24 Ağustos 2013 17:58

Muzaffer İzgü gençlerle buluştu

YAZAR Muzaffer İzgü, Dikili’de gerçekleşen gençlik yaz kampında katıldığı “Mizah ve Edebiyat” söyleşisinde gençlerle buluştu. Söyleşi sonrasında sorularımızı cevaplayan İzgü, haziran direnişinin, birçok özelliğinin yanı sıra, mizah dili ve yeteneğiyle de gündeme geldiğine dikkat çekti. İzg&u

Paylaş

Birkan Bulut
Hasret Gültekin Kozan

Gençlik kampında Yazar Gülsüm Cengiz’in yürütücülüğünü yaptığı Edebiyat Atölyesi de Mizah ve Edebiyat konulu yapılan söyleşiyle konuyu gündemine aldı. Sorularımızı cevaplayan İzgü, iktidar baskısının yoğun olduğu dönemlerde yeni mizahi yapıtların ortaya çıktığına değindi. Mizahın büyük bir silah olduğunu belirten İzgü, gülmeceyi; zengini, güçlüyü yenmenin bir sanatı olarak niteledi. Mizahi eleştirinin yöneticileri her zaman sinirlendirdiğini vurgulayan İzgü, bu öfkenin iktidarı yanlış söylemlere ittiğini ifade etti. “İnanıyorum ki, Gezi direnişinden sonra mizah, demokrasiyle yoğrularak ülkeyi diktatörlerden kurtaracaktır” diyen İzgü, mizahın her zaman emekçinin yanında olduğunu dile getirdi.

Zenginlerin, güçlülerin, diktatörlerin yanında olan söylemin yandaşlık olduğunu belirten İzgü, gerçek mizahın baskıcı dönemlerde hiçbir zaman baskıcıların yanında olmadığını ifade etti. Mizahçının asıl görevinin, güldürülenlerin neden ve nasıl güldürüldüğünün farkındalığını sağlaması olduğunu söyleyen İzgü, “Edilgen bir mizahı hiç kabul etmedim. Mizah güldürmeli, düşündürmeli ve karar verdirmelidir” dedi.

Gençliğin mizah zekasına güvendiğini belirten İzgü, Stand-Up’çıları da eleştirdi. Gittiği bir stand-up gösterisinde elini oynattı diye gülünmesini eleştiren İzgü, gösteri sonrası kimsenin aklında bir şey kalmadığını ifade etti.

‘ÇAPULCU MUSUN VAY VAY’ KİTABI YOLDA

Şu an basımda olan “Çapul musun vay vay” isimli kitabı hakkında bilgi veren İzgü, öykü eşinin ‘Arabamızı değiştirelim’ önerisiyle başlıyor. Sonrasında nasıl bir araba alalım diye düşündük ve eşim ‘TOMA alalım’ dedi. Eski bir TOMA buldum. Su püskürtebiliyor, iki hoparlöründen şarkılar çalıyor. Bu TOMA ile bir gezintiye çıktık” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

evrensel.net
ÖNCEKİ HABER

Tencere tava bu başka hava

SONRAKİ HABER

Kantin gibi öğrenci dolu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...