Çiftçilerin direnişi büyüyor
KOLOMBİYALI çiftçiler hükümetin tarım politikaların karşı eylemlerini sürdürüyorlar. Deutsche Welle’nin haberine göre, ülkede çiftçiler yaklaşık iki haftadır tarım politikalarını, Kolombiya’nın diğer ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Antlaşması’nı, sübvansiyonların kesilmesini ve hükümetin ürünlerine düşük fiyat biçmesini düzenledikleri grevlerle protesto ediyor. Yaklaşık 2 haftayı geride bırakan eylemin, gerekli müzakereler başlamazsa devam edeceği belirtiliyor. Kolombiya Hükümeti ise eylemleri bastırmak için sert müdahalede bulunuyor.
ÇİFTÇİLER YOLLARI KAPATIYOR
Kolombiya genelindeki yolları trafiğe kapatan çiftçiler, çeşitli eylemler de düzenliyor. Eylem komiteleri, Kolombiya genelinde 200 bin çiftçinin çok sayıda yol kenarına kamp kurduğunu, bariyer oluşturduğunu, trafiği durdurduğunu açıkladı. Eylemler en çok Güney Batı’daki Narino, başkent Bagota’da ve Boyaca yolunda yoğunlaşıyor. Ülkenin orta kesimlerinde Cundinamarca yolu, Putumayo, Arauca, Antioquia yolları da çiftçiler tarafından bloke edildi. Bu yollarda özellikle çiftçiler, ağır vasıtaların geçişlerini durduruyorlar.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Hükümetin tarım politikalarını protesto eden çiftçilerin günlerce süren eylemlerine polisin sert müdahalede bulunması sonucu binlerce kişi başkentte bir araya geldi. Çiftçilere öğrenciler ve kamu çalışanları da destek verdi. Polis, eylemi dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandı. Olayların büyümesi üzerine başkentin bazı kesimlerine sokağa çıkma yasağı getirildi.
HÜKÜMETTEN ŞARTLI DİYALOG
Ülkedeki genel grevi sonlandırmada başarısız olan Devlet Başkanı Juan Manuel Santos sorunların çözümü için tarım sektörü temsilcilerine diyalog çağrısında bulundu. Kolombiya İçişleri Bakanı Fernando Carrillo, eylemleri durdurmaları durumunda Boyaca’daki çiftçilerle görüşmeye hazır olduklarını açıkladı. Ancak eylem komitesi, bölgesel görüşmeleri hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini, bir müzakere olacaksa da ulusal bazda olması gerektiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et