26 Ağustos 2013 10:57

BM bugün araştırmaya başlıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Kimyasal Silah Veri Toplama Misyonu, Şam'ın kırsalında geçen hafta düzenlendiği iddia edilen kimyasal silah saldırısını araştırmaya bugün başlıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM misyonunun kimyasal silah kullanıldığını tespit etmesi durumunda bunun uluslararası hukukun ciddi anlamda çiğnenmesi anlamına geleceğ

BM bugün araştırmaya başlıyor
Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Kimyasal Silah Veri Toplama Misyonu, Şam'ın kırsalında geçen hafta düzenlendiği iddia edilen kimyasal silah saldırısını araştırmaya bugün başlıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM misyonunun kimyasal silah kullanıldığını tespit etmesi durumunda bunun uluslararası hukukun ciddi anlamda çiğnenmesi anlamına geleceğini belirterek, ‘‘İnsanlığa karşı işlenmiş böyle bir suça izin veremeyiz!’’ dedi.

Ban, BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane'nin bugün Suriye yönetiminden yetkililerle birlikte Şam’da görüştüğünü ve heyetin araştırmasına hemen başlayacağını duyurdu.

Ban, ‘‘Daha fazla zaman kaybına tahammülümüz yok. Televizyon ekranlarından ve sosyal medyandan tüm korkunç gelişmelere tanık olduk. Çok açık ki, bu son derece korkunç bir olaydı. Tüm bunları yakınlarını kaybedenlere karşı yapmak vazifemiz.’’ dedi.

Dünyanın Suriye’deki olaya gözünün çevrildiğini hatırlatan Ban şöyle devam etti: "Bu nedenle tüm tarafların BM misyonuna işini yapmasında yardımcı olmalarını istiyorum. Misyon tam ve kapsamlı araştırmasını yapmalı. Uzmanlıklarına güvenim tam. Onların başarısı herkesin çıkarınadır. Şam bölgesinde son iddiaları ele alarak burada başarılı olunması Suriye'de olduğu gibi başka yerlerde de olası kimyasal silah kullanımı karşısında caydırıcı etkisi olacaktır."

Şam yönetiminin BM misyonuna araştırma izni vermesine binaen yaptığı açıklamada Ban, ‘‘Her ne gerekçe ve kim tarafından kullanılırsa kullanılsın iddialar kanıtlanır ise bu uluslararası hukukun kimyasal silah kullanımını ihlali anlamına gelir ve korkunç bir suçtur. İnsanlığa karşı işlenmiş böyle bir suça izin veremeyiz!’’ dedi.

Olayın neticelendirilmesinin düşmanlığın körüklenmesinin de önüne geçebileceğini belirten Ban, bunun da taraflar arasında ateşkes için bir şans olabileceğini savundu. (NEW YORK)

ÖNCEKİ HABER

'AKP hükümeti karakol yapıyor'

SONRAKİ HABER

Derik Belediyesi'nde TİS imzalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...