Kadın, ÖTK ve temsiliyet
İzel Gözde Meydan
Kocaeli Üniversitesi
Kapısından içeri girdiğimiz andan itibaren dışarıdakinden daha özgür olacağımıza inandığımız yer değil midir üniversiteler? Türlü zorluklar aşılmış, bütün işlemler tamamlanmış, bilimin, sanatın, düşüncenin özgürce gelişebileceği yerin bir parçası, önemli bir öznesi olmuşuzdur! Peki gerçekten öyle mi? Yeni dönemle birlikte Öğrenci Temsilciler Konseyi (ÖTK) seçimleri birçok üniversitede yapılmadı. Bazı üniversitelerdeyse türlü gerekçelerle ertelendi, geçiştirildi. Aslında yıllardır rektörlüğün denetimiyle gerçekleşen seçimler; üniversite öğrencilerinin elindeki en önemli araçlardan biriydi ve şimdi bu imkan fiilen ortadan kaldırıldı. Kocaeli Üniversitesi, ÖTK seçimlerinin yapıldığı sayılı üniversitelerden biri. Biz de bu vesileyle Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Temsilcisi Melike Özdemir ile üniversitede öğrenci temsiliyeti ve kadınların yeri üzerine konuştuk.
BÖLÜMÜN İLK KADIN TEMSİLCİSİ
Temsilcilik seçimleri nasıl ilerledi biraz bahseder misin?
Seçimden birgün öncesine kadar benden başka aday olan yoktu. Bunu, seçim yapılacağının büyük çoğunluk tarafından bilinmemesine bağlıyorum. Son gün iki erkek aday çıktı. Öncesinde duyuru yapılmadığı için seçim konuşmalarını apar topar yaptık ve seçime gidildi. Bizim bölümde benim bildiğim kadarıyla daha önce hiç kadın temsilci seçilmemiş. Bu yüzden özellikle kadınların ilgisini çekti.
9 Kasım’da yayınlanan resmi gazetede ÖTK yönetmeliğinin değiştirildiği, seçimlerin ertelendiği yazıyor. Sence bu ne anlama geliyor?
Bu seçimler bizim üniversitede söz sahibi olabildiğimiz, biz de buradayız diyebildiğimiz önemli bir haktı. Sözümüzün öneminin olmadığı ülkede bizler için önemli bir olaydı. İstedikleri kadar kulaklarını tıkasınlar, görmezden gelsinler. Bu sadece bizim sesimizin daha gür çıkmasına neden olur.
KİTAP DEVRİ PROJESİ
Sen bir öğrenci temsilcisi olarak öğrencilerin esas taleplerini söyler misin?
Ücretsiz ulaşım, barınma ve en azından makarna dışındaki besinlerle de beslenebileceğimiz bir öğrenci hayatı en büyük talebimiz. Gelecek kaygısının önlenmesi de oldukça önemli. Bizler üniversiteye iş bulabilmek adına gelmeye mecbur edilmediğimiz bir sistem istiyoruz.
Bölüme dair ne gibi planların var peki?
Mesela bir kitap devri projesi var. Bölümdeki arkadaşlardan bölümle ilgili kullanmadıkları kitapları ve ders notlarını toplayıp bir kitaplık oluşturduk. Böylece arkadaşlarımız her sene kitap almak zorunda kalmayacak.
İŞSİZ KALMAYALIM YETER
Son sınıfsın ve diplomayı alıp üniversiteden çıktıktan sonra seni neyin beklediğine dair fikrin var mı?
Her son sınıf öğrencisi gibi ALES ve KPSS’ye hazırlanıyorum. Hepimizin hayalleri vardı ama çok azımız amacına ulaşabiliyor. Artık istediğimiz yere ulaşmaktan vazgeçtik, işsiz kalmayalım yeter diyoruz.
Peki bize dayatılanın yanında bir de hayallerimiz var senin hayalin nedir?
Tabi benim de hayallerim var ortaokuldan beri beslediğim. Yeni bir parti kurmak, Türkiye’nin ilk kadın cumhurbaşkanı olmak gibi...
KADINLERIN ÖNÜNDE BİR HAYLİ ENGEL VAR
Üniversitelerde öğrencilerin, özellikle genç kadınların temsiliyeti başlı başına bir tartışma konusu. Sen bu konuda ne düşünüyorsun?
80’den sonra üniversitelileri, gençleri siyasetten uzak tutma çabalarının sonucudur bugünkü durum. Siyaset bilimi okuyanlar bile siyasetle, ülke gündemiyle ilgilenmiyor. Sadece kamu yönetimi kısmıyla ilgileniyorlar. O da bir yerde memur olabilmek için. Özellikle biz kadınların ciddi bir temsiliyet sorunu var. Üniversitede tacize uğrayan bir kadının gideceği yer neresi? Polis mi? Sonra akademisyenler arasında da kadınların sayısı oldukça az. Bu durum, kadınların üniversitede yükselmesinin önünde bir hayli engel olduğunun göstergesi.
Kocaeli kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün en çok görüldüğü şehirlerden biri...
Buraya gelmeden birkaç yıl önce Pippa Bacca cinayeti yaşanmıştı ve ben gelirken oldukça tedirgindim. Kıyafetlerimi bile ona göre hazırlamıştım. Sonuç olarak hem muhafazakar bir şehre geliyorsun hem de senin dediğin gibi bu tür olayların en çok yaşandığı şehirlerden biri..
Evrensel'i Takip Et