26 Mart 2014 19:56

Kars'ta yaşamak dediğin

Öğrencilerin sosyal aktivite yapacakları bir alan yok ve üniversite de bu ihtiyacı karşılamıyor. Şehir merkezindeki kiralar pahalı... Bu sıkıntılar öğrencilerin şehirdeki ve üniversitedeki yaşamını da zorlaştırıyor

Kars\'ta yaşamak dediğin
Paylaş

Bilal SEÇKİN
Pınar TURAN
Kafkas Üniversitesi
Kars


Yüz bini aşkın nüfusuyla bölgenin küçük ama en yüksek illerinden biri olan Kars’taki Kafkas Üniversitesi öğrencilerine Kars’ta öğrenci olmayı sorduk. Birçok kültürün bir arada yaşadığı bu küçük, şirin şehirdeki öğrencilerin birçoğu beklentilerinin altında bir yaşamla karşılaştıklarını söylüyorlar.

Emre İzci Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi. Kars’ta yaşamak onun için oldukça zor. Kars’ın tarihine vurgu yapıyor. Ancak tarihi binaların restoras-yonunun yapılmaması tarihi zenginliklerin yok olmasına neden olu-yor. Öğrencilerin zamanlarını geçirebilecekleri yaratıcı ve eğitici faaliyetlerde bulunacakları yerler oldukça az. Çevre düzenlenmesi ve yeşillendirme gibi çalışmalar yok denecek kadar azmış. Kars’ın şebeke sularının temiz olmaması, evde musluklardan akan suların kirli oluşu ve sürekli kesintilerin yaşanması onların yaşamını oldukça zorlaştırıyor.

HAYAT PAHALILIĞI EN BÜYÜK SORUN

İzettin Gök Kars’lı, o da Emre gibi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi. Karslı olduğu için diğerlerinden farklı bakabiliyor şehre. Kars yeni gelişmekte olan bir şehir, yeni açılan fakülteler ve hastaneler gibi Kars’ın sorunları da yeni yeni çözül-meye başlıyor. Şehrin en önemli problemini; alt yapının sıkıntılı olması ve şehir merkezinde çamurlu yolların olması şeklinde formüle ediyor. Hayat pahalılığını da eklemeden edemiyor sözlerine.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi Nimetullah Sosunlu Kafkas’ta öğrenci olmak zor diyor öncelikle. Gerek iklim koşulları gerekse insanların öğrencilere yaklaşımları onları zorluyor. Yurtta kalıyor Nimetullah. Yurdun yemekleri hem kötü hem de pahalı. Öğrenci işlerinden sorumlu kişiler işlerini gerektiği gibi yapmıyor ve öğrencilere de sıkıntı çıkarıyorlarmış. Kars’ta doğru dürüst yürüyecek bir yol bile yok diyor son olarak.

Şehir içinde faaliyet gösteren belediye otobüslerinin ve minibüslerin yol ücretlerinin pahalı olmasının öğrencileri maddi açıdan sıkıntıya soktuğunu söyleyen bir başka öğrenci de Nimetullah’la aynı bölümde okuyan Serhat Erdoğan. Öğrencilerin sosyal aktivite yapacakları bir alan yok ve üniversite de bu ihtiyacı karşılamıyor. Şehir merkezindeki kiralar pahalı... Bu sıkıntılar öğrencilerin şehirdeki ve üniversitedeki yaşamını da zorlaştırıyor.


TARİH TARİHTE KALMASIN

Fırat Kaplan Kars’a Batman’dan gelmiş. İşletme Bölümü’nde okuyor. Daha önce Kars’ı hiç görmemiş, şehre gelmeden önce büyük bir şehir bekliyormuş. Hiç de beklediği gibi çıkmamış anlayacağımız. Küçük olmasına rağmen güzel tarafları da var diyor Fırat. Küçük bir şehir olduğundan dolayı sosyal aktiviteler de oldukça sınırlı. Tarihi bir şehir olmasına rağmen tarihe sahip çıkılmamasından şikayet ediyor. Kürt öğrencilerin evle-rine yapılan baskınlar üniversite de Kürt öğrencilerin yaşamını da zorlaştırıyor. Bu olaylar yüzünden birçok öğrenci cezaevine girmiş birçoğu da okulu bırakıp gitmiş. Öğrencilerin en büyük sıkıntılarından biri de Kars’ın pahalı bir şehir olması.

ÖNCEKİ HABER

Bob Crow toprağa verildi

SONRAKİ HABER

İstanbul Üniversitesi Türkiye\'yi yansıtır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...