20 Nisan 2014 15:53

Birleşik Güç Her Şeyi Başarır

Sınavlar kalksın hayat bize kalsın demek için, parasız, bilimsel, ana dilinde, demokratik eğitim istiyoruz dedi! Biz de imza kampanyasını başlatan arkadaşlarla konuştuk.

Birleşik Güç Her Şeyi Başarır
Paylaş

Bir YGS’yi daha geride bıraktık. Kimimizin iyi geldi sonuçları, birçoğumuzun ise isteyeceğimiz yere yetecek düzeyde değildi puanları. Kimimiz ise barajı bile aşamayarak bir sonraki bahara bıraktık hayallerimizi. Sonuçlar kişiden kişiye değişse de hepimizin aklında aynı soru: Nereden anlayacağız sonuçlarımızın doğruluğunu? Şifre olaylarının ayyuka çıktığı süreçlerden geçerek geldik bu zamana. Böyle bir güvensizliğin ortasında soruların %20’sinin yayınlanacak olması ne anlama geliyor? Üstellik sınavda full çekenler de aileleri izin vermediği sürece medyaya duyurulmayacak. Yani çalışan biri mi yoksa emek harcamadan bu konuma gelen birileri mi hiçbir şekilde anlayamayacağız.
Dersim’de liseli öğrenciler bu duruma sessiz kalmadı. Başta sınavlar olmak üzere eğitim hakkının önündeki bütün engellerin kaldırılması için imza kampanyası başlattı. Sınavlar kalksın hayat bize kalsın demek için, parasız, bilimsel, ana dilinde, demokratik eğitim istiyoruz dedi! Biz de imza kampanyasını başlatan arkadaşlarla konuştuk.


ADALET MÜCADELESİ

Deniz Söyler (Tunceli Atatürk Anadolu Lisesi)
Her genç aynı dertten muzdarip. Biz gençlerin ortak sesi olmak istedik. Sınav sistemi zaten adil değil. Bizim amacımız, bugün daha adaletsiz bir duruma doğru giden sisteme karşı adalet mücadelesi yürütmek. Çok ciddi bir yarış var biz gençler arasında. Ben bu sistemde hiçbir torpilim olmadan kazanabileceğimi düşünmüyorum. Çünkü hepimiz aynı sınava giriyoruz ama aynı koşullarda girmiyoruz. Bir özel okulla bir devlet lisesinin yarışması ne kadar adil? Ben üniversiteyi Türkiye’de okumak istemiyorum. Türkiye’de iyi bir üniversitede okumak için ya torpilin olmalı ya da şansın olmalı. Oysa yurtdışında sadece ders notlarıma bakılmayacak; yaptığım sosyal aktiviteye, spora, yeteneklerime, katıldığım panel ve etkinliklere de bakılacak. Bence eğitim konusunda yurtdışı örnek alınmalıdır. Bizim kampanyamız liseliler tarafından karşılık bulursa bir anlamı olur. Bir araya gelmeye daha çok ihtiyacımız var. Sessiz kalmamalıyız.


SES ÇIKARMA ÇABASI

Gülbahar Atan (Tunceli Anadolu Lisesi)
Emeğimizin karşılığını alamamamız bizi bu kampanyayı örgütlemeye yönlendirdi. Sınavdan önceki söylemler çok etkili oldu. Soruların çalındığından tutun da internette on dakika soruların yayınlandığı dedikodusuna... Şifre skandalından dolayı zaten bir güvensizliğimiz var sisteme karşı. Bir de üstüne soruların yayınlanmaması hem bu söylentileri arttırdı hem de bizler üzerindeki güvensizliği. Artık daha rahat kendi yakınlarını birinci sıraya çekebilecekler, üstelik bundan senin haberin olmayacak. Bu kampanya ile en azından gençliğin uyumadığını göstermek istiyoruz. Bize dikte edilen sisteme karşı bir ses çıkarma çabasıdır bu. Velilerimizin de öğrencilerine sahip çıkmasını istiyoruz. Destek olsunlar bize. Birleşik güç her şeyi başarır. O diktatörü halk getirdi halk indirir.


BİR ARAYA GELMEK BİZE DÜŞÜYOR

Hüseyin Zengin (Tunceli Atatürk Anadolu Lisesi)
Sınav konusunda alınan yeni kararlarla ilgili sokakta, sınıfta hepimiz konuşuyorduk. Herkes tepki koyuyor ama kimse bir şey yapmıyordu. Bunun için bir adım atılmalıydı. İmza kampanyamız bizim ilk adımımız oldu. Topladığımız imzaları gönderdiğimizde belki de yetkili merciler okumayıp yırtıp atacaklar. Ama bizler haksızlıklara karşı sessiz kalmayacağımızı göstermiş olacağız. Biz bugüne kadar Berkin Elvan anmasındaki kadar kitlesel bir öğrenci eylemi görmedik. O bize bir umut oldu. Birleşebileceğimizi gördük. Artık kendi taleplerimiz etrafında bir araya gelmek de bize düşüyor. Bu kampanya ile liseliler arasında bir bilinç oluşturacağız.Tüm öğrencileri bu kampanya etrafında birleşmeye çağırıyoruz.


REKABET ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR

Haydar Argın (Tunceli İsmet İnönü Ticaret Meslek Lisesi)
Ben bir meslek liseli olarak bu sistemi tamamen yanlış buluyorum. Sınav farklı alanlarda yetiştirilen biz meslek liseliler için daha büyük adaletsizlik, engel oluyor. 3 gün staj, 2 gün okul olunca iyi bir eğitim alamıyoruz. Bir de diğer okullar ile yarıştırılınca çok geride kalmış oluyoruz. Büyük bir sömürü var bu sistemde, kimse hakkını alamıyor. Bu sistem parası olanı iyi bir yere yerleştirirken parası olmayanı peşinde sürüklüyor. Ayrım ve rekabete yol açıyor. Bu rekabet bazen ölümlerle sonuçlanabiliyor. Bütün bu nedenlerle bu imza kampanyasını düzenliyoruz.Kendi taleplerimiz için bir araya geleceğiz. Tüm öğrencileri sınavsız üniversite, parasız eğitim için ve meslek liselerindeki adaletsizliğe karşı bir araya gelmeye çağırıyoruz.
 

ÖNCEKİ HABER

Staj mı? O da Ne?

SONRAKİ HABER

Asıl Adalet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...