14 Eylül 2013 14:58

'Çözüm süreci' kaplumbağa hızında

The Economist dergisi, Türkiye'deki 'Çözüm süreci'nin  ‘kaplumbağa hızında' ilerlediğini söyledi.İngiliz The Economist Dergisi, ‘Türkiye ve Kürtleri’ başlıklı analizinde, Türkiye ile isyancı Kürtler arasındaki sürecin ağır ilerlediğini Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin refor

'Çözüm süreci' kaplumbağa hızında
Paylaş

İngiliz The Economist Dergisi, ‘Türkiye ve Kürtleri’ başlıklı analizinde, Türkiye ile isyancı Kürtler arasındaki sürecin ağır ilerlediğini Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin reformlarının birkaç hafta içinde beklendiğini yazdı. PKK’nin güçlerini Türkiye’den çekmesini durdurduğunu açıklamasının iki taraf arasında durumu gerginleştirdiğini, Erdoğan’ın da buna karşılık tümü çekilene kadar tutumunu değiştirmeyeceği açıklamasını aktaran yazı, PKK’nin da hükümetten bir işaret beklediğini belirtti. Kürtlerin en büyük isteklerinin devlet okullarında Kürtçe eğitim almak olduğunu ve bunun anayasada ince değişikliklerle mümkün olabileceğini yazan dergi, AKP’nin kendi başına değişiklik yapmak için parlamentoyu zorlayamayacağı yorumunu yaptı.
Fiili Suriye Özerk Kürt Bölgesi’ni idare eden Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) de yer verilen yazıda, partinin genel başkanı Salih Muslim’in iki defa İstanbul’a davet edildiğine dikkat çekerek şunlar aktarıldı: “PYD’nin Ankara’da da bir şubesinin açılma ihtimali var. Ancak PYD yetkilileri, Türkiye’yi cihad savaşçılarını Suriye’de onlara karşı silahlandırdığı için suçluyor. Hükümet ise buna karşı çıkıyor ve Suriye’deki radikal İslamcıların kendi güvenliğine tehdit oluşturduğunu söylüyor."

ERDOĞAN’IN SEÇMEN KORKUSU

Önümüzdeki mart ayında yapılacak belediye seçimlerine de değinilen yazı, hükümetin imajının haziran ayındaki kitlesel protestolarla yaralandığına vurgu yapılarak şöyle sürdürdü:
"Protestolar ülke genelinde 5 kişinin ölümüne neden oldu. Bu hafta Antakya’da da genç bir protestocunun hayatını kaybetmesi yeni gösterileri ateşledi. Kürtler de kendi gösterilerini düzenlemekle tehdit ediyor. Ancak Erdoğan, Öcalan ile görüşmesine tepki gösteren ulusalcı seçmenleri dışlama korkusu yaşadığından Kürtlerin taleplerini yerine getirmek için isteksiz davranabilir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Karanfillerle Kadıköy'e

SONRAKİ HABER

Maalesef

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...