13 Şubat 2014 06:00

İstanbul tramvayları 100 yaşında

İlk seferine 11 Şubat 1914 tarihinde çıkan ve yıllarca İstanbullulara hizmet veren elektrikli tramvaylar 100 yaşında. Etkinlik çerçevesinde nostaljik tramvay önünde kurdela kesildi.

İstanbul tramvayları 100 yaşında
Paylaş

Bir dönem İstanbul fotoğraflarının en güzel süsü olan ve uzun yıllar toplu ulaşım hizmetlerinde kullanılan elektrikli tramvaylar 100. yılını kutluyor. 100. yıl dolayısıyla  Taksim-Tünel hattında dün öğle saatlerinde nostaljik tur düzenlendi. Kutlama çerçevesinde arkasına vagon takılan nostaljik tramvay, Tunel’den Taksim’e hareket etti. Etkinlik kapsamında yolcuları eski kadın  biletçi ve vatman karşıladı. Vagonlu tramvaya sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlara ise içinde eski tramvay bileti ve hatıra para bulunan bir kese hediye edildi.

100. yıl kutlamaları kapsamında Taksim-Tünel hattında çalışan nostaljik tramvay önünde İETT Genel Müdür Yardımcısı Mümin Kahveci ve Beyoğlu Güzelleştirme Dernek Başkanı Nizam Işın tarafından kurdele kesildi.

Tüllerle süslü nostaljik tramvaya eklenen etkinlik vagonunda sahne alan müzik grubu eski İstanbul şarkıları çaldı. Müzikli vagondan yükselen melodilere o sırada İstiklal Caddesi’nde yürüyenler alkışlarla karşılık verdi. Canlı müzik eşliğinde yapılan seferler gün boyu devam etti.

ATLAR SAVAŞA GÖNDERİLİNCE ELEKTRİK FABRİKASI KURULDU

İstanbul’da atlı tramvay yapılması için 1864 yılında  Huchiadson isimli bir İngiliz müteşebbis, İstanbul ve banliyölerinde tramvay hattı kurmak ve işletmek için imtiyaz talep etmişti. Huchiadson’un İstanbul, Galata ve Beşiktaş’ta tramvay inşa etme teklifi uygun görüldü ve  kendisiyle bir mukavele metni hazırlandı.  İstanbul’da toplu ulaşımın miladı sayılan ve vardacılarıyla ünlenen atlı tramvaylar, 1914 yılına kadar kırk üç yıl süreyle kesintisiz hizmet verdi.  Balkan Harbinin başlaması üzerine Tramvay şirketinin elinde bulunan atlar zorunlu olarak askere alınınca şehirde ulaşım hizmetleri bir süre sekteye uğradı. Bu durumun uzun süre bu şekilde devam etmesinin mümkün olmadığını gören Osmanlı Devleti, elektriğe geçiş için çalışmalara başladı.  Bunun üzerine 1913 yılında Silahtarağa’da Türkiye’nin ilk elektrik fabrikası kurularak 11 Şubat 1914’te önce tramvay şebekesine, ardından şehre elektrik verildi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Son Likyalı sergisi

SONRAKİ HABER

Capital Başka’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...