03 Nisan 2014 07:29

Davutoğlu: AYM'nin Twitter kararını değerlendireceğiz!

Anayasa Mahkemesi'nin, Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesiyle ilgili yapılan başvurularda, 'haklarının ihlal edildiği'ne dair verdiği karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'Türkiye’deki en yüksek yasal merci olan Anayasa Mahkemesinin kararını ‘değerlendireceklerini’ söyledi.

Davutoğlu: AYM\'nin Twitter kararını değerlendireceğiz!
Paylaş

Anayasa Mahkemesi'nin, Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesiyle ilgili yapılan başvurularda, 'haklarının ihlal edildiği'ne dair verdiği karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB), sosyal paylaşım sitesi Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesi kararı üzerine, Yaman Akdeniz, Mustafa Sezgin Tanrıkulu ve Kerem Altıparmak, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Bireysel başvuruları inceleyip birleştirip Anayasa Mahkemesi, 'Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine' yönelik karar verdi. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı, Resmi Gazete'nin son sayısında yayımlandı. TİB, sosyal paylaşım sitesi Twitter'e 20 Mart 2014 tarihinde erişimi engellemişti. (DHA)

DAVUTOĞLU: AYM'NİN KARARINI DEĞERLENDİRECEĞİZ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesinin Twitter’ın açılması yönündeki kararına adeta rest çekti. Davutoğlu, Türkiye’deki en yüksek yasal merci olan Anayasa Mahkemesinin kararını ‘değerlendireceklerini’ söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi aday adaylığı çalışmaları kapsamında geldiği New York’ta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Burada konu Twitter yasaklarına geldi “
Türkiye’nin kendi iç hukukunda işleyişin  farklı olduğunu belirten Bakan, “İç hukuk sistemimizde bunu değerlendiririz ama dışarıdaki bir şirket bizim iç hukuk sistemimize saygı duymak zorundadır” dedi.
Davutoğlu, Twitter’ı ‘yasaklatan’ mahkeme başvurularının hiçbirinin siyasi olmadığını savundu ve Samsunlu kadının Twitter için mahkemeye başvurma meselesini için şunları söyledi: “Birçok temel meselede, ki hiçbirisi siyasi değildir ve vatandaşlarımızın tek tek müracaatları var, bir hanımefendinin kendi onurunu korumak için verdiği mücadele var. Bizim mahkemelerin aldığı kararlar var, bu kararlar dünyanın her yerinde saygı duyulması gereken kararlardır.” dedi.
Dışişleri Bakanı ısrarla Twitter’ın da mahkeme kararına direndiğini ileri sürdü “Biz bu konuda Twitter’a sürekli müracaatlarla vatandaşların haklarını ihlal eden hesapların kapatılmasını talep ettik. Twitter kapatmamakta direndi. Geçici tedbir uygulandı bu iletişim özgürlüğünü engellemeye yönelik değil vatandaşlarımızın onurunu korumaya yönelik tedbirdi.” İfadelerini kullandı
Bir gazetecinin, ABD’de Wikileaks ile NSA skandalına rağmen YouTube’u kimsenin kapatmadığını hatırlatması üzerine Davutoğlu, ‘‘NSA ile ilgili neler geldi bir bakın, ondan sonra konuşun’’ dedi. Twitter ve YouTube’un yasaklanmasını ‘‘kesinlikle iletişim özgürlüğünü kısıtlanmaya yönelik bir politika değil’’ diye savunan Davutoğlu, ‘‘Bahse konu olan dosyaların büyük bir kısmı siyasi değildir’’ diye konuştu.

TANRIKULU, YASAĞIN HEMEN KALKMASI İÇİN BAŞVURACAK
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Anayasa Mahkemesi’ne Twitter yasağıyla ilgili yaptığı bireysel başvurunun kabul edilmesinin ardından kararın hemen uygulanması için Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na da idari başvuruda bulunacak.

BASIN KONSEYİ: DERHAL AÇIN
Anayasa Mahkemesinin Twitter’a erişimin engellenmesi için “hak ihlali” değerlendirmesi yapmasının ardından Basın Konseyi açıklama yaptı ve sosyal medya hesabının derhal açılması gerektiğini söyledi
“Twitter’a tekrar erişimin derhal sağlanması, demokratik hukuk devleti olmanın bir gereğidir. Basın Konseyi olarak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının, kararı hassasiyetle, vakit geçirmeksizin yerine getirmesini bekliyoruz” ifadeleriyle değerlendirdi.
Basın Konseyi Anayasa Mahkemesinin Twitter’a erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği yönünde verdiği kararı üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Twitter’a erişimin engellenmesi kararına karşı Türkiye Barolar Birliğinin açtığı dava üzerine, Ankara İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararının gereğinin henüz yerine getirilmediği hatırlatılan açıklamada, Anayasa Mahkemesinin de konuya dair yapılan bireysel başvuru sonucunda, “hak ihlali” kararı verdiği kaydedildi.
Açıklamada, “Hukuk düzenimizdeki en yüksek mahkemenin, bu uygulamanın ‘insan hakları ihlali’ teşkil ettiğini tescil etmesi karşısında, Twitter’a tekrar erişimin derhal sağlanması, demokratik hukuk devleti olmanın bir gereğidir. Basın Konseyi olarak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının, kararı hassasiyetle, vakit geçirmeksizin yerine getirmesini bekliyoruz” denildi.

DÜNYA BASININDA DA KONU OLDU
Türkiye’de Anayasa Mahkemesinin oy birliğiyle Twitter’e erişiminin engellenmesinin “İfade özgürlüğünün bir ihlalini oluşturduğu” kararı, yurt dışında da geniş yankı buldu. Los Angeles Times gazetesi, “Erdoğan ve hükümeti sosyal medyayı hedef aldığını” savunurken haberinde “Türkiye’de yüksek mahkeme, Twitter yasağının yasa dışı olduğuna hükmetti ve erişimin yeniden sağlanması talimatını verdi” dedi

Los Angeles Times, “Erdoğan ve hükümeti, Türkiye’de en üst düzeydeki yolsuzluğa ilişkin soruşturmalara müdahale oluşturduğu gerekçesiyle sosyal medyayı hedef aldı. Twitter kullanıcıları ise, üst düzey hükümet yetkilileri ve oğlu Bilal dahil, Erdoğan’ın çevresinin suç isnat eden açıklamalarına ilişkin ses ve video kayıtlarına ait linklerine yer verdiler.” Diye yazdı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

PSG, Chelsea\'yi; Real, Dortmund\'u üçledi

SONRAKİ HABER

YSK yolu kapandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...