13 Haziran 2011 11:43

Haziranda ölmek zor derdi Hasan Hüseyin

"1963'lerde yaşanılanları ben, ancak böyle dökebildim 1976'larda şiire.On üç yılda özümsemişim o olayları, on üç yıl sonra damıtabilmişim. O günleri yaşayıp da ozanlığa soyunanlar, elbette ki benden daha iyi yapabileceklerdir bu işi. "El elden üstündür, taa arşa kadar" demiş eskiler."

Paylaş
MURAT EŞİYOK

On üç yılda özümsemişim o olayları, on üç yıl sonra damıtabilmişim. O günleri yaşayıp da ozanlığa soyunanlar, elbette ki benden daha iyi yapabileceklerdir bu işi. "El elden üstündür, taa arşa kadar" demiş eskiler."

Hasan Hüseyin Korkmazgil 1977 yılında yayınlanan şiir kitabına Haziranda Ölmek Zor demişti ve bu kitabı Türkiye'nin toplumsal gerçekçi yazar ve şairleri olan Orhan Kemal ve Nazım Hikmet'e ithaf etmişti. Ve haziranlar son olmadı 2 Haziran 1991'de "Seni sevmek, felsefedir kusursuz. İmandır, korkunç sabırlı." diyen Ahmed Arif'i bizlerden aldı. Haziranda hüzünler sona ermedi, 2005 yılında da Kazım Koyuncuyu aldı aramızdan ve Çernobil Nükleer Santralinin patlaması sonucu kanser olan milyonlarca insanlardan biriydi ve Türkiye'de 2011 yılında Nükleer Santrallerin kurulması için hükümetin bu kadar ısrarcı olması kapitalizmin insan hayatına ne denli önem verdiğinin kanıtıdır! Mayısla birlikte hüzünler isyan olur ve Haziranda ölmek zordur; nice devrimciler, yazarlar, şairler ve sanatçıları bu iki ayda kaybettik.

Halk şairi Nazım Hikmet'in hayatı hapishanelerde mahpusluk geçti; en iyi şiirlerini hapishanede mücadeleye olan inancıyla yazıya döktü. Hapishaneden çıktığında geriye kalan ömrünü Anadolu'ya olan özlemiyle Sovyetler Birliğinde geçirmek zorunda kaldı. Nazım Hikmet vasiyet şiirinde ölünce "uyarına gelirse tepemde bir de çınar olsun" diyerek Anadolu'da bir köy mezarlığına gömülmek istediğini belirtmiştir. 3 Haziran 1963'te Nazım Usta ölür ve mezarı Moskova'dadır. Anadolu'da bir köy mezarlığına gömülememiştir ancak Nazım ustanın işçi sınıfına bıraktığı şiirleri Anadolu'da ve tüm dünyada okunmakta ve milyonlarca insanı devrim mücadelesi uğrunda etkilemektedir. Hasan Hüseyin de, Nazım Hikmet'ten Orhan Kemal'den aldığı bu geleneği şiirlerinde en iyi şekilde vurgulamış ve halkını bu yönde etkilemiştir. Haziranda ölen değerlerimize ve Hasan Hüseyin'e selam olsun…
 
"Gece leylak ve tomurcuk kokuyor
Bir basın işçisiyim
Elim yüzüm, üstüm başım gazete
Geçsem de gölgesinden tankların tomsonların
Şuramda bir çalıkuşu ötüyor
Uy anam anam
Haziranda ölmek zor..."

ÖNCEKİ HABER

Üvey evlat MYO'lar

SONRAKİ HABER

Kışanak: Tankla da gelseniz bu halk vazgeçmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...