04 Şubat 2014 09:02

‘Ne Yapmalı?’ ilk kez Kürtçede

Evrensel Basım Yayın, Lenin’in 'Ne Yapmalı?' eserini, Kürtçe yayımladı.

‘Ne Yapmalı?’ ilk kez Kürtçede
Paylaş

Evrensel Basım Yayın, Lenin’in “Ne Yapmalı?​” eserinin Kürtçe çevirisini yayımladı. İlk olarak 1968 yılında Türkçe’ye çevrilen eser, 2011 yılında ise Arif Berberoğlu’nun Rusçadan yaptığı çeviriyle ve Olcay Geridönmez’in Almancasından yaptığı karşılaştırmayla Türkçe olarak Evrensel tarafından yayımlanmıştı. Lenin’in “Ne Yapmalı?​” eseri, bu kez Kürtçe çevirisiyle okurlarla buluşuyor.
Tonguç Ok’un İngilizceden Kürtçeye ‘Divê Çi Bê Kirin?​’ ismiyle çevirdiği ‘Ne Yapmalı?​’ Marksist literatürün adı en çok bilinen eserlerinden biridir.
Dogmatizm ve “Eleştiri Özgürlüğü”, Teorik Mücadelenin Önemi Üzerine, Kendiliğinden Hareket ve Bilinç, Ekonomizm Eleştirisi ve Demokrasi Mücadelesinin Önemi, Nereden Başlamalı?, Kolektif Bir Örgütleyici Olarak Gazete (Pravda) gibi bölümleriyle günümüzde de güncelliğini ve önemini koruyan “Ne Yapmalı?​” Kürtçe olarak yayınlanmasının asıl önemi, artık Kürt Marksistlerinin elinde kendi ana dillerinde bir kılavuzun olmasıdır.
Kürtçe Kitap Dizisi kategorisinde farklı türde 20 kitabı Kürtçeye kazandıran Evrensel Basım Yayın, daha önce Marksist klasiklerden Komünist Parti Manifestosu (Manîfestoya Partiya Komunîst), Marksizm ve Dil (Marksîzm û Pirsgirêkên Zimanzaniyê) kitaplarını ve İsmail Dindar’ın çevirisiyle Lenin’in Devlet (Dewlet) broşürünü yayınlamıştı. Yayınevi, Marksist klasikleri Kürtçeye çevirmeye ve yayınlamaya devam edeceklerini duyurdu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Trabzon’dan Ankara’ya Sessiz Çığlıklar

SONRAKİ HABER

Ölüm saçan kutlama: Havai fişek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...