07 Ocak 2014 15:29

Dink’i öldüren ittifak cezasız

Yargıtayın bozma kararının ardından yeniden başlayan Hrant Dink davasının 3. duruşması görüldü. Tutuksuz sanıklar Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz yakalanarak adliyeye sevk edilirken, duruşma 12 Şubat 2014 tarihine ertelendi.

Dink’i öldüren ittifak cezasız
Paylaş

Yargıtayın bozma kararının ardından yeniden başlayan Hrant Dink davasının 3. duruşması görüldü. İstanbul Adalet Sarayı’nda bugün görülen duruşmada, sanıklar dinlenirken; Erhan Tuncel’in avukatı müvekkilinin tahliyesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bu talebi reddetti. Tutuksuz sanıklar Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında ifadelerinin alınması için yakalama kararı çıkarılırken, duruşma 12 Şubat 2014 tarihine ertelendi. Duruşma öncesi Hrant’ın Arkadaşları İnisiyatifi adına konuşan Yazar Ahmet Ümit, “Dink’i öldüren ittifak cezasız” dedi.

Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin, yolsuzluk operasyonları sonrası  Dink’in ölümünden sorumlu olan kamu görevlilerinin de görevden alındığına dikkat çekerek, “Başından beri yaşanan gelişmeler söylediklerimizi doğrulamaktadır. Bazı kamu görevlileri hukuksuz delil elde etmenin odağındadır. Bu nedenle bütün taleplerimiz karşılanmalı ve dosya yeniden ele alınmalıdır” dedi. Dosyanın esasına geçilemediği için somut deliller sunamadıklarını vurgulayan Çetin, istihbarat, MİT ve Genelkurmayın  dosyaya doğru bilgiler aktarmadığını söyledi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2012 tarihinde açıkladığı kararında 19 sanık hakkında örgüt üyeliği suçlamasından beraatlarına karar vermişti. Sanıklardan Yasin Hayal hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 1 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme, sanıklardan Erhan Tuncel’e Dink cinayetinden ceza vermemişti. Tuncel, McDonald’s patlamasına ilişkin 10 yıl 6 ay hapis cezası alırken, cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edilmesine karar verilmişti. Dava dosyasını inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 14. Ağır Ceza Mahkemesinin vermiş olduğu ‘Örgüt yok’ kararını bozarak dosyayı geri göndermişti. Yargıtayın bozma kararının ardından Yasin Hayal, Erhan Tuncel’in de aralarında bulunduğu 19 sanığın yeniden yargılanmasına başlanmıştı.

‘FATURA TUNCEL’E ÇIKARTILDI’

Duruşma McDonald’s bombalamasından ceza alan ve Dink cinayetinden beraat eden Tuncay Uzundal’ın savunmasıyla başladı. Uzundal, Erhan Tuncel’le sadece ev arkadaşı olduğunu ve  bombalama olayından sonra tanıştıklarını söyleyerek, beraatını talep etti.

Tutuklu yargılanan Erhan Tuncel ise, savunmasını verdiğini bu nedenle duruşmalardan vareste tutulmak istediğini aktardı. Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu da, Tuncel’in tutukluluğunun yasal dayanağının olmadığını belirterek, “Mahkemenizin Yargıtayın kararına uyacağı anlaşılıyor. Müvekkilim mahkeme kararının ardından tahliye edilmişti. Mahkemenin bozma veya uyma kararı beklenmeden müvekkilim tekrar tutuklandı” dedi.

Yargıtay kararının gerekçelerinin de yetersiz olduğunu vurgulayan Soruklu, Tuncel’in tahliyesini istedi. Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Tuncel’in tahliye talebini ve duruşmalardan vareste tutulma talebini reddetti.

YAVUZ VE HAYAL YAKALANDI

Hakkında yakalama kararı çıkartılan Zeynel Abidin Yavuz Trabzon’un Pelitli beldesinde jandarma tarafından gözaltına alınarak adliyeye sevkedildi.  Duruşmaya katılmadığı için hakkında yakalama kararı çıkartılan Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal ise, Trabzon'un Pelitli beldesinde gözaltına alındı. Jandarma ve polisin ortaklaşa operasyonu ile yakalanan Osman Hayal, adliyeye sevk edildi. Sanıklar çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanarak, Trabzon Bahçecik Cezaevi'ne gönderildi. Hayal ve Yavuz'un ifadelerinin alınması için İstanbul'a getirilecekleri öğrenildi


AHMET ÜMİT: ADİL BİR YARGILAMA İSTİYORUZ

Duruşma öncesi Hrant’ın Arkadaşları İnisiyatifi, adliye önünde eylem yaptı. Burada Yazar Ahmet Ümit, Hrant’ın öldürülmesinden sorumlu olan kamu görevlilerinin yolsuzluk operasyonu sonrası görevden alındığına dikkat çekerek, “Yıllarca adalet talebimizi dile getirdik. Hrant’ın öldürülmesinde payı olan kamu görevlilerinin yargılanmasını istedik. ‘Görevi ihmal’ gibi gerçeğe uymayan gerekçelerle ya da kurum içi yasak savma kabilinden yürütülen soruşturmalarla değil, kamuya açık bir mahkemede ve adil bir yargılamayla.” diye konuştu.

Bir Ermeni’nin ölümünün arkasında milli bir ittifakın olduğunu bu ittifakın geçmişte olduğu gibi bugün de devam ettiğini gördüklerini vurgulayan Ümit, “Yaşananlar o ‘milli’ geleneği tüm kanatların içtenlikle paylaştığını, bir Ermeni’nin öldürülmesinin devlet için hâlâ rutin ve cezasız olduğunu göstermektedir.” dedi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Roboskî üzerine her şey söylendi, gerçek hariç!

SONRAKİ HABER

İzmir’de yolsuzluk operasyonunu yapan müdürler açığa alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...