30 Ocak 2014 08:41

ABD'den Snowden'a: Çaldığın belgeleri geri getir

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, eski Amerikan istihbarat çalışanı Edward Snowden’a elindeki belgeleri geri gönderme çağrısında bulundu.

ABD\'den Snowden\'a: Çaldığın belgeleri geri getir
Paylaş

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, eski Amerikan istihbarat çalışanı Edward Snowden’a elindeki "çalınmış" belgeleri geri gönderme çağrısında bulundu.

ABD’li istihbarat yetkililerinin Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA)'nın izleme faaliyetlerini ifşa eden Edward Snowden’a tepkisi sürüyor. Son olarak Senato İstihbarat Komitesi'ndeki küresel güvenlik tehditleri üzerine yıllık bilgilendirme toplantısında konuşan Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Snowden’ı ABD ulusal güvenliğini riske atmakla suçladı. Snowden’ın kendisini savaşın galibi gördüğünü ve görevini sona erdirdiği düşüncesinde olduğunu dile getiren Clapper, “Eğer öyleyse ona ve suç ortaklarına çaldıkları ifşa edilmemiş dökümanları ABD güvenliğini daha fazla riske atmadan geri göndermeleri çağrısında bulunuyorum” dedi.

Snowden, geçtiğimiz hafta sonu Alman devlet televizyonu ARD'ye konuşmuştu. NSA'nın casusluk faaliyetlerini ABD’nin ulusal güvenliğine ilişkin konularla sınırlamadığını belirten Snowden, ABD'li yetkililerden ölüm tehditleri aldığını da söylemişti.

Snowden, elinde NSA’nın faaliyetlerine dair doküman ya da bilgilerin bulunmadığını, var olan tüm belgeleri gazetecilere verdiğini de belirtmişti.

ABD, Snowden’ın elinde yaklaşık 1,7 milyon belgenin olduğunu tahmin ediyor. Snowden’ın ifşa ettiği belgelerde ABD’nin aralarında Almanya ve Brezilya’nın da olduğu 35 ülke liderini dinlediği ortaya çıkmıştı. Büyük tepkilere yol açan dinleme skandalları sonrası ABD Başkanı Barack Obama, NSA’in dinleme faaliyetlerine yönelik uygulamaların değiştirileceği sözünü vermişti.

KOPENHAG İKLİM ZİRVESİ CASUSLUĞU!

Öte yandan Snowden'ın ifşa ettiği belgelerden en yenisi Huffington Post'ta yayımlandı. Buna göre ABD'nin, 2009 Kopenhag İklim Zirvesi öncesi ve sırasında diğer devletlerin birbirleriyle olan görüşmelerini dinlediği ortaya çıktı. Belgelerde, ABD'nin konferansa katılan diğer ülkelerin zirveye dair hazırlık ve amaçlarını öğrenerek buna göre strateji geliştirmeyi amaçladığı görülüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Thunder ve Durant’tan güçlü mesaj

SONRAKİ HABER

‘Cerrahpaşa’yı Marmaray çatlattı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...