03 Aralık 2013 07:19

Rojava toplumsal sözleşme yazıyor

Rojava’da geçici yönetimin kurulmasının ardından oluşturulan Kurucu Meclisin toplumsal sözleşmeyi hazırlamak üzere atadığı komisyon çalışmalarını sürdürüyor.

Rojava toplumsal sözleşme yazıyor
Paylaş

Rojava’da geçici yönetimin kurulmasının ardından oluşturulan Kurucu Meclisin toplumsal sözleşmeyi hazırlamak üzere atadığı komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Hazırlık Komisyonu, Rojava’nın birçok kentinde Arap, Asuri ve diğer halkların temsilcileri ve halkla toplantılar yaparak toplumsal sözleşmenin ana ilkelerini belirlemeye çalışıyor.

Anayasa niteliği taşıyacak olan toplumsal sözleşmeye dönük toplantılardan biri de Dırbesiyê kentinde yapıldı. TEV-DEM (Tevgera Civaka Demokratîk) Dirbêsiyê’deki Kürt ve Arap Aşiretleri ve toplumsal gruplarıyla bir dizi görüşme gerçekleştirdi. ANF’nin haberine göre Dirbêsiyê’deki Kültür Sanat Merkezinde gerçekleşen toplantıda konuşan TEV-DEM Yönetim Kurulu Üyesi Hisên Şawiş, Rojava’nın hassas bir süreçten geçtiğini belirterek, “Rojava’daki halklar ve oluşumlar birlikte birçok ortak ve olumlu adım attı. Yaratılan ortak kurumlaşmalarla yürümeyi öğreniyoruz. Son olarak birlikte yürütülen Geçici Ortak Yönetim çalışmaları önemli bir düzeye geldi” dedi. Cenevre-2 görüşmeleri konusunda da bilgi veren Hisên Şawiş toplantıya Kürt Yüksek Konseyi adına katılmanın önemli olduğunu söyledi.  Toplantıda söz alan Arap ve Kürt aşiret liderleri de toplumsal sözleşmeyi halkın geniş kesimleriyle birlikte hazırlamanın önemine değindi.

TÜM HALKLAR TEMSİL EDİLECEK

Kobanê’deki Baqi Xido Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen yoplantıda ise Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Birlik Partisi (PYD), kurum temsilcileri ve Kobanê halkı bir araya geldi.

Burada konuşan PYD üyesi Enwer Muslim, hazırlayacakları toplumsal sözleşmenin Rojava’daki tüm hakların, sosyal ve siyasal grupların haklarını koruyacağını ve herkes için eşitlik sağlayacağını ifade etti. (DIRBESİYÊ/KOBANÊ)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar deneyimlerini tartıştı

SONRAKİ HABER

Kürtler olmadan Cenevre olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...