15 Ocak 2014 06:00

Nâzım Hikmet Dünya Barış Şenliği

Nâzım Hikmet adını anmayı çok uzun zaman yasakladılar Türkiye’de Adını anmayı çok uzun süre özledik. Neyse ki babalarımız, dayılarımız lise kitaplarında onun şiirlerini okumuş, plaklarda seslerini dinlemişlerdi. Geceleri kendi aralarında konuşurlarken onun dizelerini okuyorlardı. Sıra arkadaşlarımız Nâzım Hikmet efsanelerini anlatıyorlardı

Nâzım Hikmet  Dünya Barış Şenliği
Paylaş

Sennur SEZER

Nâzım Hikmet adını anmayı çok uzun zaman yasakladılar Türkiye’de Adını anmayı çok uzun süre özledik. Neyse ki babalarımız, dayılarımız lise kitaplarında onun şiirlerini okumuş, plaklarda seslerini dinlemişlerdi. Geceleri kendi aralarında konuşurlarken onun dizelerini okuyorlardı. Sıra arkadaşlarımız Nâzım Hikmet efsanelerini anlatıyorlardı: Bir 23 Nisan’da  “Çocuklar gülün /Eylenin/Kafkaslarda Tekerlenin” diye şiir okumuş. Lenin’e övgü şiiriymiş. Edebiyat  öğretmenlerimiz Yahya Kemal-Celile Hanım aşkını anarken, 1950’li yıllarda ona vurgu yapıyorlardı. O bizim bütünüyle kavrayamadığımız bir efsaneydi.

Nâzım’ın adını mektubunda anan Şükran Kurdakul’un  lise eğitimini sürdürmesi yasaklanmıştı. Aynı kararı Attila İlhan bir raslantıyla, belki babası büyük bürokrat olduğu için, aşmıştı. Bu öyküleri bilir yine de Nâzım’ın yurt dışından gelen yeni şiirlerini dağıtmaktan kaçınmazdık: Tanganika Röportajı, Saman Sarısı... Türk şiirinin kuralları ikinci kez çatırdıyor, putlar ikinci kere yıkılıyordu.

1960’ın  27 Mayısı’ndan sonra Kurtuluş Savaşı Destanı’nın yayınlanışından sonra mahkeme kararlarıyla Nâzım özgür kaldı. Ama romanını basan yayıncı arkadaşımız mahkeme salonunda kalp krizinden öldü.12 Eylül 1980’den sonra Türkiye Yazarlar Sendikasının 17 kişilik Yönetim Kurulu ve  Nâzım Hikmet’in avukatı Nâzım Hikmet’i anma günü yüzünden 3.5 yıl yargılandı. Sendika öteki suçlamalardan aklandıysa da Nâzım Hikmet davası sivil mahkemeye devretti. Kısasını söyleyeyim, biz Nâzım Hikmet’i kuşak olarak hak ettik. Nâzım Hikmet için ilk incelemeleri yapanların arasında bizim kuşağımız çoğunlukta.

Şimdi bir dileğim var Nâzım Hikmet’in doğum gününü her yıl “Barış Şenliği”yle kutlayalım. Belki bu günün adı “Dünya Barış ve Sanat Şenliği “ olur. Ama önermek yazar örgütlerinden Onaylamak bizden.

ÖNCEKİ HABER

Başmusahip Sokağı’ndan Palmiyealtı’na 60 yıl

SONRAKİ HABER

Çukurova Kitap Fuarı açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...