26 Ağustos 2013 21:00

Üniversite hastanelerinde ‘özel’ tarife

Üniversite hastanelerinde ‘tam gün’ uygulaması Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilince, hükümet yeni bir düzenleme yoluna gitti. Her adımda katkı-katılım payı ve ilave ücret yetmezmiş gibi, şimdi de Üniversite Hastanelerinde; hem muayene, hem de yapılacak girişimler için asgari ücretin iki katına kadar ‘ilave ü

Üniversite hastanelerinde ‘özel’ tarife
Paylaş
Mustafa Mayda

Üniversite hastanelerinde ‘tam gün’ uygulaması Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilince, hükümet yeni bir düzenleme yoluna gitti. Her adımda katkı-katılım payı ve ilave ücret yetmezmiş gibi, şimdi de Üniversite Hastanelerinde; hem muayene, hem de yapılacak girişimler için asgari ücretin iki katına kadar ‘ilave ücret’ getirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), “Bunun adı sağlıkta reform-devrim değil, sağlıkta soygundur” dedi. Açıklamada, “Ülkenin sağlık sistemini bütçeden yeterli pay ayırmayarak, hem teknolojik hem personel yatırımı yapmayarak çökerten anlayış, ‘devrim gibi bir uygulama’ diye getirdiği, adına Sağlıkta Dönüşüm Programı dediği sistemle sağlığı ‘paralı’ hale getirdi” denildi.

HER ADIM PARA

Sağlık hizmetine ulaşmak için vergi ödemenin GSS primi ödemenin ve borçlu olmamanın gerektiğine dikkat çekilen açıklamada “Randevu için para, muayene ve tetkik için katılım payı, ilaç için katkı- katılım payı, yatarak tedavi için otelcilik ilave ücreti, özellikli ameliyatlar için üç katına varan ilave ücret, özel ve vakıf hastaneleri  için iki katına varan ilave ücret. Şimdi de üniversite hastanelerinde muayene ve tedaviye asgari ücretin iki katına varan ilave ücret. Herkese parası kadar değil, parasız-nitelikli-ulaşılabilir sağlık hizmeti” ifadeleri yer aldı.

Sağlık hizmetinin devletin vatandaşına eşit, ücretsiz vermek zorunda olduğu bir ödev olduğu dile getirilen açıklamada “Oysa AKP, sağlığı alınıp-satılan bir hizmet olarak görmektedir. Sağlığın ve tüm kamu hizmetlerinin bu şekilde ticarileştirilmesini kabul etmiyoruz, sermayeden yana olan bu sistemin yerine halktan yana bir sistem getirene kadar mücadeleye kararlıyız. Halkı da paralı ve parası kadar sağlık hizmetine mahkum eden bu sisteme karşı  bizimle birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşten atılan Batmanlı işçiler Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Keyfi gözaltılara hukuki kılıf hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...