Kırım İzlenimleri 2: Simferopol’de sokak ne diyor?
Okay DEPREM
Kırım’da 16 Mart tarihinde yapılacak referandum öncesinde başta başkent Simferopol olmak üzere yarımada genelinde gösteriler süredururken, Evrensel mikrofonlarını Kırımlılara uzatarak az çok nabızlarını yoklamaya çalıştık. Simferopol’ün Lenin Meydanı’nda 9 Mart Pazar günü düzenlenen büyük mitingin hemen ardından genci yaşlısı Kırımlılara görüşlerini almak üzere, Türkiye’den bir gazeteden geldiğimizi söyleyip yanaşmak istediğimizde açıkçası pek çoğu önce görüş vermek istemedi veya oldukça şüpheyle yaklaştı. Genel olarak bu süreçte Türkiye’ye de hoş bir gözle baktıkları söylenemez. Bunun üzerine retoriğimizi biraz değiştirip, Türkiye’den sosyalist-devrimci bir gazeteden geldiğimizi söyleyerek Simferopollülere yanaşmayı denedik. Ne de olsa bu kavramların Ukrayna’da halen en canlı olduğu bölge Kırım. Kısa bir süre geçmeden çevremizi 20-30 kişi sarıyor bile.
Dariya Naglaya: Kırım’da savaş olduğu ve Kırım’ın işgal edilmekte olduğu iddiaları yalandan ibaret ve gerçeği yansıtmıyor. Bizler gerçekten de sakin ve temkinliyiz. Ve en önemlisi de hiçbirimiz bir savaş istemiyoruz. Aksine, son gelişmeler öncesinde merkezden Kırım’a sızan çeteler halka çoğu yerde saldırıda bulundular. Şimdi ortalık çok daha huzurlu. Bizler faşistler tarafından yönetilmek istemiyoruz.
Anastasiya Anisimova: Bu yönetimin gelir gelmez ilk işi Rusçayı ülke genelinde yasaklamak oldu. Ancak en başta Kırım faktörünü hesaba katmadılar. Örneğin ben neden mitinge geldim, dedelerim savaşta faşistlere karşı mücadele verdiği için. Şimdi ise Kiev’de iktidarı onların devamı niteliğindekiler ele geçirdi.
Varvara Bagina: Kırım, şu ana kadarki bütçe gelirlerinin önemli bir kısmını merkezi hükümete veriyordu. Bağımsızlık durumundaysa bunlar kendisinde kalacak. Kiev’in meydanındaki olayların burada tekrarlanmasını istemiyoruz. Bakınız başta Yaroş olmak üzere hepsi bir dizi faşist ve Neonazi organizasyona üye. Ayrıca bu yıkılan heykeller, Ukrayna’nın ve bizlerin tarihsel değerleri. Bunlara el uzatmak tek kelimeyle vandalizmdir.
Oleg Klimençuk: Kiev’deki mecliste kendi kafalarına göre Kırım’ın kaderini belirlemeye çalışıyorlar. Halbuki halkla birlikte olması lazım bunun. Bir de Güney ve Doğu Ukrayna hakkında da bir şeyler söylemek istiyorum. Onların durumu bizden çok daha zor. Onların bölgelerine sağ blok başta olmak üzere Neofaşist çeteler bir kere sızmış durumda ve az çok rahat hareket edebiliyorlar. Ancak biz burada, Kırım’da her konuda birliğiz neredeyse.
Leonid Feodorov: Sadece Rusya’yı ve Rusya’ya bağlanmak istiyoruz. Bakınız Ukrayna IMF’den yüksek faizle 11 milyar dolar kredi almaya hazırlanıyor. Rusya ise halihazırda 15 milyar dolar teklif etmişti ki reddettiler. Ki bunun 12 milyarı faizsiz krediydi. Ancak IMF’nin kredi verirkenki talepleri arasında emekli aylıklarının düşürülmesi ve kamudaki maaşların da yükseltilmemesi şartları var.
Svetlana Sidenko: Rusya’ya katılmamız durumunda hayat standardımız kesinlikle yükselecek. Rusya, ülkelerin gelişme hızları sıralamasında 5. Ukrayna ise sadece 125. Bundan dolayı siz düşünün, kiminle birlikte olmaktan daha çok çıkarımız var diye. Ukrayna’nın kredi almaya hazırlandığı Avrupa, emeklilik yaşının yükseltilmesini talep ediyor. Bu ülkenin maaş, yaşam ve sağlık sistemi koşullarında bu mezarda emekliliktir. Ben gıda fabrikasında çalışıyorum. Ürettiklerimizi sadece Rusya’ya satabiliyoruz. Avrupa her halükarda bizim ürünlerimizi almayacaktır ve o durumda ekmeğe bile muhtaç hale geleceğiz.
Sergey Tatarintsev: 26 Şubat’ta Kırım’daki dev mitinge örneğin kimse kimseyi davet etmedi, halk kendi arzusuyla adeta sokaklara aktı. Ukrayna, tam 23 yıldır ülkedeki Ruslara ve Rusça konuşanlara adeta işkence yaptı. Örneğin herhangi bir eczaneye gidin ve sıradan bir ilacın reçetesine bakın, sadece Ukraynaca olduğunu göreceksiniz.
Aleksandra Kojevnikova: Bizler yurtseveriz. Ben Kırım kökenliyim. Olaylardan sonra Moskova’dan buraya taşındık. Kırımlılara destek vermeye, onlarla birlikte olmak adına buraya geldik. Ve biz sadece barış istiyoruz. Görüyorsunuz, burada hiç kimsede silah yok.
Svetlana Kozlova: Bizler hiçbir şekilde Ukrayna halkına karşı değiliz. Ancak Kiev’de olan bitenlerden çok rahatsızız. Rusya Kırım’ı işgale hazırlanıyor deniyor. Rusya tersine bizleri kurtardı. Yüzde 100 eminim ki Rusya’ya geçeceğiz. Hiç kimse de bizi yeni haydut Kiev yönetimine inanmaya zorlamasın. O yıktıkları heykeller aynen dikilecek. Çünkü geçmişi olmayanın geleceği de olamaz.
Vera Poluyanova: Rusya ile birleşmeden sonra Kırım’ın sosyoekonomik statüsü yükselecektir. Kırım’da eskiden beri her şeyi Rusya inşa etti. Kiev, 1954 yılında Kırım’da sadece hazıra kondu. 1990’lara gelindiğinde ise Kırım’da Batı Ukrayna’ya göre neredeyse hiçbir şey yoktu. Kırım 23 yıldır bütünüyle Ukrayna’ya ait, ancak SSCB’de bu tam olarak böyle değildi. Bundan dolayı dağılma döneminde Kırım’lı Ruslar bugünkü gibi gelişmeler beklemiyordu.
Evrensel'i Takip Et