04 Eylül 2013 21:06

Yeraltının insanları harekete geçerse

Ayrıntı Yayınları yeraltı edebiyatı serisinde yine harika eserler yayımlamaya devam ediyor. Hubert Selby Jr.’nin Bekleme Dönemi de bu eserlerden biri. Geçtiğimiz aylarda yayımlanan kitapta dünyadan ümidini kesen ve kendine bir intihar yöntemi seçmeye çalışan, ardından silahta karar kılan bir adamın ortaya çıkan aksaklıklar so

Yeraltının insanları harekete geçerse
Paylaş
Bahar Çelik Omur

Hikâye, amaçsız yaşamaktan, rutinden ve bu sistemden sıkılmış isimsiz kahramanımızın kendine bir intihar yöntemi bulma arayışı ile başlıyor. Kahramanımız bulduğu hiçbir yöntemde karar kılamayınca en kolayının silahla kendini vurmak olduğunu düşünür ve bir silah edinmek için çalışmalara başlar. Oysa yaşadığımız sistemde bir insanın kendi canına kast etmesi suçtur ve kahramanımız da biliyor ki olur da başaramazsa bir anda kodesi boylayabilir.
“Buna inanabiliyor musunuz? Hayatınıza son vermek ağır bir suç. Gerçekten size ait olan tek şey bu ve onlar size bununla ne yapıp ne yapamayacağını söylüyorlar.” Zaten silahı alabilmesi için de bir dizi prosedür vardır. Kısa sürede tamamlanabilmekle birlikte şanslıdır ki bilgisayar sisteminde bir problem çıkar ve süreç bir iki gün uzar. Bu süre kahramanızın hayatı için bir dönüm noktası olur.[RTF bookmark start: _GoBack][RTF bookmark end: _GoBack] Artık bir amacı vardı. Bu dünya adaletsizdir. Ve artık kendi adaletini sağlamanın vaktidir. Ve ardından isimsiz kahramanımızın kendi adaletini sağlamasına tanıklık ederiz. Bundan sonrasında cinayet planlarını yapmaya başlar.
Hubert Selby’nin anlatımı son derece sade ve akıcı. Yazarımızın mutlak doğruları ve ideal dünya önerileri yok. Sadece soruları var. Yeraltı edebiyatının bu önemli yazarının ölmeden hemen önce yazdığı  Bekleme Dönemi, yazarın hala minik de olsa yaşama karşı bir umudu olduğunu gösteriyor.
Bekleme Dönemi, Hubert Selby Jr., Çev: Ahmet Ergenç, Ayrıntı Yayınevi , 176 sayfa
[email protected]

ÖNCEKİ HABER

Ruh eşinin kalp çarpıntısı

SONRAKİ HABER

‘Bazı mekanlar kentin belleğidir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa