06 Nisan 2014 09:56

'En yoğun işçi ölümü, AKP döneminde oldu'

Beykoz'da 3. köprünün inşaat çalışmalarının sürdüğü viyadükte dün gece meydana gelen göçükte 3 işçi yaşamını yitirdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, köprü inşaatında iş cinayetlerinin artacağı uyarısında bulundu. HDP'li Özgür Müftüoğlu ise, Cumhuriyet tarihinin en yoğun işçi ölümlerinin AKP iktidarı döneminde yaşandığını söyledi.

\'En yoğun işçi ölümü, AKP döneminde oldu\'
Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Beykoz'da 3. köprünün inşaat çalışmalarının sürdüğü viyadükte meydana gelen göçükte 3 işçinin yaşamını yitirmesinden iktidarın sorumlu olduğunu belirterek köprü inşaatında iş cinayetlerinin artacağı uyarısında bulundu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 3. köprü viyadükünde meydana gelen kısmi çökmede üç işçinin yaşamını yitirmesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 3. köprü inşaatında iş cinayetlerinin artacağı uyarısının yapıldığı açıklamada, yaşamını yitiren 3 işçinin elli metreden toprak zemine düştüğü ve enkaz altında kaldığı ifade edildi.

BEŞ GÜNDE 7 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
2014'ün ilk üç ayında tespit edilen 276 iş cinayetinde en az 80 kişinin inşaat işçisi olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, Nisan ayının ilk beş gününde de 3. köprü işçileriyle beraber 7 inşaat işçisinin yaşamını yitirdiği belirtildi. "Bizler doğaya, tarihe ve insana yer olan bir kent istiyoruz" denilen açıklamada, "İşçi katliamlarının sorumlusu sermaye ve iktidarı AKP'dir. Uzun zamandır iş kazalarının önlenebileceğini, önlenebileceği halde yaşandığı için işçi ölümlerine iş cinayeti dediğimizi haykırıyoruz" denildi. Açıklamada son olarak İSİG Meclisi, Başbakan Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın istifa etmesi gerektiğini vurgulayarak, işçi ölümlerinin sorumlularının da yargılanmasını istedi. (DİHA)

ÖLEN İŞÇİLERİN AİLELERİ: NORMAL BİR OLAY DEĞİL

Beykoz’da viyadük inşaatında iskelenin çökmesi sonucu ölen işçilerin yakınları Adli Tıp Kurumu’nda otopsinin tamamlanmasını bekliyor. Ölenlerin yakınları, normal bir olay olmadığını belirterek kazanın takipçisi olacaklarını söyledi.

İşçilerin cenazeleri otopsi için Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Yakınları da kurum önünde otopsi işlemlerinin bitmesini bekliyor. Lütfi ve Yaşar Bulut’un kardeşi Şenel Bulut, kendilerine henüz ne olduğuna dair bilgi verilmediğini söyledi. Bulut, “Şu an bize bir bilgi veren yok. İlk önce beton dökerken iskele çökmüş. Olay bu. 38 metre mi 43 metre miymiş. Tedbirler konusunda bir bilgimiz yok.” dedi.

“Kendileri ‘zor şartlarda, tehlikeli şartlarda çalışıyoruz’ diyorlar mıydı?​” sorusuna Bulut, “Öyle bir şey yok. Ama tehlikeli tabi biz söyledik. 43 metrede 50 metrede çalışıyorsunuz diye. Ama ‘çalışıyoruz, mecburuz’ dediler.” diye konuştu.

Üç kardeşinin yan yana çalıştığını ifade eden Bulut, “Bir tanesi kurtuldu. Yan yana çalışıyorlardı. Diğeri yukarda kalmış vinçle zor indirmişler. 20.00’dan 22.00’ye kadar kalmış. İtfaiye gelmiş, merdiveni yetişmemiş. Büyük vinç gelmiş onunla almışlar aşağıya. Atlama tehlikesi de varmış kardeşimin. Aşağıya bakmış aşağıyı göremeyince bağırmış. Bana da haber veremiyor.” dedi.

Olayın takipçisi olacaklarını kaydeden Şenel Bulut, “Normal bir iş değil bu. Önlemini alsınlar, başında dursunlar. Mühendisi var, kontrolü var, müteahhiti, iş güvenliği her şeyi var bunun. 50 metrede 100 metrede beton döktür. Her şey olabilir. İşi hızlı yapma çabasından değil iskele çökmüş, demir iskele. Kardeşlerimle alakası yok. Sadece kalıp yapması ve beton dökmesi onlara ait. İskele yapılışı şirkete ait, şirketin hatası var. İskele ekibi başka” diye konuştu. (CİHAN)

ÇALIŞMALARA ARA VERİLDİ

Çökmenin ardından bugün şantiyenin dört bir tarafı özel güvenlik görevlileri tarafından tutuldu. Dün basın mensuplarının görüntü aldığı alana, bugün giriş izni verilmedi. Özel güvenlik görevlileri şantiye alanının değişik noktalarında bekletildiği görüldü. İş makinelerinin park halinde olduğu görülürken, kazanın ardından şantiyede çalışmalara bugün ara verildi. (DHA)


HDP: EN YOĞUN İŞÇİ ÖLÜMÜ, AKP DÖNEMİNDE YAŞANDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkan Yardımcısı Özgür Müftüoğlu, Cumhuriyet tarihinin en yoğun işçi ölümlerinin AKP iktidarı döneminde yaşandığını belirterek, "Emekçileri yaşamları pahasına çalışmaya zorlayan esnek çalışma yasalarının mimarı AKP hükümetidir" dedi.
"AKP hükümetleri döneminde doğayı, kenti betonlaştıran inşaatlarda, maliyetleri düşürüp karı arttırma anlayışıyla emekçiler iş güvenliği olmayan koşullarda çalıştırılıyor. Birçoğunu devletin ya da belediyelerin ihale ettiği ve işçilerin güvencesiz, düşük ücretlerle taşeron olarak çalıştırıldığı işyerlerinde her ay onlarca işçi yaşamını yitiriyor" diyen Müftüoğlu, yazılı açıklamasına şöyle devam etti:
"Son olarak, doğayı, yaşamı, kenti savunanların tüm itirazlarına rağmen İstanbul’un can damarı ormanları yok etme pahasına başlanan 3. köprü inşaatı sırasında meydana gelen göçükte toprak altında kalan üç işçi: Lütfi Bulut, Yaşar Bulut ve Kahraman Baltaoğlu yaşamını yitirmiştir. Diğer iş cinayetlerinde olduğu gibi bu üç işçi kardeşimizin ölümünün de sorumlusu sermayedir. Çünkü, sermaye işçileri daha fazla kâr hırsıyla güvenlik tedbirleri almadan, güvencesiz, düşük ücretle, uzun süreler, örgütsüz olarak çalışmaya zorlamaktadır.
Hükümet iş güvenliğine ilişkin gerekli yasal düzenlemeleri ve denetlemeleri yapmadığı; çıkarttığı yasalarla esnek, güvencesiz çalışma düzenini teşvik ettiği ve emekçilerin örgütlenmelerini engellediği için iş cinayetlerinin ortağıdır. Cumhuriyet tarihinde en yoğun işçi ölümleri AKP iktidarları döneminde gerçekleşmiştir. Emekçileri yaşamları pahasına çalışmaya zorlayan esnek çalışma yasalarının mimarı AKP hükümetidir."
Partilerinin, "AKP hükümetini, bir an önce iş cinayetlerinin önlenmesi için, başta taşeron sistemi olmak üzere güvencesiz ve esnek çalışma düzenini yasaklamaya, örgütlenme özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmaya" çağırdıklarını ifade eden Müftüoğlu, "İş cinayetlerinin her düzeydeki sorumlularının derhal yargılanmasını; insanca yaşama ve çalışma koşullarını sağlamak ve iş cinayetlerine karşı ortak mücadele yürütmek üzere tüm emek ve demokrasi güçlerini bir araya gelmeye çağırıyoruz" dedi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Ağrı\'da seçimler iptal edildi

SONRAKİ HABER

Hak İş, 1 Mayısı Kayseri\'de kutlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...