08 Nisan 2014 22:54

DİHA 12’nci yaş gününü kutladı

Dicle Haber Ajansı (DİHA) 12’nci yaş gününü kutladı. Kutlamada cezevinden çıkan özgür basın çalışanları mücadelelerine kaldıkları yerden devam ederek cezaevinde kalanları özgürleştirme sözü verirken, özgür basının çizgisinden asla ödün verilmeyeceği kaydedildi. Pasta Mazlum Erenci’nin annesi tarafından kesildi.

DİHA 12’nci yaş gününü kutladı
Paylaş

Dicle Haber Ajansı (DİHA) 12’nci yaş gününü kutladı. Kutlamada cezevinden çıkan özgür basın çalışanları mücadelelerine kaldıkları yerden devam ederek cezaevinde kalanları özgürleştirme sözü verirken, özgür basının çizgisinden asla ödün verilmeyeceği kaydedildi. Pasta Mazlum Erenci’nin annesi tarafından kesildi.

4 Nisan 2004 tarihinde kurulan Dicle Haber Ajansı (DİHA) 12’nci kuruluş yıldönümünü yaptığı etkinlik ile kutladı. Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nde (ÖGC) verilen resepsiyona çok sayıda özgür basın çalışanının yanı sıra, kentteki kitle örgütü temsilcileri ve belediye eş başkanları katıldı. Ajansın haber müdürü, muhabir ve yöneticilerin hazır bulunduğu etkinlikte, müzik dinletisi eşliğinde gelen konuklara ikramlarda bulunuldu. Etkinlik programı çerçevesinde günün anlam ve önemine ilişkin DİHA Diyarbakır Büro Şefi Erdoğan Altan kısa bir konuşma yaptı. Ajansın kuruluşundan itibaren sistem tarafından sürekli hedef alındığını ve çok zorluklar çekerek verdiği mücadeleden yılmadan bu günlere geldiğini vurgulayan Altan, tüm zorluklara rağmen DİHA’nın çalışmasından ödün vermediğini dile getirdi. Özgür basın çalışanlarının Kürt aydını ve gazetecisi Musa Anter’in generalleri olduğunu ifade eden Altan, ajansın değerlerine sahip çıktıklarını ve özgür basın geleneği çizgisinden hiçbir zaman ödün vermeyeceklerini kaydetti. DİHA’nın neredeyse tüm çalışanlarının baskıya maruz kaldığını ve çoğunun tutuklanarak cezaevlerine konulduğunu hatırlatan Altan, ajansın halk tarafından sahiplendiğini ve ayakta tutulduğunu belirterek, halka teşekkürlerini sundu. Altan, ayrıca ajansın kuruluşunda yer alan, çalışan ve şu an çeşitli ülkelerde olan özgür basın çalışanlarına teşekkürlerini sunarak ajans adına selamlarını yolladı.

‘CEZAEVİNDE BIRAKTIKLARIMIZ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’


Ardından KCK adı altında Kürt basınına yönelik baskında tutuklanan ve geçtiğimiz günlerde tahliye olan gazeteci Mazlum Özdemir bir konuşma yaptı. Özdemir, 90’lı yıllarda özgür basın çalışanlarının katledilerek, 2000’li yıllardan itibaren ise tutuklanarak susturulmaya çalışıldığını belirterek, 2011 yılında özgür basına yönelik operasyonda tutuklandığını, bir hafta önce serbest bırakıldığını; ancak halen cezaevinde tutulan gazeteci arkadaşlarının bulunduğunu dile getirdi. Cezaevinde tutuklu bulundukları süre içerisinde dışarıda bulunan özgür basın çalışanlarının kendilerinin serbest bırakılması için verdikleri mücadeleyi şu andan itibaren kendilerinin de cezaevinde bıraktıkları arkadaşları için vereceklerini kaydeden Özdemir, yapılan etkinliğe katılımın da özgür basının yalnız olmadığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Özdemir, “Bundan sonraki hedeflerimiz ve amaçlarımız daha büyük. Bu andan itibaren mücadelemiz Kürt basınının, Kürt özgürlük hareketi çerçevesinde daha ileri bir seviye ve aşamaya çıkması için çalışmaktır. Geçmişten aldığımız mazimiz bizim mirasımızdır. Değer olarak ona uygun ve ona yakışır bir şekilde ileriye doğru götürmek olacaktır amacımız. Bu yolculukta dostlarımızın ve arkadaşlarımızın bizi yalnız bırakmayacağından eminiz” diye konuştu.

‘BASKI VE SALDIRILARIN BURADA BİR KEZ DAHA AMACINA ULAŞMADIĞI ANLAŞILMIŞTIR’


Aynı şekilde cezevinden yeni tahliye edilen Mehmet Emin Yıldırım da, isteklerinin bütün tutuklu olan arkadaşlarının serbest bırakılması ve birlikte olmaları olduğunu dile getirerek, burukluk yaşadıklarını ifade etti. Yıldırım, “Biz tutuklandığımızda birçok arkadaşımız yeni çalışmalara başladı ve bizim boşluğumuzu doldurarak mücadele verdi. Bu Kürt basınının üzerinde baskı ve saldırıların ne kadar boşa çıkarıldığını ve yönelmelerin hiçbir zaman amaçlarına ulaşmayacağının da en büyük göstergesidir. Arkadaşlarımızın direnişi bizim direnişimizdir. Bu şekilde değerlendiriyoruz. Kürt halkının direnişiyle bugün geldiği nokta bunun en açık göstergesidir. Özellikle Rojava’de elde edilen kazanımlar da özgürlüğe her zamankinden daha yakın olduğumuzun bir göstergesidir. Umut ediyoruz ki cezaevlerinde bulunan tüm arkadaşlarımız özgür kalır ve dışarda hep beraber özgürlük halayı çekeriz” dedi.

GÖNDERİLEN MESAJLAR DUYGU DOLU ANLAR YAŞATTI

Yapılan konuşmaların ardından DİHA’nın kuruluş yıldönüme ilişkin gönderilen mesajlar okundu. DİHA Yayın Koordinatörü Hatice Şahin tarafından ilk olarak ajansın kuruluşunda yer alan ancak şuan yurt dışında Stêrk Tv Haber Müdürü olan Gazeteci Baki Gül tarafından gönderilen mesaj okundu. Gül gönderdiği mesajda DİHA’nın Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol ve Roboskîli çocukların yaşında olduğunu belirterek, DİHA’nın taş atacak kadar büyümüş olan bir çocuk ve zindana atılacak kadar tehlikeli bir çocuk olduğunu ifade etti. DİHA’nın Mazlum Erenci kadar dağa çıkacak kadar öfkeli Apê Musa gibi bilge bir yaşta olduğunu ifade eden Gül, “İyiki doğmuş DİHA iyiki kurulmuş” diye kaydetti.

Ardından BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ve BDP İstanbul İl Örgütü tarafından gönderilen mesajlar okundu.

PASTAYI MAZLUM ERENCİ’NİN ANNESİ KESTİ

Okunan mesajların ardından DİHA’nın 12’nci yaş günü kutlaması için hazırlanan pasta kesildi. Pasta kesilmeden önce saygı duruşu yapıldı. Ardından HPG saflarına katıldıktan sonra yaşamını yitiren Mazlum Erenci’nin annesi ve DİHA Ankara Büro Şefi İbrahim Aslan pastayı kesti.

Kutlama katılımcılar ve özgür basın çalışanlarının çektiği halaylarla sona erdi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AKP yoksullukla kendisine bağladı

SONRAKİ HABER

Bu mahkeme psikoloji bozar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa