14 Eylül 2013 11:55

Onlarca mahalle bir araya geliyor

Ümraniye, Alemdağ, Beykoz’da 2-B yasasından mağdur olan onlarca mahallenin halkı, Ankara’ya yürümeye hazırlanıyor.Ümraniye, Çekmeköy ve Alemdağ bölgelerini kapsayan toplam 32 mahallede 2-B mağdurları rayiç bedellerinin kaldırılması ya da en alt sınıra çekilmesi için  aldıkları eylem kararları doğru

Onlarca mahalle bir araya geliyor
Paylaş
Haşim Demir

Ümraniye, Çekmeköy ve Alemdağ bölgelerini kapsayan toplam 32 mahallede 2-B mağdurları rayiç bedellerinin kaldırılması ya da en alt sınıra çekilmesi için  aldıkları eylem kararları doğrultusunda 20 Eylülde Ankara yürüyüşü başlatacak. 20 Eylül’de Ümraniye Tepeüstü’nde başlayacak yürüyüşün hazırlıkları için yapılan halk toplantısına 500’e yakın kişi katıldı. Adem Yavuz Mahallesi Okyanus Düğün salonunda yapılan toplantı ‘Evine, mahallene, komşuna, parkına sahip çık’ sloganıyla yapıldı. Toplantıya, konuşmacı olarak Yüksek harita mühendisi Hüseyin Ali Köklü, Avukat Tuncay Ateş, Ümraniye Halk Komiteleri Komisyon Başkanı İsmail Coşkun, Adem Yavuz Mahallesi Halk Komitesinden Necati Kotan, AKP Eski Mahalle Temsilcisi Ali Çoruh  ve Aşağı Dudullu Birlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Özgen Turan katıldı.

HUMMALI ÇALIŞMA

Açış konuşmasını  yapan Necati Kotan, iki haftalık yoğun bir çalışmanın ardından toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi. 20 Eylülde başlayacak yürüyüş için on binlerce bildiri ve el ilanı dağıttıklarını, yüzlerce afiş ve pankart astıklarını, mahalle aralarında sesli anonslarla çağrı yaptıklarını anlatan Kotan, 13 Eylülde Ihlamurkuyu’da, 17 Eylül’de Kazımkarabekir’de, 19 Eylül’de ise Alemdağ’da halk toplantıları yapacakları bilgisini verdi. “Tek seçenek olarak fiili meşru mücadele diyorsak halk komiteleri çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Ankara yürüyüşünü iki ayrı bölüm halinde  yapacağız. İlk olarak 20 Eylülde Tepeüstü’nden yola çıkacağız. Bu yürüyüş 10 gün sürecek. 30 Eylülde Bolu’dan onlarca otobüsle Ankara’ya gideceğiz. 1 Ekimde Meclis’in önünde olacağız. Tüm partilerin gurup toplantılarına katılarak 2-B yasasının geri çekilmesi ve rayiç bedellerinin en alt sıraya çekilmesi için birlikte önerge vermelerini isteyeceğiz” diler Kotan, bunun olmaması halinde mücadelelerine kaldıkları yerden devam edeceklerini dile getirdi.

ANTALYA KÖYLÜSÜ YOL GÖSTERDİ

Aşağı Dudullu Birlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Özgen Turan, 30-40 yıllık evlerinin ve arsalarının ellerinden alınarak sürgün edilmek istendiklerini dile getirdi. “Buna izin mi vereceğiz? Yoksa fiili meşru mücadele yolundan yürüyerek sonuna kadar gidecek miyiz? bunu netleştirmemiz lazım. Hiçbir parti ayrımı yapmadan birlikte hareket ederek tıpkı Antalya köylüsünün TBMM’nin kapısına giderek hükümeti  yasal değişiklik  yapmaya mecbur bırakması gibi, bizde aynısını yapmalıyız” diyen  Turan, “Aksi halde evlerimiz, arsalarımız, yesil alanlarımız tıpkı Beykoz’daki gibi arazi mafyalarının eline geçer. Buna izin vermeyelim” diye konuştu.

