31 Ocak 2014 19:35

Sen de unutma genç kardeşim!

Ne yazıyor diye merakla baktığım broşürde, AKP’nin gençlik politikasına dair karikatürlerle zenginleştirilen icraatları yazıyor! Gelin bunlardan birkaçına birlikte bakalım ve değerlendirelim...

Sen de unutma genç kardeşim!
Paylaş

Uğur Erman

Ankara Üniversitesi

AKP İstanbul İl Gençlik Kolları; ‘Unutma Genç Kardeşim, İstanbul Sana Emanet’ sloganıyla kapı kapı dolaşarak gençlerden oy istiyor. Nereden mi biliyorum. Ara tatil için geldiğim İstanbul’da kapısı çalınanlardan biri de ben oldum. Nüfus müdürlüklerinden evimin adresini öğrenen Ak Gençlik, eliyle koymuş gibi buldu beni. Şaşırdım elbette bu duruma. Bana Başbakanın selamını getirdiklerini söyleyen ve yerel seçimler için hazırladıkları dosyayı elime tutuşturan bir kadın bir erkek. Kapı önünde ettiğimiz ufak sohbetin ardından gittiler. Ne yazıyor diye merakla baktığım broşürde, AKP’nin gençlik politikasına dair karikatürlerle zenginleştirilen icraatları yazıyor! Gelin bunlardan birkaçına birlikte bakalım ve değerlendirelim...

“ÖĞRENCİYE HARÇLIK DEĞİL BURS!”

300 TL’lik öğrenci bursu ile birçok ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. Bir de bursun yanında 220 lira yemek parası alıyoruz.

Eğer şanslı biriyseniz hem bursu hem de yemek parasını alabilirsiniz. Ama bunun için gerçekten şansa ihtiyacınız var. AKP, anayasal hakkımız olan parasız eğitimi bize kendi lütfuymuş gibi sunmaya devam ediyor. Sanki verdikleri öğrenim kredilerini daha sonra faiziyle birlikte geri isteyen onlar değil. Yalnızca birinci öğretim harçlarını kaldıran iktidarın, parasız eğitim getirdiği iddiaları hergün karşı karşıya kaldığımız pratikle paramparça olurken; bu iddialarına inandırıcılık kazandırmak için daha neler söyleyecek bakalım.

“YERİMİZ YURDUMUZ BELLİ”

2002’de yurt odalarında tıkış tıkış kalıyor, çoğu zaman kalacak yer dahi bulamıyorken, şimdi 400 bini aşan Yurt- Kur kapasitesi ile kolayca yer buluyor, 1-3 kişilik odalarda hem geleceğe hazırlanıyor hem de rahatımıza bakıyoruz.

2 aylık KYK yurdu maceramdan bahsedeyim öncelikle. Küçük bir odada sekiz kişi kalıyorduk. Geleceğe değil, oda kapısına bakıyorduk daha gelecek olur mu diye.
AKP’nin yurtlar üzerine yapacağı herhangi bir güzellemenin hiçbir inandırıcı yanı yoktur. Bunu kendileri de itiraf ediyor aslında. Yıllarca öğrencileri bile bile Cemaat yurtlarına mahkum edenler, öğrencilerin barınma sorununa ilişkin feryatlarını duymayanlar, şimdi o yurtları kapatmaktan bahsediyor. Cemaat’in bu yurtları kendi kadrolarını yetiştirmek için ‘kötü niyetle’ kullandığının farkına yeni varmamıştır herhalde Hükümet.

“ÖZGÜRLÜK ÜNİVERSİTELERE GİRDİ”, “ÜLKENİN DÖRT BİR YANI ÜNİVERSİTE!”

Herkese öğrenim hakkını geri veren AK Parti’ye teşekkür ederiz. 2002’de üniversiteli olmak çoğumuz için hayalken, AK Parti döneminde açılan 103 üniversite ile hepimiz üniversiteli oluyoruz.

Henüz birkaç hafta önce üniversitede afiş yaptığımız için dekanlık tarafından neredeyse hakkımızda soruşturma açılıyordu. Diğer üniversitelere bolca dağıtıldıysa tabi özgürlük, bize kalmamış olabilir.
AKP’nin, ‘üniversitelere özgürlük’ten yalnızca başörtüsünü anladığını biliyoruz. Kullandıkları karikatürle de malumu ilan etmişler. Onlar için bilimsel, demokratik eğitim, özgür üniversite talebinin bir önemi yok. Bu taleplerde bulunduğu için tutuklanan binlerce üniversite öğrencisi ve haklarında soruşturma açılan onbinlerce öğrenci, AKP’nin ‘özgür üniversiteleri’nin nişanesi.

“SİYASET GENÇLEŞTİ”

Seçilme yaşını 30’dan 25’e düşüren AK Parti; siyasette 5 yaş gençleşmemizi sağladı. AK Parti seçilme yaşını 18’e indirmek için de çalışmalara başladı fakat koltuk korkusuna kapılan muhalefetbuna engel olmaya çalışıyor.

Her geçen gün çocuklarına birkaç tane daha gemicik alan, üstüne ayakkabı kutularına birkaç tomar daha para atan Hükümet üyeleri, çocuklarını milletvekili yaparak erkenden dokunulmazlık zırhına büründürme peşinde anlaşılan.
AKP’nin gençlerin siyasete katılmasından anladığı; gençlerin kendi politikalarını desteklemesi, söylenenlere biat etmesi ve itaatkar olması, kindar ve dindar bir nesil olarak bu yönde bir siyaset izlemesi. Gezi’de siyaset yapmak isteyen gençlere nasıl bir zulüm uygulandığını gördük. Çapulcu, vandal, vatan haini ilan edildik. Mecliste dahi kendi sözünün aksine bir söz söylenmesine müsaade etmeyenlerin, seçilme yaşının 18’e inmesinin önündeki engel olarak  muhalefeti göstermesi ne kadar da ‘manidar’.

“ASKER GİDECEK HEMEN DÖNECEK”

AK Parti, TSK’nin ihtiyaçları ve planlamaları doğrultusunda askerlik süresini 15 aydan 12 aya düşürdü.

TSK’nin neden bu kadar askere ihtiyaç duyduğunu sorgulamadığımız taktirde başlık kulağa hoş gelebilir. Yaklaşık bir yıldır devam eden çatışmasızlık sürecine rağmen, askere giden ya gelemiyor ya da gittiği gibi gelmiyor. Kışladaki şüpheli asker ölümleri sürüyor. Bir yıl önce askerde kendini başından vurarak intihar ettiği söylenen Mazlum Aksu gibi yüzlerce genç, kışlalarda şüpheli bir şekilde ölmeye devam ediyor. İşlenen cinayetler intihar süsü verilerek örtülmek isteniyor. Resmi kayıtlara göre, son on yılda kışlada ölen asker sayısı, çatışmalarda ölen asker sayısından fazla. Bu yüzden biz askerliğin kısaltılmasını değil, zorunlu askerlik uygulamasının ortadan
kaldırılmasını istiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Bir masal anlat bize, içinde para olmasın

SONRAKİ HABER

B.E eylemine polis saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...