23 Şubat 2014 20:14

Sateks işçisinin sabrı taştı

Çerkezköy’de kurulu bulunan Sateks fabrikasında çalışan işçiler sendika değiştirmek isteyince işten atıldı.

Örgütlü oldukları Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası’nın haklarının savunmamasına tepki oparak Türk-İş’e bağlı TEKSİF sendikasına üye olan işçilerden 5’i işten atıldı. Fabrikada işten atmaların devam edeceği belirtiliyor.  Öz İplik-İş’in örgütlü olduğu fabrikada, sözleşme gereği ikinci yıl zamları asgari ücreti bile aşmayınca işçiler sendikadan istifa etmek için imza toplamaya başladı. 250 işçinin çalıştığı fabrikada, işçilerin büyük çoğunluğu sendikadan istifa etmek için topladıkları imzaları fabrika yönetimine verdi. İşçiler bir taraftan da e-devlet üzerinden sendikadan istifa etmeye başladı. İstifaların başlamasının hemen ardından beş işçi işten atıldı. Fabrikada işçiler arasında işten atılmaların devam edeceği söyleniyor.  

HABERLERİ YOKTU
Ücretlerin asgari ücret düzeyinde olduğu fabrikada, sosyal haklar ile işçilerin eline 950-1050 lira arası para geçiyor. Öz İplik-İş’in yaptığı hiçbir sözleşmeden haberi olmayan işçiler, enflasyon oranında zam aldıklarını ücretlerini alınca öğrendi. Bekledikleri zammı alamayan işçiler, tepki olarak sendikadan istifa etmek istediler. İşçiler kısa süre içinde TEKSİF sendikasına üye olmaya başladılar. İşçiler sendika ve patronun anlaşarak TEKSİF’e üye olmalarının engellenmek istediğini belirtiyor. Öz İplik-İş’in 13 yıldır fabrikada örgütlü olmasına rağmen hiçbir faydasını görmediklerini belirten Sateks işçileri, hiçbir sözleşmeden bilgilerinin olmadığını, temsilcilerin sürekli sendika tarafından atandığını dile getiriyorlar.

DAYAK İDDİASI

Sateks'te 2010 yılında baştemsilcilik yapan Ramazan Demirağ, işçi sendikacılar tarafından dövülerek işten atıldığını iddia etti. Ramazan Demirağ başından geçen olayları şöyle anlattı: “Dayak yediğim dönemde Öz İplik-İş’in merkez kongresi vardı. Kongrede iki liste yarışıyordu. Şimdi Genel Sekreter olan Rafi Ay’da bir listenin içindeydi. Buradaki sendikacılar, Trakya’daki delegelere Rafi Ay’ın listesine oy vermemizi ve kullandığımız oyu da cep telefonu ile çekmemizi istediler. Ben verdiğim oyu çekmemize rağmen beni kara listeye aldılar. Diğer adayla hemşeriliğimiz vardı. Bundan dolayı bana inanmadılar. Önce üzerime fabrika müdürünü saldılar. Fabrika müdürü beni çağırarak temsilcilikten ve sendikadan istifa etmemi istedi. İstifa etmeyince Çorlu’daki sendikadan dört kişi fabrikaya gelerek beni şubeye götüreceklerini söylediler. Beraber arabaya binince ters istikamet olan Sary yoluna soktular. Burada sigara içmek için durunca sendikacı “Biz sana istifa etmeni söylemedik mi?​” Diyerek yumruk attı. Ben kaçmak istememe rağmen yakalayarak Çorlu’da sendikaya götürdüler. Burada Rafi Ay ile tartıştık. Ben sigara alma bahanesi ile aşağıya inince polise sığındım ve şikayetçi oldum. Dava açıldı ama başka işe girdiğimden dolayı sonucunu takip edemedim.” (Tekirdağ/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et