25 Ağustos 2013 16:49

Balıklar da fitness yapıyor

AVRUPA’da balıkçılık bilimi araştırmalarının yürütüldüğü REPRO-SWIM projesinde, balıklara yaptırılan belirli düzeyde egzersizin kas gelişimini hızlandırdığını ve et kalitesini artırdığını gösterdi. Ayrıca daha erken olgunlaşan balıklar daha erken üremeye başlıyorlar. Egzersizin doğal, ekonomik ve girişimci olmaya

Balıklar da fitness yapıyor
Paylaş

AVRUPA’da balıkçılık bilimi araştırmalarının yürütüldüğü REPRO-SWIM projesinde, balıklara yaptırılan belirli düzeyde egzersizin kas gelişimini hızlandırdığını ve et kalitesini artırdığını gösterdi. Ayrıca daha erken olgunlaşan balıklar daha erken üremeye başlıyorlar. Egzersizin doğal, ekonomik ve girişimci olmayan bir yoldan kaliteyi, verimi ve balık çiftliklerinin sağlığını artırdığı bildirilmekte.
Balık çiftliklerinin karlılık, hem balıkların et miktarı ve kalitesine, hem de erken olgunlaşarak çabuk üremelerine bağlı. REPRO-SWİM projesi yürütücülerinden Dr. Arjan Pastra’nın açıkladığına göre, göç eden balıkların daha hareketli yaşamının metabolik süreçleri ve olgunlaşmayı hızlandırdığı bilinci ile ticari üretilen balıkların ayni biçimde fiziki hareketle stimüle edilmesi beklenen sonuçlar verdi.
Yapılan deneyde, 6000 litre su tutan üremeye elverişli doğal bir ortamda, bir tür alabalık dişileri, iki gruba ayrılarak, ya durgun suda dinlendiler ya da saniyede 0,75 vücut boyu yüzmeye zorlandılar. Başlangıçta, 10 gün sonra (307 km yüzüldüğünde), 20 gün sonra (636 km yüzüldüğünde) ve 40 gün sonra (1176 km yüzüldüğünde) duran ve yüzen balıklardan örnekler alındı ve laboratuarda incelendi. Dişilerde yumurtalık gelişimi, iskelet gelişimi ve kas gelişimi, yüzenler lehine duranlarla arasında belirgin farklılıklar gösterdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Stres bağımlılığı tetikliyor

SONRAKİ HABER

Pestisitler, çeşitliliği azaltıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...