24 Ocak 2014 06:00

Tanış ve Deniz Aileleri 13 yıldır adalet arıyor: Neredeler

Silopi’de çağrıldıkları İlçe Jandarma Komutanlığına gittikten sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Yöneticisi Ebubekir Deniz’in kaybedilişinin 13. yılında ailelerin adalet arayışı sürüyor.

Tanış ve Deniz Aileleri 13 yıldır adalet arıyor: Neredeler
Paylaş

Silopi’de çağrıldıkları İlçe Jandarma Komutanlığına gittikten sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Yöneticisi Ebubekir Deniz’in kaybedilişinin 13. yılında ailelerin adalet arayışı sürüyor.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 25 Ocak 2001’de İlçe Jandarma Komutanlığına giden Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’den bir daha haber alınamadı. Kaybedilişlerinin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen Meclis, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde ki bütün girişimlere rağmen, soruşturmadan hiçbir sonuç alınamadı. Tanış ve Deniz’in kaybedilmesinin sorumlusu olarak görülen dönemin Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Ergenekon davasından tutuklu bulunmasına rağmen bu konuyla ilgili hiç sorgulanmadı. Tanış ve Deniz’in ailesi davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıdı. AİHM, 2 Ağustos 2005’te verdiği kararla Türkiye’nin yaşam hakkını ihlal ettiği, Tanış ve Deniz’in kaybolmalarının sorumluluğunun doğrudan kamu makamlarına ait olduğu yönünde karar verdi ve Türkiye’yi 172 bin avro tazminat ödemeye mahkum etti. 10 yıl boyunca Silopi Savcılığının tozlu raflarında bekletilen dosya, 2011’de Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı tarafından faili meçhul dosyaların araştırılması kapsamında Diyarbakır Adliyesine götürüldü. 2 Ocak 2014’te Dargeçit’teki bir mezarda yapılan kazıda battaniyeye sarılı kemikler çıktı. Bu mezar Tanış ve Deniz’in kaybedildiği dönemde Dargeçit Mezarlığında çalışan Hacı Akar’ın verdiği ‘Polisler gece yarısı bir cenaze getirip buraya gömdü. Cesedin yüzü televizyonda gördüğüm Serdar Tanış’a benziyordu’ ifadesi üzerine yapıldı. Kazıda bir battaniyeye sarılı ceset bulundu. Kemikler DNA testi için İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

KEMİKLER TANIŞ’IN MI?

Kaybedilen Tanış’ın kardeşi ve aynı zamanda davanın avukatı Hakim Tanış, uzun bir mücadelenin ardından kazının yapılmasını sağlayabildiklerini belirterek, “DNA sonuçları elimize ulaşmadı. Testin bir an önce sonuçlanmasını dört gözle bekliyoruz” dedi. DNA testinin olumsuz çıkması halinde testin uluslararası bir kurum tarafından yapılması için gerekli başvuruları yapacaklarını ve dosyanın takipçisi olacaklarını söyleyen Tanış, “Civar köylerden aldığımız duyumlara göre Ebubekir Deniz de Dargeçit ilçesine bağlı Çelik (Çêlkê Eliyê Remo) köyüne gömülmüş. Gerekli girişimleri başlatacağız” dedi.

ERSÖZ YARGILANSIN

Bu olayın failinin Ergenekon tutuklusu Tuğgeneral Levent Ersöz olduğunu söyleyen Tanış, “Gerek aile gerek halk nezdinde dosyanın faili bellidir. Ancak günümüze kadar bu dosya ile ilgili Levent Ersöz hakkında soruşturma açılmadı. Ersöz Ergenekon davasında yargılandı ama faili meçhuller nedeniyle yargılanmadı. Faili meçhul cinayetlerin bir numaralı şüphelileri hiçbir şekilde yargılanmadı. Söz konusu Kürtler olunca, Kürdistan’da işlenen suçlar olunca yargı kaplumbağa hızında ilerliyor. Talebimiz Levent Ersöz’ün faili meçhullerden de yargılanması” şeklinde konuştu.

‘DARGEÇİT SAVCISI BİZİ GERİ ÇEVİRDİ’


Oğlunun devlet adına görev yapan kişiler tarafından İlçe Jandarma Merkezine çağrıldığını anlatan Serdar Tanış’ın babası Şuayyip Tanış ise, 2001’de gözaltına alındıkları tarihten 6-7 gün sonra cenazelerin Dargeçit’te toprağa verildiğini duyduklarını söyledi. “Dargeçit’e gittik. O dönemin Dargeçit savcısı bizi geri çevirdi” dedi. Geçtiğimiz haftalarda yapılan kazıya da değinen Tanış, “Kazıda mezar tam olarak açılmadı, sadece bir kemik alındı. DNA testinin sağlıklı olacağına ve adaletli bir araştırma yapılacağına inanmıyoruz. Çünkü akıbetleri konusunda günümüze kadar devletten adalet ve hukuk adına bir şey görmedik. Bu olaya faili meçhul deniyor ama bu olayın faili Levent Ersöz’dür. Hükümet bizi defalarca ölümle tehdit eden Levent Ersöz’ü hukuk karşısına çıkaramıyor. Adalet konusunda devlete kesinlikle güvenmiyoruz” dedi.

ÇOCUĞUM BABASININ MEZARINI İSTİYOR

Ebubekir Deniz’in eşi Divan Deniz ise, “Türkiye devletine sesleniyorum; Sizin adaletiniz olmayabilir ama elinizi vicdanınıza koyun. Ebubekir ve Serdar gibi binlerce mezarsız insanın mezarlarını istiyoruz” dedi. Çocuğunun 13 yaşına girdiğini belirten Deniz, “Çocuğum bir yaşındayken bu olay oldu. Şimdi 13 yaşında, babasına ait bir mezar istiyor. Hiç olmazsa bayramlarda ziyaret edecek bir mezarımız olsun. Türkiye devletinden isteğim eşimin cenazesini bize vermeleridir. Levent Ersöz’den isteğim cesetlerinin nerede olduğunu söylemesidir” şeklinde konuştu. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Her an greve çıkacakmış gibi hazırlanmalıyız

SONRAKİ HABER

Konuşan çok çözüm yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...