İnşaat işçileri 1 Mayıs’ta da çalışacak
Mustafa BIYIKLI
Bismil
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinin her yanından çok katlı binalar yükseliyor. Binaları tuğla tuğla ören işçilerle 1 Mayıs’ı konuşmak için giriyoruz bir inşaata. İlk denememizde, inşaatın patronu izin vermiyor işçilerle konuşmamıza. Başka bir yerde deniyoruz şansımızı. Oturup çay içerken, bir işçi, “Patron gelsin. İzin verirse konuşuruz” diyor. Patron gelince istemiyor işçilerin gazeteye konuşmasını. Bize de “Çayınızı için konuyu kapatın” diyerek yolu gösteriyor. Bu sırada bir işçi, “Sabah 6 akşam 8 çalışıyoruz” deyince patron işçinin üzerine yürüyor. Diğer işçiler araya girerek ortamı sakinleştiriyor.
Gerilim üzerine buradan da ayrılıyoruz. Kalıp söken 7-8 işçinin çalıştığı bir binaya yöneliyoruz. İşçilerden 5’i Suriye’den gelmiş. 1 Mayıs’a katılıp katılmayacaklarını sorunca bir işçi, “Patronlar izin verirse katılırız” diyor ve ekliyor; “Bir gün çalışmasak açız...”
Murat Yaprak isimli genç işçi “İyi bir iş, sigorta ve evimizi geçindirmek için düzgün bir ücret istiyoruz. Tüm işçiler 1 Mayıs’a katılmalıdır. Bismil’de de bir kutlama olsaydı birçok işçi katılabilirdi” diyor.
BİSMİL’DE KUTLAMA OLSA KATILIRDIK
Başka bir inşaatta görüştüğümüz Cahit Seki isimli işçi ise “Bizler Kürt işçiler olarak özgür bir yaşam, ana dilinde eğitim istiyoruz. 1 Mayıs’ın önündeki engeller kaldırılmalı. İşçiler istedikleri her yerde kutlamalı. Ama Bismil’de kutlama olmayacak. Bu yüzden katılamayacağım. Gelecek yıl burada bir kutlama olmasını istiyorum” diyor.
HER 1 MAYIS’TA ÇALIŞTIM
Aynı inşaatta çalışan 23 yaşındaki Mazlum Tekin, 1 Mayıs’ın bir işçi bayramı olduğunu ama bugüne kadar her 1 Mayıs’ta çalıştığı için kutlamalara katılamadığını anlatıyor. “Bu güne kadar marangozhanede, boru ve kaynak fabrikasında çalıştım, tarım işçiliği yaptım” diyen Mazlum, “1 Mayıs’ın Bismil’de de kutlanmasını isterdim. Taşeronluğun kaldırılmasını, sigortasız çalışmaya son verilmesini ve işçilerin resmi tatillerden faydalanabilmesini istiyorum” şeklinde konuşuyor.
Buradan ayrıldıktan sonra, bir kahvede dinlenen temizlik işçilerinin yanına gidiyoruz. Eşref Alsaç isimli işçi, taşerona bağlı çalıştıklarını belirtiyor. Çalışma şartlarından şikayet etmeyen Alsaç, “Ancak kadromuz olsa daha iyi olur. İleride kadro alma umudumuz var” diyor.
1 Mayıs’ta en önemli taleplerinin barış ve özgürlük olduğunu söyleyen Alsaç, “Biz başta hasta tutsakların serbest bırakılmasını istiyoruz. Öte yandan biz okuyamadık ama çocuklarımızın kendi ana dilleriyle okumasını istiyoruz” diyor.
Evrensel'i Takip Et