HAKKINIZI ARAYIN

Kanununda yapılan değişikliklerin kafa karışıklığı yarattığını söyeyen Avukat Tuncay Ateş “İçinize korku salmalarına izin vermeyin. Toplantı ve yürüyüş hakkınız var. Düşüncenizi açıkça ifade ediniz. 2-B yasası aleyhinize bir durum. Bu konuda yürüteceğiniz mücadelenin yanındayım” dedi. Yüksek harita Mühendisi Hüseyin Ali Köklü ise, planlar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

HER YERDE ARAZİ MAFYASI VAR

Ümraniye Mahalle Halk Komiteleri Komisyon Başkanı İsmail Coşkun, bedellerin açıklanmasının adından her yerde arazi mafyasının ortaya çıktığına dikkat çekti.  “40-50 yıllık evlerimizi mafya elimizden alıyor. Sokağa çıkarsak 2-B’yi değiştirebiliriz. Beykoz-Ümraniye halkı kan ağlıyor. Tuzla Aydınlı- Orhanlı emekçileri tapuları olmalarına rağmen kentsel dönüşümün kurbanı oluyorlar. CHP, MHP milletvekilleri bize söz verdiler. BDP milletvekilleri ile ayın 17’de görüşeceğiz. Gurubu olan tüm partilerden destek isteyeceğiz.  Yoksa Beykoz’da yaşanan durumu yaşarız” diyen Coşkun, bu nedenle Ankara yürüyüşünün önemli olduğunu ifade etti.


1 ASIRDIR KANDIRILIYORUZ

Fatma Şahin (Ev kadını): Bir asırdır bizi kandırıyorlar. Hem de utanmadan. Arsalarımızı almak için mafya bozuntuları mahallede cirit atıyorlar. Evimi yaparken çocuğumu kaybettim. Bunca emek boşuna mı? Ankara yürüyüşü önemli. Katılacağız destek olacağız. Seyfi Ulusoy (İşçi): Dudullu OSB’de çalışıyorum. 6 çocuğum var. 2-B mağduru olmaktan dolayı 200 bin lira rayiç bedeli ödemem lazım. Bunu nasıl ödeyebilirim ki. AKP sonunu hazırlıyor. Ümraniye’de, Beykoz’da onlarca mahalle mağdur durumda. Bunların büyük çoğunluğu AKP’ye oy vermeyecek. Ankara yürüyüşünü sonuna kadar destekleyeceğiz. Nahit Taşan (Esnaf): Ben 40 senedir aşağı Dudulluda oturuyorum. 40 senedir vergi veriyorum. Bu devlet yasadışı işler yapıyor. Sonra diyor ki; sen bu araziyi gasp etmişin. Asıl gaspçı devlettir. Hilal Akdamar (Lise öğrencisi): 2-B‘den dolayı 180 bin lira nasıl rayiç bedeli verelim. Tek çalışanımız babam ve büyük kardeşim. İkisinin aylık geliri 2 bin 500 lira. Bize yetmiyor. Arsamızı almak isteyenler çok. Mafya ayan beyan açıkta çalışıyor. Çoğu da AKP’li geçiniyor. Mevlüt Süren ( Emekli): Adem Yavuz’da oturuyorum. Tam 40 senedir buradayım. 2-B’den sonra bizi birde kentsel dönüşüm bekliyor. Bizi Milli Emlak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ümraniye Belediyesi, arazi mafyasına mahkum edenlerden hesap soracağız. Hepsi Allahın’da bulsun. Türkaslan Karataş (İşçi): Gebze organizede çalışıyorum. 100 bin lira rayiç bedeli istiyorlar. Ben emekli paramı bile versem bunu karşılayamaz. AKP’de din iman, vicdanda yok. Erdoğan, 2-B’yi ben hallederim  demişti. Hepsi yalan. Emine Türkaslan (Taşeron işçi): 800 lira ücret alıyorum. 10 işyeri değiştirdim. Gelirimiz 2 bin lira. Bizden istenen 100 bin lira. Bu nasıl adalet. Bu mu AKP’nin adaleti. Ben çalışayım mafya gelsin alsın. Kuruşumuzun hesabını seçimde soracağız.          Gülseren Doğan (Ev kadını): Benim başımı sokacak bir evim yoksa,  bana bir yararı yoksa ben bu partileri ne yapayım ki. Böyle partiler bana lazım değil.  Böylesi olmaz olsun” Tarık Aktaş: (Hekimbaşa Mahallesi): Milli Emlak, yeşil alan, kentsel dönüşüm, 2-B girdabın da gidip geliyoruz. Kafamızın üstünde idam ipi sallanıyor. Tek yol mücadele. Bir diğer 2 B mağduru Hekimbaşı mahallesinde oturan aynı zamanda dernek başkanı olan İsmail Torun (Dernek başkanı): Milli Emlak’a gittik. Hekimbaşı’nda 165 dönüm yeşil arazi bir şirkete ait çıktı. Bize sürgün gözüküyor. Alpaslan Çabuk:  Havanda su dövmenin gereği yok. Tek yol mücadeledir. 1980 öncesi gibi birleşerek mücadele edeceğiz. Hiçbir düzen partinin aldatmalarına kanmayacağız. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakırlılar Ahmet Atakan için yürüdü

SONRAKİ HABER

Merdan Yanardağ tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...