06 Eylül 2013 18:03

Rant projelerine kredi tartışması

İÇİNDE 3’üncü Boğaz Köprüsü de bulunan Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin finansmanı için yapılan kredi anlaşması tartışmaları beraberinde getirdi.CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, yüklenici firma ile 7 bankadan oluşan konsorsiyum arasında anlaşmanın imzalandığını basından öğrendiklerini belirterek şu yorumu y

Rant projelerine kredi tartışması
Paylaş

İÇİNDE 3’üncü Boğaz Köprüsü de bulunan Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin finansmanı için yapılan kredi anlaşması tartışmaları beraberinde getirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, yüklenici firma ile 7 bankadan oluşan konsorsiyum arasında anlaşmanın imzalandığını basından öğrendiklerini belirterek şu yorumu yaptı: “9 yıl vadeli proje finansmanının 2.3 milyar ABD Doları tutarında olduğu açıklandı. Krediyi finanse edecek konsorsiyumda Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank gibi kamu bankaları da var. Kamu madem ki bu projeye kaynak ayırabiliyordu, o zaman neden bu projeyi bütçeden finanse etmiyoruz da Yap-İşlet-Devret modeli ile yaptırıyoruz diye sormak gerekmez mi.”

DEVLET CEPTEN PARA VERECEK!

Yatırımı cazip kılmak için sözleşmeyle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yüklenici firmaya günlük olarak belirli bir trafik hacmi garantisi verdiğine de dikkat çeken
Erdoğdu şu tespitleri yaptı: “Sayın Başbakan İstanbul’un transit trafiğinin 3’üncü köprüye kaydırılacağını, bu sayede İstanbul kent içi ulaşımında rahatlama sağlanacağını ifade etmişti. Burada bir tutarsızlık var. Kent içi trafiğinde transit trafiğin payı yüzde 3 bile değil. Yani 3’üncü köprüye yönlendirilecek transit trafiğin İstanbul trafiğini rahatlatma şansı fazla yok.
Ayrıca köprünün 2015 sonuna yetiştirilmesi planlanıyor. Otoyolun tamamlanması için de 2 yıl 6 aylık bir süre verilmişti. 2015 sonunda 3’üncü köprüye kaydırılacak transit trafiğin, yüklenici firmaya verilen yıllık 525 milyon dolarlık gelir garantisini yakalama şansı düşük. Yani 2016 sonundan itibaren bakanlık yükleniciye garanti ödemesi yapmaya başlayacak gibi görünüyor. Yap-İşlet Devret projelerine sonradan KDV muafiyeti getirmeleri de işin başka bir boyutu.” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Gül Dağları siyanüre bulanmasın!

SONRAKİ HABER

En kırılgan yükselen piyasa Türkiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...