Sağlık Bakanlığı dermanı şirketlerde arıyor
Türkiye’de bazı kanser hastalıklarının ve son yaşanan grip salgınının antiviral ilaçlarının eczanelerde bulunamaması büyük mağduriyetler yaratıyor. Sağlık Bakanlığı da bu sıkıntıyı, özel şirketlere yurt dışından ilaç getirme yetkisi vermekle çözüm getirmek istiyor. Bakanlığın bu projesine tepki gösteren İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, “Eczacıların işinin özel şirketlere devredilmesi yanlış bir politikadır” dedi.
Ülkede 2009 yılından beri ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle bazı kanser hastalıklarına ve son yaşanan grip salgınına karşı ilaçların bulunamaması adeta bir kriz yarattı.
ETİK DEĞİL
Yaşanan ilaç sıkıntısının nasıl aşılacağı yönünde tartışmaların devam ettiğini belirten Semih Güngör, Sağlık Bakanlığının önerdiği çözüm yolunu eleştirdi. Sağlık Bakanlığının yurt dışından ilaç getirme yetkisini özel şirketlere açma projesi olduğuna dikkat çeken Güngör, bunun yanlış bir politika olduğunu ve ilaç satma yetkisi olan eczacıların işinin özel şirketlere devredilmeye çalışıldığını söyledi. Güngör, “Özel şirketlerin; Eczacının satması gereken ilacı, eczacının yaptığı işi yapar duruma gelmesi hem etik olarak hem de yaptığı görev açısından uygun değil. Diğer özel şirketlerin de görevi hastaya perakende olarak ilacı ulaştırmak olamaz. Çünkü, Türkiye’de işleyen yasalar yürürlükte olan yasalar bu görevi sadece eczacılara veriyor ki doğrusu da bu. Hem danışman olarak ilacı çok kolay ulaştıracak olan bizleriz. Diyelim ki şirket Türkiye’ye ilacı getirdi, nasıl hastaya ulaştıracak? Kargoyla mı? Bunlar hep soru işareti. Altı doldurulması gereken ve pratikte de yasal olarak mümkün olmayan uygulamalardır. Bunların zaten bu şekilde gerçekleşmesi durumunda biz eczacılar da müdahale ederiz” dedi. (İstanbul/DİHA)
Evrensel'i Takip Et