14 Mayıs 2014 06:00

Kolomb’un lanet gemisi bulundu

Kristof Kolomb’un 1492’de tanrı adına çıktığı yolda donanmasının en büyük, en hızlı, en iyi silahlandırılmış gemisi olan Santa Marina’nın enkazı bulundu. Kolomb ayak bastığı toprakların Asya kıtası olduğunu sanarak ölürken Amerika kıtasında yaşayan yerli halkın bu ‘buluşla’ toprakları, zenginlikleri, kültürleri, soyları kurutulacaktı.

Kolomb’un lanet gemisi bulundu
Paylaş

Haiti'nin kuzey sahili açıklarında, Kristof Kolomb’un yaklaşık 500 yıl önceki Amerika kıtası seferindeki bayrak gemisi Santa Maria’nın enkazının bulunduğu sanılıyor. Dünyanın en önemli deniz altı keşiflerinden biri olabileceği sanılan gemi enkazının,  o bölgede deniz dibinde yattığı yaklaşık 10 yıldır tahmin ediliyordu.

Independent gazetesinin haberine göre, bu bilgiden hareket eden su altı arkeoloğu Barry Clifford ve ekibi araştırmalarını yoğunlaştırarak gemi enkazının Santa Maria’ya ait olduğu tespitini duyurdu. Ekip, enkazın Santa Maria’nın olduğu bulgusuna, 10 yıl önce çekilen fotoğraflar ile bu ay başında yapılan inceleme dalışlarından elde edilen verileri birleştirerek ulaştı. Bulgu, İtalyanca adı Cristoforo Colombo (Latince: Christophorus Columbus) olan denizcinin günlüğünde aktardığı bilgilerle uyuşuyor. Önemli kanıtlardan biri ise eski eser kaçakçıları tarafından yağmalanan Santa Maria’nın yüzdüğü dönemde kullanılan tipte bir topun kalıntısı.

KAYALIKLARA ÇARPMIŞTI 

15. yüzyılın ikinci yarısında İspanya’nın Bask ülkesinde inşa edilen Santa Maria, 1492 yılında Kolomb tarafından kiralanmış ve Asya’ya yeni sömürgeler bulmak için çıkılan tarihi deniz seferine öncülük yapmıştı. 37 günlük yolculuğun ardından Bahamalar’a ulaşan Kaptan Kolomb ve filosu yaklaşık 10 hafta sonra Haiti açıklarında gece seyrederken kayalıklara çarptı. 

"Onlara kılıçlarımızı gösterdik. Keskin demir silahları ilk kez gördükleri belli. Kesmenin ne demek  olduğunu bilmediklerinden, bazıları kılıçların keskin tarafını tutunca ellerini kestiler. ... Bu insanlar ne herhangi bir mezhebe bağlılar ne de puta tapıyorlar. Kötülüğü tanımıyorlar, birbirlerini öldür- müyorlar. Hiç silahları yok... Son derece sade, dürüst eli açık insanlar. Herhangi birinden sahip olduğu herhangi bir şey istenince hemen veriyorlar. Kötülüğün ne olduğunu hiç bilmiyorlar, çalmıyorlar öldürmüyorlar. Dünyada onlar kadar tatlı dilli insanlar yoktur. Her zaman gülüyorlar...” “Bu insanlar yeryüzünün melekleridir" Kolomb'un günlüğünden

 

 

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Direnişimi kararlılıkla sürdüreceğim

SONRAKİ HABER

Guttmann ‘Bela’sı mı Eusebio aşkı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...