22 Mart 2014 21:39

Kanser 3200 yıldır var

Arkeologlar dünyanın en eski olan 3000 yıllık insan iskeletinde kanser olduğunu keşfettiler. 2013 yılında Sudan bulunan M. Ö. 1200 yıllarına ait bir lahitte genç bir erkek iskeleti bulundu. İskeletin analizi sonucunda vücudun diğer bölgelerine yayılmış kötü huylu bir yumuşak doku tümörü tespit edildi.

Kanser 3200 yıldır var
Paylaş

Arkeologlar dünyanın en eski olan 3000 yıllık insan iskeletinde kanser olduğunu keşfettiler. 2013 yılında Sudan bulunan M. Ö. 1200 yıllarına ait bir lahitte genç bir erkek iskeleti bulundu. İskeletin analizi sonucunda vücudun diğer bölgelerine yayılmış kötü huylu bir yumuşak doku tümörü tespit edildi. Bu şimdiye kadar arkeolojik olarak tespit edilmiş en eski metastatik kanser. Durham Üniversitesi ve British (İngiliz) Müzesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan keşif eski topluluklarda çıkmaya başlayan kanseri nasıl evrildiğine yeni bir bakış açısı getirecek. Dünyadaki en büyük ölüm nedeni kanser olmakla beraber, arkeolojik çok fazla kanıt olmaması nedeniyle bugün halen modern yaşamın ve uzun yaşamın kansere neden olduğu düşünülüyor. Fakat elde edilen bulgular Nil Vadisi’nde eski zamanlarda beri kanser mevcut olduğunu gösterdi.  

Durham Üniversitesi ve British(İngiliz) Müzesi’nden uzmanlar radyografi ve taramalı elektron mikroskopu kullanarak(SEM) kemiklerdeki lezyonların net görüntüsünü elde etmeyi başardı. İskeletin köprücük kemiği, omuz kemikleri, üst omuzlar, omurga, kaburgalarda, kalça kemikleri ve leğen kemiklerinde kanser metastazı bulundu.
Böylece kanserin 3200 yıldır dünyada olduğu ilk kez kanıtlanmış oldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cehennemden gelen tavuk

SONRAKİ HABER

Sanat ve sanatçılar yerel yönetimlerden ne bekliyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...