15 Kasım 2013 07:36

50-d ile susturulmak isteniyor

İÜ Hukuk Fakültesi’nde asistan olarak görev yapan M. Cemil Ozansü, önce çalıştığı Ceza Hukuku kürsüsünden sürüldü, ardından disiplin soruşturmaları ile boğuştu. Üniversite yönetimi şimdi de kadroya geçişine izin vermeyerek görevine son vermeye hazırlanıyor.

50-d ile susturulmak isteniyor
Paylaş

Metin Akarsu

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi’nde asistan olarak görev yapan Mehmet Cemil Ozansü, önce çalıştığı Ceza Hukuku kürsüsünden sürüldü, ardından disiplin soruşturmaları ile boğuştu. Üniversite yönetimi şimdi de kadroya geçişine izin vermeyerek görevine son vermeye hazırlanıyor. Ozansü’nun yaşadıklarının nedeni ise muhalif olmak.
50/d ile yaşanan asistan kıyımının son kurbanlarından biri ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görevli Mehmet Cemil Ozansü olacak. Ozansü, aralık ayında doktora tezini tamamladıktan sonra Üniversite ile ilişkisi kesilecek. Ozansü’nun Üniversite’den gördüğü baskılar 2008 yılına kadar uzanıyor. Barolar Birliğinin düzenlediği bir toplantıda sunduğu tebliğ yüzünden istifa etmesi istenen Ozansü’ya, sebep olarak “hiç kimsenin kendisi ile çalışmak istemediği” söylendi. 8 ay boyunca bu baskılar ile uğraşan Ozansü daha sonra ise Hukuk Tarihi bölümüne geçerek çalışmalarına devam etti.

ARALIK AYINDA GÖREVİNE SON VERİLEBİLİR

Hukuk Tarihi kürsüsünde çalışmalarını devam ettiren Ozansü son dönemde ise iki disiplin soruşturması ile daha karşı karşıya kaldı. Üniversite’de 13 asistanın işten atılmasını, Rektörlük içinde yapılan eylem ile protesto eden akademisyenlerden biri olan Ozansü’ya Rektörlüğü işgal ettiği gerekçesi ile meslekten çıkarmanın bir alt cezası olan maaş kesintisi cezası verildi. Ozansü’ya açılan bir sonraki disiplin soruşturmasının nedeni ise, YÖK taslağına karşı öğrenciler tarafından düzenlenen bir toplantı da yaptığı konuşma oldu. Yaşanan soruşturmaların ardından İstanbul Üniversitesi Ozansü’ye, 33/a kadrosuna geçebilmesi için göreve ilk başladığı Ceza Hukuku kürsüsünün onayının gerektiğini aktardı. Bu kürsüden ise herhangi bir adım atılmıyor. Eğer Aralık ayında gerçekleşecek olan tez savunmasına kadar herhangi bir adım atılmazsa Ozansü’nun üniversite ile ilişkisi kesilecek.
Gazetemize konuşan Ozansü ise kimsenin yüzünü kızartacak bir şey yapmadığını dile getirirken, üniversitede kalmak için kimseye biat etmek zorunda olmadığını ifade etti. “İdare görevini ister yapar ister yapmaz fakat yapmazsa sorumluluğu üstüne almak zorunda” diyen Ozansü sonuna kadar mücadele edeceğini belirtti.


ASİSTAN KIYIMINA KARŞI YÜRÜDÜLER

İstanbul Üniversitesi araştırma görevlileri, keyfi işten atmalara karşı yürüyüş yaptı. Yürüyüşe öğrenciler de destek verdi. Daha önce Mehmet Perinçek’in üniversite ile ilişkisi kesilmişti, son olarak Mehmet Cemil Ozansü’nun 33-a kadrosuna geçişinin engellenerek işine son verilmek istendiği haberi geldi. Beyazıt’taki ana kampüs içinde yürüyen kitle daha sonra Rektörlük önünde açıklama yaptı. Asistanlar adına konuşan Levent Dölek, yıllarca asistanlara “bir kriter” olarak yutturulmaya çalışılan 50-d’nin gerçek yüzünün bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. Alanlarında uzman iki akademisyenin keyfi bir şekilde işine son verildiğini belirten Dölek, mücadeleye devam edeceklerini aktardı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşten atmaya ‘ahlaksız’ bahane

SONRAKİ HABER

Ayvalık’ta 22 ada imara açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...