01 Nisan 2014 15:52

Akdeniz Belediyesi önünde gergin bekleyiş

Mersin'in Akdeniz ilçesinde belediye başkanlığının tekrardan BDP'nin kazanması üzerine CHP, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiası ile İlçe Seçim Kurulu'na itiraz başvurusunda bulundu. Bunun üzerine binlerce yurttaş Akdeniz Belediyesi önünde bir araya gelerek, "Akdeniz bizimdir bizim kalacak" sloganları attı.

Akdeniz Belediyesi önünde gergin bekleyiş
Paylaş

Mersin'in Akdeniz ilçesinde belediye başkanlığının tekrardan BDP'nin kazanması üzerine CHP, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiası ile İlçe Seçim Kurulu'na itiraz başvurusunda bulundu. Bunun üzerine binlerce yurttaş Akdeniz Belediyesi önünde bir araya gelerek, "Akdeniz bizimdir bizim kalacak" sloganları attı. Belediyeye yakın mesafede bulunan adliye önünde bekleyen CHP'li grup ile BDP'li yurttaşlar arasında gerginlik çıktı, iki kişi yaralandı.

CHP Akdeniz Belediyesi'ni tekrar BDP'nin alması üzerine İlçe Seçim Kurulu'na seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiası ile itiraz başvurusunda bulundu. Bunun üzerine Akdeniz ilçesinde yaşayan onbinlerce yurttaş Akdeniz Belediyesi önünde bir araya gelerek, "Akdeniz bizimdir, bizim kalacak", "PKK halktır halk burada" sloganları atmaya başladı. Seçimlere itiraz eden CHP'liler ise, belediyeye yakın mesafede bulunan adliye binası önünde itirazların sonuçlarını bekliyor. BDP'li belediye eş başkanları Yüksel Mutlu ve M. Fazıl Türk de itiraza karşı itirazda bulundukları belirtildi.

'ÖLÜMÜZÜ ÇİĞNEMELERİ LAZIM'

Belediye önünde halka hitap eden Yüksel Mutlu, Kürt halkının duyarlı bir halk olduğunu ve bugün de bu duyarlılıkları gereği belediyelerini sahiplenmek üzere bir araya geldiklerini söyledi. CHP'nin itirazına karşı kendi itirazlarını yaptıklarını belirten Mutlu, "Bu seçimin sonucu her ne olursa olsun Akdeniz bizimdir, kimseye vermeyeceğiz" dedi. Kürt halkının belediyesini, bin bir çaba, emek ve uğraşı sonucunda aldığını vurgulayan Mutlu, "Benim kadın yoldaşlarım, ayaklarında terlikle ev ev sokak sokak dolaştılar. Seçimi kazandılar. Elimizden almaları için ölümüzü çiğnemeleri gerekir" diye konuştu. Kürt halkının değerlerine sahip çıktığına işaret eden Mutlu, itiraz başvurusu sonuçlanana kadar hep birlikte belediye önünde bekleyeceklerini söyledi. Mutlu, "Hiç bir yere gitmiyoruz. Akdeniz Belediyesi bizimdir, bizim olarak da kalacak, söz veriyoruz. Provakasyonlara da gelmeyeceğiz, sağduyulu olacağız" dedi.

'KİMSENİN HAKKINI GASP ETMEDİK'


M. Fazıl Türk ise, kimsenin merak etmemesi gerektiğini belirterek, "Kürtler bir devrim yaptı. Belediyelerinin sayısını arttırdı, hazmedemiyorlar" dedi. CHP'nin izlediği yanlış politikaları ile elindeki bir çok belediyeyi kaybettiğini belirten Türk, "Dönüp kendilerine baksınlar, demokratız diye geçindiler, inkarcı politikalarından vazgeçmediler. Kaybedince de adliye önleri itiraz eden CHP'lilerle doldu" dedi. Türkiye halklarının statükoculara artık pirim vermediklerini vurgulayan Türk, halkların kardeşliği şiarlarından asla vazgeçmeyeceklerini sözlerine ekledi. Türk son olarak, "kimsenin hakkını gasp etmedik. Kimsenin de bizim olanı almasına izin vermeyeceğiz. 8 bin oy geçersiz sayıldı. Bir çoğu Kürtlerin yoğunlukta yaşadıkları mahallelerden gelen oylar" dedi.

2 KİŞİ YARALANDI

Konuşmaların ardından kısa süreli bir gerginlik yaşadı. Belediye önünde bekleyen yurttaşlara yakın mesafeden geçen bir araç tahrik edici el hareketlerinde bulundu. Bunun üzerine yurttaşlar tepki gösterdi. Aracı kullanan kişi, aracı araca doğru koşan yurttaşların üzerine sürdü. Bunun üzerine iki yurttaş yaralandı, yurttaşlar olay yerinde bulunan ambulanslarla Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne götürüldü. Yurttaşların durumlarının iyi olduğu belirtildi. Gergin bekleyiş devam ederken, adliye önünde bekleyen CHP'li grubun ise olaylar üzerine adliyenin içine girdiği öğrenildi.

KEPENK İNİDİREN ESNAF BELEDİYENİN ÖNÜNE GELİYOR

Akdeniz Belediyesi önünde toplanan yurttaşların bekleyişi devam ediyor. Akdeniz ilçesine bağlı çok sayıda mahallede ise esnaflar kepenklerini indirerek, belediye önüne akın ediyor. Belediye önünde her dakika kitlenin sayısı artıyor. BDP’nin Akdeniz Belediyesi eş başkanları Yüksel Mutlu ile M. Fazıl Türk ise, Akdeniz İlçe Seçim Kurulu'nda bekleyişlerini sürdürüyor. Eş başkanların itiraz sonucuna göre açıklama yapması bekleniyor. Yurttaşlar açıklama yapılmayana kadar bekleyişlerini sürdüreceklerini ve belediye önünden ayrılmayacaklarını belirtiyor. Belediye bahçesine kurulan ses sistemleri ile çalınan müzik eşliğinde yurttaşlar, halay çekiyor.

'BEKLEYİŞİMİZ DEVAM EDECEK'

Yurttaşların bekleyişlerine ilişkin değerlendirme yapan Eş Başkan Yüksel Mutlu, Çukurova'da Kürtlerin en büyük dayanaklarının Akdeniz Belediyesi olduğunu söyledi. Bu nedenle Akdeniz Belediyesi'ni Kürtlerin elinden almaya çalıştıklarını belirten Mutlu, "Kepenklerini indirip, işini gücünü bırakıp bekleyişimize katılan yurttaşlar belediyelerini vermek istemiyorlar. Bunun için meşru, demokratik tepkilerini dile getiriyorlar" diye konuştu. Eş Başkan M. Fazıl Türk ise itirazın yersiz olduğunu, korkulacak bir durumun olmadığını belirterek, "Oylar tekrar sayıldığında oylarımızın sayısının daha fazla olduğu görülecektir. Bekleyişimiz devam edecek" dedi.

CHP'NİN AÇIKLAMALARINA YALANLAMA

BDP’li Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, CHP Mersin İl Başkanı Mustafa Sekendur'un "Sayımda belediyeyi CHP kazandı" açıklamasına tepki göstererek 1999 yılında olmadıklarını ve 99’yılında olduğu gibi hiç kimsenin oyunları ile belediyenin ellerinden alınmayacağını belirterek, halkın iradesini kimseye çiğnettirmeyeceklerini ifade etti. CHP Akdeniz İlçe Başkanı Mustafa Sekendur'un iddialarına atfen Mutlu, parti yöneticileri dışında hiç bir açıklamaya itibar edilmemesi gerektiğini söylerek “Yapılan açıklamalar asılsızdır. Resmi hiç bir açıklama yok" dedi.

İlçe Seçim Kurulu binasından çıkan Eş Başkan M. Fazıl Türk ise, "Kesin olan bir şey var; Akdeniz Belediyesi bu halkındır. Akdeniz annenizin ak sütü kadar helaldir size" dedi. Türk, "Asılsız açıklama ve iddialara itibar etmeyin, resmi herhangi bir açıklama yapılmadı" dedi. Türk ayrıca, adliyenin kapandığını açıklamanın yarın yapılacağını, yarın sabah 8'e kadar bekleyişlerinin devam edeceğini söyledi. Türk, "Canımız pahasına da olsa oylarımızı koruyacağız" diye belirtti.

Öte yandan BDP'li yöneticiler yurttaşlara sabaha kadar belediyeyi terk etmemelerini söyledi. Yurttaşlar, çalınan müzik eşliğinde halay çekmeye devam ediyor. Yurttaşların sabaha kadar nöbet tutması bekleniyor. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

49 yıllık muhtar yeniden seçildi; Hedefim muhtarlıkta yarım asır

SONRAKİ HABER

Viranşehir ve Birecik\'te halk sokakta, Ceylanpınar\'da OHAL!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...