29 Ekim 2013 06:00

Kurşunlu halkı direnmeye çağırıyor

Bayramiç’in Kurşunlu köylüleri açılması planlanan 'feldspat' madenine karşı 'Çadırını al, gel' kampanyası başlattı. Doğa talanına tepki gösteren bir köylü açlık grevine başladı.

Kurşunlu halkı direnmeye çağırıyor
Paylaş

Ali Can Gün

Bayramiç’in Kurşunlu köyünde açılması planlanan “feldspat” madeni köylülerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Köylüler “Çadırını al, gel” kampanyası başlattı. Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü, sigortasız ve ehliyetsiz işçi çalıştırdığı gerekçesi ile savcılığa şikayet edilirken, doğa talanına tepki gösteren bir köylü açlık grevine başladı.

Zafer Madencilik’e ait olduğu öğrenilen Bayramiç Kurşunlu’daki feldspat madeni çalışmaları köylüyü hem tedirgin ediyor, hem de tepkisini çekiyor. Geçtiğimiz günlerde köylerinin yaklaşık 100 metre yakınındaki ağaçların kesilmeye başlaması ile gündeme gelen konu, madenciye karşı köylülerin “duran köy” eylemi ile medyanın ilgi odağı olmuştu.

Heyelan bölgesindeki ağaçların kesilmesine tepki gösteren köy halkı, hayati tehlikelerinin olduğunu belirtmiş, yaşadıkları doğal yaşam alanlarının madencilik faaliyeti ile yok edilmesine izin verilmemesini istemişti. Kurşunlu halkı köyün birçok noktasına pankart asarak, madenciliğe karşı direnmeye devam ediyor.

‘ÇADIRINI AL KURŞUNLU’YA GEL’

Bayramiç Orman İşletmesinin yol açımı için işaretlenmiş 760 ağacın, maden sahası için de yaklaşık 3 bin ağacın kesileceğini beyan ettiğini dile getiren Kurşunlu halkı, bu kararların altında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun imzasının olduğunu söylüyor.

Sosyal medyada kampanya başlatan Kurşunlu halkı, “Kaz Dağlarında Kurşunlu köyünde çadır kampı kampanyasına başlıyoruz. Köy ekmeği, peynir, köyde üretilen erzaklar bizden, çadırını al gel” diyerek ilk çadırı hafta sonu kurdu. Köy halkı bütün çevrecileri kampanyaya destek vermeye çağırıyor.


YAŞAM VE DOĞA İÇİN AÇIK GREVİNDE

Köy sakinlerinden Bülent Behçet Özüren ise çadır kurarak açlık grevi eylemine başladı. Özüren, “Kamuoyunun dikkatine” başlıklı bir mektup kaleme alarak herkesi Kurşunlu halkı ile dayanışmaya çağırdı. Özüren mektubunda, “Köyümüzün tam ortasında maden ocağı kurularak, parçalanan kayaların gürültüsü ve havaya dağılan bembeyaz toz bulutunun içinde bizleri yaşamaya mahkum eden ve ‘ÇED gerekli değildir’ diyerek, ‘çevrede etkilenecek varlık yoktur’ kararı verip 3 bin ağacın kesilmesini emreden, bizim adımıza bizi temsil eden yöneticilerimizden birisi, bizi muhatap alıp derdimize çare bulmak amacıyla köyümüze gelmezse; 7 Kasım tarihinde maden ocağına izin verilen alanda kendimi yakarak sesimizi duyurmaya çalışacağımı kamuoyuna saygılarımla duyururum” dedi.


SUÇ DUYURUSU

Kurşunlu Muhtarı Muharrem Gürel, geçtiğimiz cuma günü Bayramiç Cumhuriyet Savcılığına  giderek Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu. Müdürlük tarafından Killik Tepe mevkiinde ağaç kesim işinde ehliyetsiz ve sigortasız işçilerin çalıştırıldığını belirten Muhtar Gürel, “Bu işçilerin çalıştırıldığına dair elimize gelen video CD’sini vererek suç duyurusunda bulunduk” dedi. (Çanakkale/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

\'Sendikalılarla uğraşmak zor\' diyerek sendikasızlar işten atıldı

SONRAKİ HABER

Tersanedeki patlama hayatını kararttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa