26 Mart 2014 19:30

Küçük Prens

İşte hikayeden çıkıp şimdi yapmamız gereken de bu. Kendini yargılamak. Özellikle şu günlerde her birey çevresindekileri bırakıp kendine yönelmeli. Buna en çok da çocukların ölümüne dahi zalimce yaklaşan yönetimin başındaki şahısların ihtiyacı var

Küçük Prens
Paylaş

Beyza TORUN
Çukurova Üniversitesi
Felsefe Bölümü


Hepimizin bir şekilde okuduğu, okumasa da ismini duyduğu Antony Saint Exupery’nin Küçük Prens hikayesi. Bu kez küçük prens ekmekten gezegeninde Berkin’imiz. Sosyal medyada dolaşan bu fotoğrafı görünce aklıma kitaptaki bir bölüm geldi. Küçük prens gezegeninden ayrılıp dolaşırken yaşlı ve tek başına bir kralın yaşadığı başka bir gezegene gidiyor. Bütün yıldızların kralı o ama hiçbir şeyin işleyişine müdahale etmiyor, edemiyor.

Kral halkına mümkün olmayan buyruklar yerine akla uygun buyruklar veriyor. Küçük prens tek isteğini, gün batımını veremeyen kraldan hoşnut olmayınca gitmek istiyor. Tek uyruğunu kaybetmek istemeyen kralın şu teklifi bence en can alıcı nokta; Küçük Prens’e Adalet Bakanlığı’nı teklif ediyor. ‘Sen de kendini yargıla. En güç yargılama budur zaten. Kendini yargılamayı başarabilirsen gerçek bir bilgesin.’

BİR IŞIK DA SİZ YAKIN

İşte hikayeden çıkıp şimdi yapmamız gereken de bu. Kendini yargılamak. Özellikle şu günlerde her birey çevresindekileri bırakıp kendine yönelmeli. Buna en çok da çocukların ölümüne dahi zalimce yaklaşan yönetimin başındaki şahısların ihtiyacı var. Bu kitabı birçoğunun okuduğunu, okuduysa dahi anladığını düşünmüyorum. Fakat bizlerin yaklaşan seçim sürecini de göz önünde bulundurarak bu kitabı tekrar okuyup bu yargılamayı yapması gerek. Bu muhakeme Berkin’in, Ethem’in Abdullah’ın, Ali’nin, Mehmet’in, Ahmet’in, Medeni’nin, Hasan’ın aydınlattığı yola bir ışık daha yakar.

Çevrenizdekilere de söyleyin bunun için Adalet Bakanı olmaya gerek yok. Hadi bir ışık da siz yakın, aydınlansın yolumuz.

ÖNCEKİ HABER

Gelecek güzel günler için

SONRAKİ HABER

Kutsal aşk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...