22 Kasım 2013 12:34

Erdoğan Putin ile görüştü

Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile St. Petersburg'daki Konstantinovski Sarayı'nda baş başa görüştü.

Erdoğan Putin ile görüştü
Paylaş

Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile St. Petersburg'daki Konstantinovski Sarayı'nda baş başa görüştü.

Türkiye - Rusya 4. Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına katılmak  üzere St. Petersburg'da bulunan Başbakan Erdoğan, konsey toplantısı öncesinde Putin ile biraraya geldi. Görüşmeye, Türkiye tarafından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya tarafından da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov  katıldı.

Başbakan Erdoğan, görüşme öncesinde yaptığı kısa açıklamada, 4. Üst  Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu iİfade ederek, bugünkü görüşmelerde ele alınacak iki ülke ilişkileri ve bölgesel meselelerin çok manidar olacağını belirtti.

Erdoğan, Türkiye ve Rusya'nın müşterek atması gereken adımlar olduğunu söyleyerek, "Bugün, bu adımları çok daha güçlendirerek atacağımıza inanıyorum" dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin de toplantıların iki ülke arasındaki  ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

Öte yandan heyette bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu twitter hesabına görüşmeyle ilgili şunları yazdı: "Rusya ile Üst Düzey İşbirliği Konseyi 4. Toplantısı öncesinde Rus meslektaşım Lavrov'la Kafkaslar, Suriye ve ikili konuları konuştuk."

ERDOĞAN  - PUTİN GÖRÜŞMESİNİN SATIR BAŞLARI:

EKONOMİ

ERDOĞAN:

Türkiye Rusya ilişkilerinde her alanda büyük gelişmeler kaydediyoruz. Şu anda bildiğiniz gibi 4. Üst Düzey Konseyi için bir arada bulunuyoruz. Bu çerçevede ikili ilişkilerimizin tüm alanlarda bir yıl öncesine göre çok daha güçlenerek devam ettiğini görüyoruz. Geleceğe yönelik bunun üzerine neler ilave edebiliriz, bunları değerlendirme fırsatımız oldu.

PUTİN:

Toplantı çok yapıcı şekilde gerçekleşti. Özellikle sayın Başbakan ile çok kapsamlı bir ikili görüşmede bulunduk. Tabi ki bizim ikili ilişkilerimizin bugünkü durumunu ele aldık. Özellikle şunu vurgulamak isterim, işbirliğimizin esasında karşılıklı yarar ilkesi mevcuttur. Geçen sene ticaret hacmimiz 34 milyar dolara ulaşmıştır. Bu sene küçük bir düşüş söz konusu oldu, bunu aşabiliriz. Geçen sene ulaştığımız seviyeye yine ulaşacağız ve 100 milyar dolara ulaşabiliriz. Karşılıklı yatırımlar hacmi de artmaktadır.

SURİYE


ERDOĞAN

Suriye konusunda ben St. Petersburg’dan bütün dünyaya seslenmek istiyorum. Konuşmamda da ifade ettiğim gibi kimyasal silahlarla Suriye’de 1500 kişi öldü. Konvansiyonel silahlarla 150 bin kişi öldü. Bana göre sonucu ölüm olan her işlem, her atılan adım suçtur. Uçaklarla helikopterle tanklarla toplarla sivil halk öldürülmüştür. Suriye’de rejim bunun birinci derece sorumlusudur. Karşıda aşırıcı gruplar, onlar da bu işin sorumlusudur. Aşırı grupların elinde olsa olsa kısa menzilli, uzun menzilli silahlar vardır. Fakat rejim hiçbir ayrım yapmaksızın, bütün şehirleri, camilerin mabetlerin hepsini ne yazık ki yer ile yeksan etmiştir. Yakmıştır, yıkmıştır. Bunlar konvansiyonel silahlarla olmuştur. Lahey Adalet Divanı’nda yargılanması gereken bir sürecin adımıdır.

PUTİN:

2007’den bu yana Esad ile temasım yoktur. Geçen gün telefonda konuştuk. Kendisi de insani durumdan endişe içinde. Buna dikkat ediyor. Fakat bu trajedinin sorumlusu kimdir? Bu önemli. Bu konuda farklı değerlendirmeler olabilir. Fakat hiç kuşkusuz, Suriye’de hem faaliyet gösterip hem savaşan aşırıcı gruplar vardır. Çok vahim şekilde faaliyet gösteriyor. Tabii ki masum insanların dramlarını unutmamalıyız. Bu konuyu sayın Başbakan ile ayrıntılı şekilde ele aldık. Sayın Başbakan’ın bu konuda, sorununun bu yönüyle ilgili endişelerini paylaşıyorum. Sonuç olarak Suriye konusunda hedeflerimiz aynı, ülkede barışın sağlanması. Ve şu konuda mutabık kaldık ki bizim için uygun olabilecek çözümleri bulmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu da insani durum ile ilgilidir.


CENEVRE KONFERANSI

ERDOĞAN

Başından itibaren biz Cenevre-2’yi destekledik. Fakat üzülerek şunu söyleyeyim ki ilk toplantıdan ne yazık ki hiçbir netice alınamadı. Yine destekliyoruz. Temenni ederiz ki netice alalım. Kaybedecek vakit yok. Bütün bu kaybolan vakitler sadece Suriye’deki rejime zaman kazandırmaktadır. Son olarak diyorum ki Suriye halkının önünü açalım. Bırakalım kendileri iradesiyle kendi yöneticilerini seçsinler.

PUTİN

Zaman kaybetme söz konusu olmamalı. Sayın başbakanın ifadelerini paylaşıyorum. Suriye halkı kendi kaderini belirlemeleri sözlerini de paylaşıyorum. Temennimiz konferansın en yakın zamanda düzenlenmesi. Rusya federasyonu, Suriye’nin ikna edilmesi taaddüdünü üstlendi. Biz çalışmalarımızı tamamladık. Ve muhalefeti aynı Cenevre’ye katılım konusunda ikna edilecek, ortaklarımızdan hareket bekliyoruz. Bu konuda da Suriye muhalefetinin liderlerinin Rusya’da bir araya gelmesini teklif ettim. Bunu görüştük. Suudi Arabistan kralı ile bu konuyu görüştük. İran devlet başkanı ile görüştük ve Beşar Esad ile bunu görüştüm.  Biz bu istikamette ilerliyoruz. Temennimiz bu konferansın en yakın zamanda düzenlenmesidir.


ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

ERDOĞAN

Çok doğru (AB) 50 yıllık bir tecrübe. Ben sayın başkanın bu tespitine karşı, başka bir tespitle diyorum ki. Şanghay İşbirliği Teşkilatı’na gelin Türkiye’yi alın. Bizi de bu sıkıntıdan kurtarın.
Biz bunun yanında Avrasya’daki ülkelerle ilgili de serbest ticari anlaşmasına varız. Ama dediğim gibi Şanghay İşbirliği Teşkilatı olayını daha önce de ifade etmiştim. Bunu önemsiyoruz.

PUTİN:

Ben şunu kesinlikle ifade etmek isterim ki Türkiye’nin dünya konularında gösterdiği bağımsız ve önemli bir konum, sizin bölgesel konularda daha etkin çalışmalara devam edeceğiniz anlamına geliyor. En azından Rusya bunu istiyor. (DHA)
 


ÖNCEKİ HABER

Akşam’dan yeni patronuna methiyeler

SONRAKİ HABER

Akkuyu nükleer santrali yargı denetiminin dışında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa