28 Eylül 2013 11:48

Her yer reklam her yer AKP!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) dün çok sayıda gazeteye ve televizyona verdiği ilanla tartışma yarattı. Gazetelerin birinci ve arka sayfalarında yer alan ilan, ‘Kadir Topbaş seçim çalışmalarına başladı’ yorumlarına neden oldu. Belediye kaynaklarının seçim çalışmaları için kullanılması tepki ç

Her yer reklam her yer AKP!
Paylaş

Kadir Topbaş, ‘Sevgili Hemşehrilerim’ diye seslendiği ve gazetelerin ilk sayfalarının sağ tarafını boydan boya bir mektup şeklinde kaplayan ilanında, ulaşımda icraat ve hedeflerini anlattı. Topbaş ilanda, daha hızlı, konforlu ve güvenli toplu ulaşım için 9 yıldır aralıksız çalıştıklarını, bugüne kadar 263 kavşak ve yol yaptıklarını ileri sürdü.

2023 yılına kadar her ilçeye, her mahalleye metro ile uluşılacağının belirtildiği ilanda, Kadir Topbaş imzası kullanıldı. Gazetelerin arka sayfalarında devam eden ilanda, Kadir Topbaş ve Başbakan Erdoğan’ın fotoğrafları yer aldı. İlanın devamında haritalarla İstanbul’da yapılan ve yapılacak metro hatları gösterildi.

Belediyenin televizyonlar için hazırladığı reklamlar da aynı içerikteydi.

‘AKP İÇİN ŞAŞILACAK DURUM DEĞİL’

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarını anlatma adı altında belediye bütçesiyle bu tarz reklamlar vermesine tepki gösterdi. Kadir Topbaş’ın belediye seçimlerine adaylık propagandasını başlattığını söyleyen Kart, devlet bütçesinin kötüye kullanıldığını ifade etti. “Umarım Kadir Topbaş kendi kişisel bütçesiyle bu reklamları yayımlatmıştır” diyen Kart, konuya açıklık getirilmesini istedi. Kart, AKP’nin devletin bütün imkanlarını kişisel ve siyasi amaçlarla ve acımasızca kullandığını söyledi. Kart, “Belediyeler elbette hizmetlerini, belediyelerinin tüzel kimlikleriyle anlatabilir. Ancak adaylık süreci tartışıldığı dönemde bu yanlış bir durumdur” diye konuştu.

‘HUKUKA DA AYKIRI AHLAKA DA’

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ise bir kamu kurumunun bu tarz reklamlar veremeyeceğini söyledi. Kadir Topbaş’ın yaklaşan yerel seçimlerde aday olacağına dikkat çeken Çakar, “Yayımlanan reklamlara belediyenin parası veriliyor. Halkın bütçesiyle böyle reklam yapması hukuka da, ahlaka da aykırıdır” dedi. İstanbul halkının parasının reklamlara harcanmasını eleştiren Çakar, İstanbulluları hesap sormaya çağırdı. Çakar, yapılan projelerin pahalı reklamlar yerine basın açıklamalarıyla duyurulabileceğini ifade etti.

Büyük kentlerin rant aracı olarak kullanıldığını belirten Çakar, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük şehirlerdeki trafik sorununa dikkat çekti. Trafik sorununun çözülmesi için toplu taşımanın teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Çakar, en iyi çözümün metro olduğunu söyledi. Uzun vadeli planlarla başta büyük şehirler olmak üzere birçok yerde metroların yaygınlaşması gerektiğini ifade eden Çakar, “ancak bu projeler yapılırken çevreye zarar verilmemelidir, tarihi eserler korunmalıdır. Bir yandan yapılırken, diğer yandan yıkılmamalıdır” şeklinde uyarıda bulundu.


YEREL ve genel seçimlerde belediye ve kamu kaynaklarının bir parti ve aday için kullanılması yasak. Ancak iktidarda ya da belediyede olan partiler bu yasağı her seçim döneminde deliyor. Ya bir açılış yapıyorlar ya da belediye çalışmalarının tanıtımı yalanına sığınıyorlar. Bunu denetlemesi gereken Yüksek Seçim Kurulu ve diğer kurumlar yapılanları görmezden geliyor. İBB’nin gazetelere verdiği ilan bir seçim çalışması olmasına rağmen belediyenin çalışmalarını tanıtma bahanesiyle yapıldı.


19 GAZETEDE YAYIMLANDI

KADİR Topbaş, ulusal gazetelere verdiği ilanın, Hükümet politikalarını eleştiren gazetelerde yer almamasına dikkat çekti. Kadir Topbaş’ın verdiği ilan Hürriyet, Milliyet, Sabah, Vatan, Posta, Star, Zaman, HaberTürk, Radikal, Taraf, Yeni Şafak, Akşam, Türkiye, Bugün, Takvim, Güneş, Akit, Yeniasya ve Milat gazetelerinin birinci sayfasının sol sütununda ve arka sayfalarında tam safya olarak yer aldı.

İlan Cumhuriyet, BirGün, Evrensel, Aydınlık, Özgür Gündem, SoL, Milli Gazete, Ortadoğu, Yeni Çağ, Sözcü, Yurt, Yeni Asır ile Yeni Mesaj gazetelerinde yayımlanmadı.


KAÇ LİRA HARCANDI?

İBB’nin bu reklamlar için kaç lira kaynak ayırdığı merak konusu oldu. Bilgi almak için gün boyu ulaşmaya çalıştığımız İBB Basın Bürosu konu hakkında bilgi vermedi. Sorumuza iletiyle cevap vereceklerini söyleyen İBB Basın Bürosu yetkilileri gazetemiz yayına hazırlandığı saate kadar cevap iletisi göndermedi.

Geçtiğimiz yıl açılan Kadıköy-Kartal metrosunun açılışı öncesinde İBB’nin yaptığı reklamlara 1.5 milyon lira ödediği açıklanmıştı. Dün yayımlanan reklamlar için 1.5 milyon liranın çok üzerinde bir kaynak aktarıldığı belirtiliyor.


İLAN FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR?

GAZETELERDE yayımlanan ilan fiyatları tiraja ve ne zaman yayımlandığına, hangi sayfada yayımlandığına göre belirleniyor. Hürriyet gazetesi arka sayfa ilanı için sütun-santimetre fiyatı üzerinden hafta içi 510, Sabah gazetesi 500, Milliyet gazetesi ise 325 lira alıyor. Birinci sayfadan verilen ilanlardan ise çok daha fazla fiyat alınıyor. İBB tarafından verilen ilan dün 19 gazetede yayımlandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’nın kimyasalları kullanılmış olabilir

SONRAKİ HABER

Devletin deniz kabuğu korkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...