünü

Çıkmaz sokak
Paylaş

Dalgaların kayaları yalayıp geçtiği düşlerdeyim şimdi. Baktığım yerde irili ufaklı çakıl taşlarını görüyorum kayalarından kopan. Her bir vuruşta yüreğimi yakıyor ağıtları… Denizin sesi yeşiliyle mavisine kan kusan hırçın, yaramaz bir bebek gibi inil inil inlemekte. Ağladıkça ağlıyor… Yüzünü düşüyor gitgide… Tam bu sırada haddini bilmeden bir uğultu kopuyor. Daha seçemezken sesleri bana benzeyenlerin iniltileriyle kendime geliyorum. Kulaklarımdaki huysuz uğultu kırbaçlanırken kifayetsiz bedenlere bakıyorum. Karadeniz'i arıyorum. Neden ağladığını ve daha ne kadar ağlayacağını bilmeden… O bizim anamız, biz onun umarsız çocukları… Pekiyi neden bu kayıtsızlık? Hayır, bu böyle gitmemeli bizler onunla var olduk, olacağız.

Tamda umutların yeşerdiği, mavisine hayallerini taşıdığı bir sesti Trabzon Umut Tiyatrosu. Bu kifayetsiz bedenlere bir bir kazımak için unutulanları, bu sene "Çıkmaz Sokak" adlı oyunuyla sesini daha da yükseltti.

Trabzon Umut Tiyatrosu'nun oynadığı Çıkmaz Sokak oyununun, yönetmenliğini Hasan Kavzoğlu'nun, oyunculukları Gizem Görnaz(lilika), Fulya Akfidan(celika) ve Cengiz Aydoğdu'nun(spanos) gerçekleştirdiği, Tuncer Cücenoğlu'na ait olan eser, küçücük yüreklerin emekle, umutla ve inatla kocaman olduğu bir oyundur.

Oyun 21 Nisan 1967 günü Yunanistan'da gerçekleşen darbeyi, darbeyi gerçekleştiren Papadopulos'un yönetime el koyduğu dönemi anlatmaktadır. O dönemdeki işkenceci bir polisin, zulmettiği bir kadın tarafından yıllar sonra sorguya çekilmesinin konu edildiği oyunda akıl ve öç alma duygusuna dair çatışma gözler önüne seriliyor. "Çıkmaz Sokak" ta şiddete karşı şiddet üretmenin değil, yalnızca kendi demokrasimizi kendimiz üreterek çözüm bulabileceğimize dikkat çekiyor.

Sezonunu Trabzon'da on iki oyun, Gümüşhane ve Ankara turnesiyle tamamlayan, önümüzde ki sezonda da sergilemeye devam edecek olan Çıkmaz Sokak, 11-14 Ağustos 2011 Dikili 5. Tiyatro Buluşması'nda da izleyicilerle buluşmaya hazırlanmaktadır.

Umut cesarettir, cesaretse emek ister. Unutmak ve unutturmamak umuduyla…

ÖNCEKİ HABER

Mayıs'ın kanlı günleri haziran'a dönüyordu…

SONRAKİ HABER

Üretici ile dalga geçmeyin efendiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...