Yer altı suyuna sayaç tartışması
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Kapalı, Meriç-Ergene havzalarıyla Sakarya Irmağı Yunak-Ilgın-Sarayönü alt havzasında kuyu, galeri ve benzerlerine ölçüm sistemi kurmak isteyenler için 1 Mart 2014 tarihinde sona erecek sayaç takma zorunluluğu uygulamasının ertelenmesi gerektiğini belirtti.
Bayraktar 25 Şubat 2013 tarihinde sonra eren yer altı sularına sayaç takma zorunluluğunun, girişimleri sayesinde ertelendiğini hatırlatarak, “Söz konusu kanun, kuyu, galeri ve benzerlerine ölçüm sisteminin, bir yıl içinde belge sahibince kurulmasını öngörüyor. Bu süre içinde ölçüm sistemi kurmayanların talepleri halinde, bedelin yüzde 10 fazlası tahsil edilmek üzere, 1 Mart 2016 tarihine kadar Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak veya kurdurulacak” ifadelerini kullandı.
EK YÜK GETİRECEK
Zor şartlar altında bin bir güçlükle tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlayan üreticilere, otomatik sayaç okuma sistemi kurmasının ek bir yük getireceğini belirten Bayraktar, “Tarım işletmelerimiz çok sayıda parselden oluşuyor. Bir kuyu birden fazla komşu parseller tarafından ortaklaşa kullanılıyor. Bu da ayrı bir sorun. Üreticilerimiz bu maliyetin altından kalkmakta güçlük çekecektir. sudan uzun yıllar faydalanabilmek için bir dizi önlemin alınmasını TZOB olarak her zaman destekliyoruz. Fakat alınan tedbirler üreticilerimizi zor duruma düşürmemelidir” dedi. (ANKARA)
Evrensel'i Takip Et