20 Nisan 2014 13:26

Fışkiye’yi Biz Kırdık!

Birçok ana akım medya grubunun gazetelerini, dergilerini aradık. Bazıları kaile bile almadılar. Bazıları ise bize yardımcı olacaklarını söylediler ama sadece söyledikleri ile kaldılar. Sanırım burjuvazinin oyunları, Fışkiye’nin oyunlarına karşı

Fışkiye’yi Biz Kırdık!
Paylaş

İstanbul Üniversitesinden bir öğrenci

Sarıyer’in mahallelerinde doğup büyüyen gençlerin, kiminin şiire, yazıya; kiminin tiyatroya; kiminin ise müziğe, dansa olan yetenekleriyle hatta sadece istemleri ile kurdukları Fışkiye Sanat Ekibi ile bir araya geldik. Sanatı sokaklarda icra eden gençlerin amaçlarını, taleplerini gelin bir de onlardan dinleyelim.
İlk olarak sanatın farklı dalları ile ilgilenen gençler olarak nasıl bir araya geldiniz?
Emir Baran Sezginer: Bir arkadaşım ile birlikte sokak sanatçılarının hayatını anlatan bir filme gitmiştik. Filmden çok etkilendik, biz de acaba bir şeyler yapabilir miyiz diye düşünürken çevremizdeki arkadaşlarımız ile bir araya geldik.
Mustafa Efdal Kalyoncu: Bir araya geldikçe hepimizin ayrı ayrı alanlarla ilgili olduğunu görmemiz bize büyük moral sağladı. Oluşturduğumuz birlikteliğimizi Fışkiye Sanat Ekibi adı altında sokaklara taşıdık.

‘ŞİİR SOKAKTA’ İLE BAŞLADIK

Peki Fışkiye Sanat Ekibi bugüne kadar neler yaptı?
Doğa Kızıl: İkinci Yeni’den hareketle kağıtlara şiirler yazıp ‘Şiir Sokakta’ diyerek sokaklara astık.
Burak Kayacan: Geçen sene 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Taksim’de kurdele dağıtıp, küçük bir oyun sergiledik.
Aleyna Karagöz: Yıldız Teknik Üniversitesi’nin tiyatro sahnesinde bize de yer verdiler ve hazırladığımız oyunu üniversitede sergileme imkanı bulmuştuk.
Egehan Deniz Koska: Bu sene 8 Mart’ta vapurda kadın hakları ile ilgili tiyatromuzu oynadık.
Evren Tülü: Kişisel ilişkilerimizi bir arada tutmak için fırsat buldukça toplanmaya çalıştık. Tiyatrolara, müzikallere giderek hem güzel vakit geçirme imkanı bulduk hem de beraber başarmaya çalıştığımız alanlarda bilgilenme imkanı bulduk.

BURJUVAZİNİN OYUNLARI FIŞKİYE’NİN OYUNLARINA KARŞI!

İnsanlardan aldığınız tepkiler ne yönde, izlenimleriniz neler?
Emir Baran Sezginer: Çok güzel tepkiler alabiliyoruz. Bazen bize engel olmaya çalışanlar olsa da, diğer duyarlı insanlar sayesinde emek verdiğimiz işlerimizi herkes ile paylaşabiliyoruz. Güzel bir dayanışma örneği oluşturduğumuza inanıyoruz.
Daha fazla kitleye ulaşabilmek için başka yollar denediniz mi?
Mine Aydıncılar: Birçok ana akım medya grubunun gazetelerini, dergilerini aradık. Bazıları kaile bile almadılar. Bazıları ise bize yardımcı olacaklarını söylediler ama sadece söyledikleri ile kaldılar. Sanırım burjuvazinin oyunları, Fışkiye’nin oyunlarına karşı!

SOKAKTA HAYAT VAR

Amaçlarınızı, yapmış olduklarınızı, karşılaştığınız sorunları ve bu sorunlar karşısında yılmadan yolunuza nasıl devam edebildiğinizi konuştuk. Peki Fışkiye Sanat Ekibi bundan sonra ne yapacak?
Aleyna Karagöz: İlk olarak kendimizi, taleplerimizi, sorunlarımızı dile getirdiğimiz çalışmalarımızı insanlar ile paylaşabilmek adına Fışefanzin adında bir fanzin çıkarmayı düşünüyoruz. Tabi maddi anlamda bir çözüme kavuşabilirsek.
Mustafa Efdal Kalyoncu: Biz henüz yolun çok başındayız. Eminiz ki önümüze daha çok engel çıkacaktır. Ama emin olduğumuz diğer şey; sanata olan aşkımız ve mücadeleye olan inancımızdır. Bunun için attığımız her adımın izlerini önümüzdeki dönem yine dansımıza, müziğimize ve kalemimize dökeceğiz. Yani biz bundan sonra da sokaklarda olacağız.
Fışkiye’nin bir diğer mesajı ise bütün gençlere. Sokakta hayat var!


 ASLINDA BİZ

Yapmış olduğunuz etkinliklere baktığımızda gerek sanat gerekse yerel gündemlerle ilgili önemli konulara değindiğinizi görüyoruz...
Mustafa Efdal Kalyoncu: Aslında biz ilk başlarda apolitik olarak oyunlarımızı, şiirlerimizi, danslarımızı sergilediğimizi düşünüyorduk. Gün geçtikçe gördük ki; yaptığımız işler ülkemizde sıkça karşılaştığımız hayattan birer kesitlermiş. Bunu da sokakta yaşamaya ve yaşamda yüz tutmuş olayları yine sokakta insanlar ile paylaşmaya bağladığımızı düşünüyoruz. Aslında biz ettiğimiz danslarda, oynadığımız tiyatrolarda, yazdığımız şiirlerde kendimizi ve yaşamdaki sorunlarımızı dile getiriyormuşuz.
 

ÖNCEKİ HABER

Çayın Yanında Muhabbet

SONRAKİ HABER

Bergman’ın Kadınlarında Biçim ve Model

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...