21 Ocak 2014 17:22

Dünyada 202 milyon işsiz var!

İsviçre’nin Davos kentinde 22- 25 Ocak tarihleri arasında yapılacak Dünya Ekonomik Forumu öncesi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş gücü raporunu açıkladı.
ILO’nun raporuna göre, geçen yıla oranla işsizlik yüzde 5 arttı. İşsiz sayısı 202 milyona ulaştı. İşsizliğin artma nedeni, 2008 krizinden sonra global ekonominin yavaş toparlanması ve piyasayı toparlamak için tüm olanaklarını seferber eden devletlerin işsizliği azaltmak için gayret göstermemeleri.

GENÇLER İŞSİZLİĞİN PENÇESİNDE

İşsizlik özellikle gençler arasında çok yüksek. Global ölçekte 15-24 yaşları arasındaki gençlerin 74.5 milyonu işsiz.
Bu sayı 2012 yılına göre bir milyon daha fazla işsiz genç demek. Gençler arasında işsizlik oranı yüzde 13.1 ile genel işsizlik oranının iki katına tekabül ediyor.
ILO Genel Direktörü Guy Ryder, politikacıların işsizliğe acilen çözüm üretmeleri gerektiğini dile getirdi. Ryder, “Yeni iş alanlarının yaratılması için daha güçlü çabalar zorunlu. Özelikle gelişmiş ülkelerin hükümetleri daha fazlasını yapmalı” dedi.

İŞSİZLİK DAHA DA ARTABİLİR

ILO, eğer global ekonomik büyüme 2008 krizi öncesindeki seviyelere ulaşmazsa, 2018 yılına kadar 13 milyon çalışanın daha işsiz kalacağını öngörüyor.

Bazı  gelişmiş ülkelerde kamu harcamalarındaki kısıtlamalar, gelir ve tüketici vergilerinin yüksekliği hane halklarını sıkıntıya sokuyor. (Köln/DHA)
 

Evrensel'i Takip Et