Bilirkişi bunları neden bilmez?
Ostim ve İvedik’te 20 işçinin ölümüyle sonuçlanan patlamaların incelenmesi için oluşturulan Bilirkişi Heyeti ve hazırladıkları rapor, patlamada hayatını kaybeden işçilerin aileleri ve avukatlarını çileden çıkardı. Hem heyetin oluşturulma biçimine, hem de hazırlanan rapora itiraz eden avukatlar, bilirkişi heyetinin yaşananları açıklamayadığı görüşünde. Avukatlara göre, bilirkişi heyeti Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesinin istediği meslek disiplinlerinden ve uzmanlıklardan oluşmuyor. Mahkemenin talimat yazısına göre, bilirkişi heyetinin 2 kimya mühendisi, 1 uzman iş müfettişi, 1 yangın uzmanı, 1 makina mühendisi, 1 doğalgaz/oksijen uzmanı mühendisten oluşması gerekiyor. Ancak, sonradan dahil edilen 1 kimya mühendisi dışında tüm heyet sadece makina mühendislerinden oluşuyor. Heyetin tespitlerle kendini doğrudan mahkeme heyeti yerine koyduğunu ifade ediyorlar.
KURUMLAR SORUMLU DEĞİL Mİ?
Bilirkişi heyetinin mevcut sanıklarla sınırlı değerlendirme yaptığına dikkat çeken avukatlar, mahkemenin heyetten istediği “olaydan sorumluluğu bulunma ihtimali olan kişi ve kurumlar” hakkında herhangi bir değerlendirme yapılmadığını belirtiyorlar. Olayın patlamayla sınırlı görülmesi, yangının değerlendirilmemesi de avukatların tepkisini çekiyor. Yüze yakın işyerine usülsüz dolduralan tüpler satılmasına rağmen patlama ve yangınların neden sadece bu 2 işyerinde yaşandığı sorusu bilirkişi raporunda cevaplanmıyor.
HİÇ DENETİM YAPILMAMIŞ
Bilirkişi raporunda, ÖZKANLAR ve METSAN isimli işyerlerinde “iş güvenliğine aykırı hususlar ve ihmaller olsa bile patlama ile ilgili olmadığı için her türlü önlem alınsa dahi patlamaya engel olunamayacağından işyeri ortaklarının kusursuz oldukları değerlendirmesi de dikkat çekiyor. “Varılan bu sonuç hukuka aykırıdır” diyen avukatlar, söz konusu işyerlerinin ağır ve tehlikeli işler sınıfında olduğunun altını çiziyor. İşçilerin periyodik sağlık kontrolleri yapılmadığını, ÖZKANLAR işyerinde yaklaşık 5 yıl önce tek bir denetim yapıldığını, tespit edilen eksikliklerin giderilip giderilmediğinin daha sonra kontrol edilmediğini aktaran avukatlar, METSAN işyerinde ise bugüne kadar hiçbir denetimin yapılmadığına dikkatleri çekiyorlar. Avukatlar, “İşverenler açısından da olay iş kazası değil ‘ iş cinayeti’dir” değerlendirmesinde bulunuyorlar. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et