03 Eylül 2013 19:50

Anayasa Komisyonu ‘vatandaşlığı’ konuşacak

Yeni anayasa için daha önce görüşülen ancak üzerinde uzlaşılamayan maddelere ilişkin çalışmalar sürüyor. Anayasa Uzlaşma Komisyonu bugün de toplanacak. “Yasama sorumsuzluğu, yasama dokunulmazlığı ve yargı ile ilgili bölümlerin” görüşüleceği toplantıda zaman kalması halinde, çok tart

Anayasa Komisyonu ‘vatandaşlığı’ konuşacak
Paylaş
Sultan Özer

Yeni anayasada vatandaşlık tanımına ilişkin görüştüğümüz CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, öncelikle yargı ve dokunulmazlığa ilişkin, danışmanların üzerinde çalıştığı metni görüşeceklerini, zaman kalırsa vatandaşlık tanımına ilişkin maddeye geçeceklerini söyledi. Diğer konular öncelikli olduğu için şimdiden vatandaşlık tanımı üzerinden bir tartışma yapmak istemediklerini belirten Kart, anayasa çalışmalarında temel sorunun AKP’nin başkanlık dayatması olduğunu ve sorunun devam ettiğini söyledi. Kamuoyunun da bu konuyu yeterince değerlendirmediğini belirten Kart, “Komisyonda başkanlık modelinden kaynaklanan engellemenin sürdüğünü” vurguladı. Kart, “Hükümetin başkanlık modeli konusunda samimi olmadığı, ancak konuyu pazarlık kozu olarak tuttuğu görülüyor. Bu, aynı zamanda Hükümetin müzakere ve uzlaşma konusunda samimi olmadığını, o masayı bir strateji aracı olarak kullanmak istediğini gösteren temel bir dinamiktir” dedi.
BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise “vatandaşlık tanımı”nın nasıl olması gerektiğine dikkat çekti. O ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmanın kriterinin, dil, din, ırktan bağımsız olması, herkesi kucaklaması gerektiğini belirten Yıldız, Almanya ve Türkiye dışında hiçbir ülkede ırki bir tanımlama olmadığını söyledi. Yıldız, anayasa çalışmalarında tartışmaların anayasanın başlangıcında yer alan dört madde ile dil ve vatandaşlık tanımları üzerinde yürüdüğünü ve bunların birbiriyle iç içe maddeler olduğunu söyledi. Yıldız yeni bir anayasa yapılacaksa, halkın, toplumun ne istediğine bakmak gerektiğini söyledi. Yıldız üniversitelerin, bilim adamlarının da böyle çözülmesini öngördüklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Hoca’ın projesi tek kimlik yaratma projesi’

SONRAKİ HABER

‘Ben demokrasi dedim, O sandık’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa