23 Ekim 2013 06:00

İki yılın ardından

İdris Naim Şahin, depremzedelerin yaşam koşullarıyla alay edercesine çadırların saraydan farksız olduğunu söylemişti. Saray gibi yazlık çadırlarda ısınmaya çalışırken 11 depremzede çocuk yanarak can verdi

İki yılın ardından
Paylaş

Beyar Özalp

23 Ekim 2011 günü meydana gelen 7.2 şiddetindeki Van depreminin üzerinden tam iki yıl geçti. Bu süre içerisinde birçok farklı kesim Van halkının yardımına koşarak kardeşlik ve dostluklarını gösterdi. Bunun yanı sıra Van depremi ile beraber ülkenin kanayan yarası ırkçılık da bir kez daha görünür oldu. Tüm bunlar olurken Van halkı 2 yıldır insanca bir yaşamın mücadelesini vermekte.
AKP iktidarı, ülkemizde yaşanan birçok afet ve benzeri olayda olduğu gibi Van depreminde de kendi propagandasını yaparak deprem sınavını en iyi şekilde verdiğini iddia ediyor ve depremzedelere gerekli olan tüm yardımları yaptıklarını anlatıyor.

SARAY GİBİ ÇADIRLARDA YANARAK CAN VERDİLER

Depremden sonra Van’a uzun süre yeterli sayıda çadır getirilmedi. Depremzedeler soğuk geçen kış şartlarına karşı kaldıkları yazlık çadırların içerisinde soba yakarak yaşamlarına devam etmeye çalıştı. Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, depremzedelerin yaşam koşullarıyla alay edercesine çadırların saraydan farksız olduğunu söylemişti. İdris Naim Şahin’in mensubu olduğu iktidarın verdiği saray gibi yazlık çadırlarda ısınmaya çalışırken 11 depremzede çocuk yanarak can verdi.
Depremin ardından Van’a hem sivil halk tarafından hem de diğer devletlerin iktidarları tarafından yüz milyonlarca liralık yardım yapıldı. Ancak yapılan yüksek miktardaki yardımın ne kadarının depremzedelerin ihtiyaçları için kullanıldığı meçhul. Toplanan bu kadar yardıma rağmen depremzedelerin barınmaları için TOKİ tarafından yapılan afet konutları depremzedelere yüksek fiyatlar karşılığında satıldı.

KÜTÜPHANESİZ ÜNİVERSİTE

Depremde hasar gören kurumlardan birisi de Yüzüncü Yıl Üniversitesi idi. Üniversite yönetimi, birinci deprem esnasında binlerce öğrencisini kendi imkanlarıyla memleketlerine göndererek büyük bir başarı gösterdi. Ancak aynı başarıyı depremin sonrasındaki dönemde gösteremedi. Deprem sonrasında yaptığı prefabrik dersliklerde sabah saat 8 gece saat 12 arası günlük 16 saat yoğun bir eğitim programıyla öğrencilerine 1 yıllık eğitimi 70 gün gibi kısa bir sürede  verdi. 70 günlük eğitim için öğrencilerden tam bir yılın harcını ödemelerini istedi. Öğrencilerin depremin har(a)cını ödemeyeceğiz diyerek tepki koymasından sonra öğrencilerin harç parasını gelen yardımlardan karşıladı. Depremde hasar görmesinden dolayı yıkılan merkezi kütüphane ise depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen halen yapılmadı. İddialara göre kütüphanenin inşası ve yeniden açılışı 3 yılı bulacak. Bu da demek oluyor ki birçok öğrenci kütüphaneye gidemeden üniversiteden mezun olacak.

2 AYDIR AÇLIK GREVİNDELER

Depremin ardından Anadolu konteynır kente yerleştirilen depremzedelerin konteynırları boşaltmaları istendi. Valiliğin bu talebini gidecek hiçbir yerleri olmadığı için kabul etmeyen depremzedelerin elektriği Ağustos ayında valilik tarafından kesildi. Depremzedeler bu duruma karşı direnişe geçtiler. 2 aydır dönüşümlü olarak açlık grevindeler. Geçtiğimiz günlerde depremzedeleri ziyaret eden AKP’li Van milletvekili Burhan Kayatürk depremzedelere boşuna mücadele ettiklerini, hiçbir taleplerinin devlet tarafından karşılanmayacağını söyledi. AKP’li vekilin unuttuğu bir şey var. 11 yıllık AKP iktidarı boyunca Türkiye hakları, işçileri, emekçileri birçok talebini AKP iktidarına karşı mücadele ederek kazandılar.


GÜÇLENDİRİLMİŞ EĞİTİM

Depremin ardından Van’da en çok hasar gören yerler okullar oldu. Depremin birinci yılında öğrenciler geçici süreyle başka şehirlerde ya da Van’da az hasarlı okul binalarında, birleştirilmiş sınıflarda eğitimlerine devam ettiler. Ancak depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen halen birçok okul binasının güçlendirilme işlemleri devam etmekte. Bu nedenle öğrenciler farklı okulların birleştirilmiş sınıflarında eğitimlerine devam ediyorlar. Okul  binalarının birleştirilmesinden dolayı bazı okul binalarında 3-4 farklı okulun tabelasını görmek mümkün.

'Wan'

ÖNCEKİ HABER

Olmayan demokrasiye yama

SONRAKİ HABER

Her yer sinema her yer direniş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...