04 Aralık 2013 20:11

Altınova Katliamı davasında tutuklama yok erteleme var

Muş'a bağlı Altınova'da 1993 yılında 9 Kürt yurttaşın yakılarak öldürülmesine ilişkin açılan davanın Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında mahkeme heyeti sanıkların tutuklanmasına ilişkin talebi reddederek, duruşmayı 19 Şubat tarihine erteledi.

Altınova Katliamı davasında tutuklama yok erteleme var
Paylaş

Muş-Korkut'a bağlı Altınova beldesinde 1993 yılında 9 Kürt yurttaşın güvenlik görevlilerince yakılarak katledilmesi olayına ilişkin açılan davanın güvenlik gerekçesi ile Kırıkkale'ye alınan duruşması Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, tutuksuz sanıkların yanı sıra, müşteki avukatlar ile yaşamını yitirenlerin yakınları katıldı. Duruşmaya ayrıca ÇHD ve İHD avukatları ile BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da katıldı. Duruşma kimlik tespiti ile başladı. Kimlik tespitinin ardından müşteki avukatlardan Kadri Karaçelik, davanın Muş'ta görülmesini isterken, mahkeme heyeti ise bu talebi reddetti. Ardından iddianame okundu. İddianamenin okunmasından sonra ise sanık savunmalarına geçilirken, ilk savunmayı yapan sanık jandarma astsubay Turan Nurdoğan, daha önce verdiği ifadeleri tekrarlayarak, Altınova'da bir şey görmediğini iddia etti ve olay gününde sıcak bir çatışmanın olmadığını ileri sürdü.

SAKIK'TAN TEPKİ

Dönemin komando birliği komutanı olan sanık Hanifi Akyıldız ise TSK mensubu birisinin böylesine bir olayda adının anılmasının kendisini incittiğini söylerken, Sırrı Sakık ise Akyıldız'a "Bunu siz yaptınız niye inciniyorsunuz ki" diye tepki gösterdi. Akyıldız, savunmasına devam ederek, aradan 20 yıl geçtiğini ve kendisinin o dönemi hatırlamadığını söyledi ancak konuşmasının devamında yangını PKK'nin yaptığını iddia etti!  Akyıldız, 9 kişinin yanarak öldüğünü olaydan sonra duyduğunu ileri sürdü.

Müşteki avukatları sanıklara yaşananlara ilişkin soru yöneltti. Müşteki avukat Kadir Karaçelik'in soru sorduğu sırada hakim sorulara müdahale ederek, soruların sanığa direk sorulmamasını istedi. Karaçelik ise bunun uygun olmadığını ve sanıklara doğrudan soru sorma haklarının olduğunu belirtti. Kısa süreli gerginliğin ardından avukatlar sanıklara soruları yöneltti. Sanıkların avukatların sorduğu soruların neredeyse tamamına "hatırlamıyorum" yanıtını vermesi dikkat çekti.

'ASKER BABAMIN EVİNİ YAKTI'

Soruların ardından dönemin tanığı ve mağduru olan Aysel Öğüt dinlendi. Öğüt, "Gece saat 3 civarında silah seslerini duydum. Dışarı çıkmak istedik. Askerler bırakmadılar. Babamların kaldığı ev çembere alınmıştı. Oraya gitmek istediğimizde ise askerler küfür ederek bizi engelledi. Sonra evin yandığını gördüm. Ağlayarak ailemin içerde olduğunu söyledim fakat eve yaklaşmama izin vermediler. Asker babamın evini yaktı. Evin önünde de panzer vardı. O gece köyde çatışma çıkmadı" dedi.

Öğüt, kendilerinin Muş'tan Kırıkkale'ye gelerek mağdur olduklarını bundan dolayı davanın tekrar Muş'a alınmasını istedi.

'YÜZBAŞI KÖYÜ YAKACAĞINI SÖYLEDİ'

Tanık İsa Öğüt ise evin yanmadan önce köye askerlerin geldiğini belirterek, askerlerin köye geldikten sonra bütün köylüyü topladığını kaydetti. Öğüt şunları aktardı: "Herkese hakaret ettiler. Köyde bulunan bütün dükkanları silahla taradılar. Köye gelen yüzbaşı köyü yakacağını söyledi. Gece geç saatlerde ise köyün yandığını gördük. Evi ateşe verdiklerini gördük. Daha sonra askerler köylüleri belediye önünde topladılar. Orada bazılarına işkenceler yaptılar."

Avukatlar, sanıkların tutuklanmasını ve davanın Muş'a alınmasını talep etti.

Kısa bir ara verdikten sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti avukatların taleplerini reddederek, duruşmayı 19 Şubat 2014 tarihine erteledi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ethem\'in avukatı Bayraktar: Görüntüdeki kişi A.Ş

SONRAKİ HABER

Kani Beko: Yatağan işçisi kazanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa